Završena RASPRAVA O BORAČKOM ZAKONU: Ministarstvo u klin, veretani u ploču

U fokusu - Četvrtak 06.06.2019 - 14:27

Vranje / Beograd - Nakon završene javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa predstavnicima udruženja ratnih vojnih invalida i boraca iz cele Srbije.

Država nekom majka, a nekom maćeha. Foto: S.Tasić/OK Radio, ilustracija Država nekom majka, a nekom maćeha. Foto: S.Tasić/OK Radio, ilustracija

Prva javna rasprava održana je, podsetimo, sredinom maja u Vranju, a poslednja 3. juna u Nišu.

Iz ministarstva su saopštili, da je ministar Đorđević istakao da je javna rasprava održana u 13 gradova u Srbiji i da će se svi zaključci i primedbe jednako razmotriti prilikom donošenja novog zakona.

- Najbitnije je da novim zakonom svi budu podjednako zadovoljni.

Upravo zbog toga organizovane su javne rasprave u nekoliko gradova širom Srbije, kako bi svi imali priliku da kažu svoja mišljenja i primedbe, koje ćemo objediniti i nakon toga organizovati još jedan sastanak sa predstavnicima udruženja.

Ministarstvo kojim rukovodim, posebnu pažnju pruža borcima i njihovim porodicama i zalaže se za to da svi zajedno moramo da poštujemo one koji su se borili za našu zemlju i očuvamo sećanje na njih
- rekao je ministar Đorđević i napomenuo da će sa svim predlozima resorno ministarstvo upoznati i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Druga strana u raspravi, odnosno, ratni veterani, predstavnici boračkih udruženja, članovi palih boraca, ratni vojni invalidi i ostali na koje se ovaj zakon odnosi, pokušali su da kroz javne rasprave i finalni sastanak sa ministrom Đorđevićem, ukažu na ono što bi trebalo u Nacrtu zakona promeniti.

Nakon svih tribina, stiče se utisak da se stavovi zakonodavca i boraca poprilično razlikuju, s obzirom na odredbe zakona koje se predlažu i broj iznetih primedbi od strane onih na koje se zakon odnosi.

Nenad Stanić, veteran sa Košara i učesnik na svim tribinama u raspravi, kaže da mu nakon sastanka sa ministrom Đorđevićem, ne deluje uverljivo  kako će nadležni sve učinti da se zahtevi veterana ispune.

- Najavljeno je da će biti sačinjen izveštaj sa javne rasprave, koji će biti prosleđen radnoj grupi i ministru. Oni imaju rok od 15 dana da sastave  taj ponovi Nacrt zakona. To bi podrazumevalo ono što će prihvatiti,  kao i ono što neće prihvatiti od iznetih predloga. Pre nego što konačni Nacrt  zakona uđe u skupštinsku proceduru, obećano je da će opet biti održan još jedan sastanak.

Mi u suštini, borci kao borci, nemamo poverenja u državu i dalje, jer ona ni jednog trenutka nije pokazala da želi da se bavi nama, čak i taj predlog zakona, krenuo je kao zakon o socijalnim slučajevima.

Nemamo više koga da molimo, mi možemo samo da zahtevamo, jer država ako ne bude imala sluha da prepozna te naše ključne zahteve, koji postoje svuda u svetu, a koji spadaju u domen ljudskih prava, mi ćemo se i dalje boriti za ono što nam pripada, ali na jedan drugačiji način
- jasan je Stanić.

On naglašava da veterane ne intersuje politika, već da žele da nateraju politiku da se bavi njihovim problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

Veterani su spremni, pojašnjava Stanić, da se u krajnjem slučaju kroz proteste ispred Skupštine, bore za svoja ljudska prava, koja su im, kako kaže, uskraćena.

Iz nadležnog ministarstva su saopštili da će nakon analize finansijskih efekata i davanja interesornih mišljenja, a u skladu sa datim primedbama, predlozima i sugestijama, pripremiti konačni tekst Nacrta zakona koji će se proslediti u dalju proceduru.

Ratni veterani u Srbiji poslednje dve decenije pokušavaju da svojim predlozima utiču na zakon koji reguliše njihov status i prava koje im država duguje s obzirom na njihovu žrtvu, ali ono što su postigli na tom polju je simbolično, jer smatraju da su i dalje tretirani kao socijalni slučajevi, što ne žele da prihvate.

Veterani smatraju da suštinske i stvarne probleme postojeći zakon nije regulisao, a ako najnoviji predlog koji bi trebalo da se nađe pred poslanicima, kao takav bude usvojen, praktično se ništa u teškom i ponižavajućem družtvenom položaju ovih ljudi neće promeniti.

S.T.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Radovan
06.06.2019. , 23:16
Borci su zaslužili bez uslovno nacionalno priznanje, odlikovanje i poštovanje od države, a ne socijalnu milostinju, koja je čak uslovljena zdravstvenim i materijalnim statusom, starosti, primanjima, i drugih privatnosti. Bezuslovno doživotno zbrinjavanje svih boraca na osnovu broja dana učešća u borbenim dejstvima jedini je način da država otkloni višegodišnju nepravdu, bez obzira na budžet.