Želite li da postanete UPRAVNIK?

U fokusu - Utorak 06.03.2018 - 08:02

Vranje - Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga u Leskovcu organizuje novi krug obuke za profesionalne upravnike zgrada.

Upravnike zgrada plaćaju stanari FOTO: D. Ristić/OK Radio Upravnike zgrada plaćaju stanari FOTO: D. Ristić/OK Radio

Obuka će biti realizovana u toku sedam radnih dana, u periodu od 27. marta do 4. aprila u prostorijama Regionalne privredne komore Leskovac, a prijava polaznika je elektronskim putem na sajtu Privredne komore Srbije.
 
Prema odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici (organizator profesionalnog upravljanja), angažovanjem lica koja su ispunila uslove za sticanje zvanja profesionalnog upravnika.

Uslovi za sticanje zvanja profesionalnog upravnika su najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i položen ispit za profesionalnog upravnika.

Potrebno je dostaviti i dokaz da lice nije osuđivano pravnosnažnom odlukom na kaznu zatvora za krivično delo koje ga čini nedostojnim ili nepodobnim za obavlјanje poslova profesionalnog upravnika.

Takđe, potreban je i original ugovora o osiguranju od profesionalne odgovornosti sa periodom važenja od najmanje tri godine, kao i upis u registar koji vodi Privredna komora Srbije.

Kotizacija po polazniku je 30.000 dinara, a za kandidate je otvoren i telefon za dodatne informacije 016/250-011.

Tokom prošle godine, samo dvojica Vranjanaca su, savladavanjem obuke i polaganjem ispita u Privrednoj komori Srbije, stekli zvanje profesionalnog upravnika zgrada, što je ocenjeno kao veoma malo za potrebe grada.

Ova nova profesija, do sada nepoznata u praksi, uvedena je odredbama nedavno usvojenog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Zakonodavac je predvideo da svaka zgrada bude pravno lice, upisano u Registar stambenih zgrada, a upravnik zgrade je zapravo “direktor” tog pravnog lica.

Upravnike zgrada mogu i da izaberu i Skupštine stanara, a ukoliko to ne učine u predviđenom roku, na scenu stupaju profesionalni upravnici zgrada, koje plaćaju stanari.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: