Psi precizni kao PCR testovi u otkrivanju zaraženih koronavirusom

Zivot i stil - Četvrtak 29.10.2020 - 14:11

Stručnjaci u Finskoj objavili su da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji uspevaju da nanjuše zaražene koronavirusom obećavajući, a zamenik gradonačalnika Vanta istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova.

Psi mogu da otkriju kovid 19 sa skoro 100 odsto preciznosti FOTO: Thinkstock Psi mogu da otkriju kovid 19 sa skoro 100 odsto preciznosti FOTO: Thinkstock
Tri psa onjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vantaa i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.
 
Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovi, koji se takođe vrše među putnicima dobrovoljcima po dolasku.
 
„Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je bilo pozitivno“, rekao je gradonačelnik Vanta, Timo Aronkjito na konfernciji za novinae.
 
Kako prenosi SEEbiz, eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju kovid 19 sa skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana pre nego PCR test.
 
Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahteva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je onjuši.
 
Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.
 
Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije „Vajs nous“ nadaju se da će njihova istraživanja podstaći vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.
 
Takođe, još jedan pas, nemački ovčar Valo, je na obuci.
 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: