Za BOLJI ŽIVOT žena na selu: Nagrađena i Slađana Tasić, novinarka OK Radija

U fokusu - Utorak 22.02.2022 - 12:35

Ekonomska nezavisnost ključni je uslov za poboljšanje kvaliteta života žena i devojčica u ruralnim oblastima, za smanjenje rizika od rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije i za izlazak iz nasilnog odnosa, poručila je poverenica Brankica Janković u Čačku na konferenciji „Ekonomsko osnaživanje žena u cilju unapređenja njihove bezbednosti u ruralnim sredinama“.

Uručenje nagrade Slađani Tasić FOTO: OK Radio Uručenje nagrade Slađani Tasić FOTO: OK Radio
Kroz projekat „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ Poverenik je obezbedio pružanje direktne pomoći ženama koje žele da pokrenu ili unaprede posao u oblasti poljoprivrede Projektom, koji se sprovodi u Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu, obezbeđena je kupovina poljoprivredne opreme poput hidraulične prese za ceđenje domaćih sokova, plastenika i kopačica. 
 
Sem poljoprivrednicama, kupovinom tehničke opreme pomoć je obezbeđena i za novoformirane nevladine organizacije koje se bave pružanjem podrške ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti, istakla je poverenica. 
 
Bezbednost žena i devojčica trebalo bi da ujedini, uvek i svuda, sve društvene aktere. 
 
Ovaj problem prisutan je ne samo u Srbiji već i širom Evrope i zato je posebno važno da se ovakvi projekti razvijaju u ruralnim sredinama kako bi se podigla svest žena o njihovim pravima, rekao je ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad
 
S obzirom na važnost medijske podrške, u okviru istog projekta dodeljene su i posebne medijske nagrade novinarima koji su kroz svoje objave u 2021. godini promovisali toleranciju i ravnopravnost i izveštavali o ženama i devojčicama iz ruralnih sredina.  
 
U kategoriji portali i štampa nagrađene su: LJiljana Stojanović, glavna i odgovorna urednica regionalne informativne agencije JUGpres iz Leskovca; Slađana Tasić, novinarka OK Radija iz Vranja i Katarina Đorđević, novinarka dnevnog lista Politika.  
 
U kategoriji radijski i televizijski prilog, nagrađena su autorke tri priloga: Slavica DŽinović, dopisnica RTS-a iz Loznice; Mirjana Čvorić Gubelić, dopisnica TV K1 iz Šapca i Ivana Marković, dopisnica TV Nova S iz Niša. 
 
Imajući u vidu kontinuiran i važan doprinos izveštavanju o položaju žena na selu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dvema redakcijama uručio je specijalna priznanja – redakciji emisije „Znanje – imanje“ Radio televizije Srbije i redakciji za poljoprivredu Informativnog programa Radio televizije Vojvodine
 
Projekt „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ sprovodi se u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti implementira u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost UN Women, uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: