Vranje: BESPLATNA STRUJA podstanarima zavisi od gazde

U fokusu - Utorak 28.08.2018 - 10:50

Povlasticu besplatnih kilovata u Vranju koristi većina najsiromašnijih, ali se podstanarima to pravo uskraćuju nelegalni stanodavci, kažu nadležni.

Najsiromašnijima slede besplatni kilovati FOTO: S. Tasić/OK Radio Najsiromašnijima slede besplatni kilovati FOTO: S. Tasić/OK Radio
Tokom ovog meseca, na snagu su stupile izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, kojima bi trebalo da se najsiromašnijim građanima olakšaju procedure dobijanja besplatnih kilovata.
 
Problem je što veliki broj socijalno ugroženih domaćinstava nije informisan o tome tako da na nivou Republike tek svaki peti potencijalni zaštićeni korisnik stvarno i koristi tu pogodnost.
 
Prema rečima nadležnih, u Vranju je broj zaštićenih kupaca koji koriste besplatne kilovate veći od proseka i iznosi oko 1.000 porodica.
 
U praksi, ovu povlasticom su obuhvaćeni svi korisnici dečijeg dodatka i korisnici novčane socijalne pomoći i oni u Vranju uglavnom koriste tu pogodnost, kaže za OK Radio gradska većnica za socijalna pitanja, Danijela Milosavljević.
 
- Ja obavezno pitam sve stranke koje se obrate meni za bilo koji vid pomoći, da li koriste tu pogodnost i odgovor je listom potvrdan – kaže većnica.
 
Po novim pravilima, pravo na besplatne kilovate imaju i podstanari, ali se tu u praksi javljaju problemi drugačije prirode.
 
Odsek dečije zaštite je i do sada podstanarima obezbeđivala to pravo, uz obavezu da imaju prijavljeno prebivalište na podstanarskoj adresi, uz saglasnost vlasnika.
 
- Tu često nastaje problem jer vlasnici objekta uglavnom izbegavaju da prijavljuju podstanare kako ne bi morali da plaćaju porez.
 
Događa se i da stanodavci ne dozvoljavaju ni bliskim rođacima da se prijave na njihovu adresu, jer se jednostavno plaše – navodi Danijela Milosavljević.
 
Novim izmenama povećani su i limiti, tako da za jednočlano domaćinstvo koje mesečno bez naknade dobija 120 kilovata struje, granica je prihod do 14.258 dinara.
 
Porodice sa dva ili tri člana koje ostvare status energetski ugroženog kupca i tako dobiju 160 besplatnih kilovata, mogu da imaju prihod do 20.759 dinara
 
Za familije sa četiri i pet članova, kojima pripada 200 besplatnih kilovata, granica prihoda je 27.255 dinara
 
Najbrojnija siromašna domaćinstva sa šest i više članova od države dobijaju po 250 kilovata, a limit njihovih prihoda je 34.275 dinara.
 
Svi koji imaju pravo na besplatne kilovate a još uvek ga ne koriste, mogu da se jave na šalter Odseka dečije zaštite u Uslužnom centru Gradske uprave u Vranju. 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: