Zivot i stil - Četvrtak 15.05.2025 - 09:27
Proleće je pravo vreme da iskoristimo blagodeti prirode, a tri biljke koje su naše bake nekada redovno koristile – kopriva, maslačak i zova – sada su na svom vrhuncu kada je u pitanju lekovitost.
Foto: garmoncheg/Shutterstock
Kopriva – kraljica detoksikacije
Kopriva je bogata gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima C, A i K, kao i hlorofilom.
Podstiče rad jetre i bubrega, izbacuje toksine, pomaže kod anemije i jača imunitet.
Može se koristiti kao čaj, čorba ili pesto, piše
dnevnik.hr.
Zova – mirisni saveznik imuniteta
Zova cveta u maju i ima snažno protivupalno i antivirusno dejstvo.
Pomaže kod prehlada, snižava temperaturu i olakšava varenje. Od nje se pravi sirup, čaj, a cvetovi se mogu i pohovati. Prilikom branja treba izbegavati zagađena mesta, ne prati cvetove vodom i sušiti ih u hladu.
Maslačak – jestiv od korena do cveta
Maslačak pomaže varenju, izlučivanju žuči i detoksikaciji, deluje diuretički bez gubitka kalijuma.
Bogat je vitaminima i antioksidansima. Koristi se za salate, med i kao čaj od korena, koji može poslužiti i kao zamena za kafu.
Sada je idealno vreme za branje ovih biljaka, dok su najlekovitije, ali uvek berite promišljeno – samo onoliko koliko vam je potrebno, i daleko od zagađenih područja.
OK Radio, Dnevnik.hr
Vrati se na kategoriju Zivot i stil
Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.
Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.