Slušanje OVE muzike tokom operacija pomaže hirurzima da budu brži i tačniji

Zivot i stil - Četvrtak 12.12.2019 - 13:55

Hirurzi bi trebalo da slušaju Mocarta, Baha i Betovena dok rade u operacionim salama jer ih to čini preciznijim i bržim, ukazuje nedavno istraživanje.

Ipak, glasna muzika može biti štetna FOTO: Thinkstock Ipak, glasna muzika može biti štetna FOTO: Thinkstock
Međutim, naučnici su otkrili da efekti za povećanje performansi hirurga deluju samo kada je melodija male do srednje jačine. Stručnjaci sa Univerziteta Dundi, koji su vodili studiju, rekli su da glasna muzika može biti štetna, jer ometa hirurge.
 
Neki naučnici kažu da slušanje nežne muzike, poput one koju je proizveo austrijski kompozitor, može da smanji nivo stresa i poboljša fokus.
 
Poslednji pregled teorije pružio je „snažne naučne dokaze“ da je efekat stvaran i da hirurzima može biti od koristi.
 
Studije koje su ocenjene obuhvatale su slušanje muzike u operacionoj sali, što se smatra uobičajenom praksom širom sveta.
 
Rezultati objavljeni u časopisu “International Journal of Surgery”, pokazali su brojne prednosti za hirurge koji slušaju klasičnu muziku.
 
Jedno istraživanje otkrilo je da se hirurške intervencije završavaju i do 10 odsto brže uz slušanje muzike, dok na osnovu drugog istraživanja muzika ima pozitivan efekat i na obnavljanje kože.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: