Vršnjačko nasilje problem porodice

U fokusu - Četvrtak 05.07.2012 - 12:23

Od početka godine vranjskom Centru za socijalni rad prijavljena su svega četiri slučaja vršnjačkog nasilja.

Prema rečima Julije Stošić iz ove institucije situacija čini se nije alarmantna, ali ovo nije  „realna slika stvari“, jer  je vrlo mali broj prijava koje se uopšte upute Centru.
 
 - Dok nasilje ne eskaliira i ne proširi se slučaj se ne prijavljuje, tako da i ove godine nije bilo prijavljivanja iz škola već od strane roditelja žrtava nasilja – kaže Stošićeva. 
 
Ona ukazuje da je Centar značajna karika u sistemu zaštite žrtava vršnjačkog nasilja, ali je u rešvanju ovakvih problema škola i dalje primaran faktor. 
 
Prema njenim rečima još uvek ne postoji sistemsko delovanje na nivou grada u suzbijanju problema. 
 
– Ne postoji tim koji bi radio na zaštiti dece koja su žrtve nasilja već svaka ustanova primenjuje mere iz svoje nadležnosti - objašnjava naša sagovornica. 
 
Ona  ukazuje da je ovakvo ponašanje posledica loše komunikacije u porodici i nekonstruktivnog rešavanja konflikata, a i da deca nemaju adekvatan uvid u sopstveno ponašanje, jer se ophode po modelu nekoga iz porodice. 
 
Stošićeva objašnjava da problem vršnjačkog nasilja mora sistemski da se rešava učešćem škole, porodice, Centra, policije i pravosuđa, ali uz podršku lokalne samouprave. 
 
– Medijacija ili posredovanje je jedan od mogućih načina rešavanja konflikata između počinioca i žrtve - ističe naša sagovornica. 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: