Zašto nikada ne treba bacati tečnost koja se pojavi na površini kiselog mleka?

Zivot i stil - Četvrtak 09.05.2024 - 09:26

Doktor objasnio kakva tečnost je u pitanju i šta ona zapravo sadrži.

Foto: Shutterstock/M.i.c.c.a Foto: Shutterstock/M.i.c.c.a
Da li ste ikada primetili vodu na vrhu vašeg kiselog mleka ili pavlake i zapitali se šta je to?
Doktor sa Univerziteta Sanderlend tvrdi da iako to možda nije najlepši prizor, nikada tu tečnost ne treba bacati.
 
Mnogi od nas prave grešku bacajući hranu koja ne izgleda lepo, a verovatno je u pitanju nešto što je sasvim u redu.
Prema Business Waste-u, u Velikoj Britaniji se svake godine baci čak 9,5 miliona tona hrane.
 
U razgovoru sa svojih 5,3 miliona TikTok pratilaca, dr Karan Raj sa Univerziteta Sanderlend, tvrdi da je „tajanstvena“ tečnost zapravo prepuna vitalnih hranljivih materija i brojnih vitamina.
 
„Nemojte ga tako brzo iscediti, misleći da vam se kiselo mleko pokvarilo. Ova tečnost puna je esencijalnih hranljivih materija – proteina, kalcijuma, B12, čak i probiotika – kao i mnoštva drugih minerala“, napisao je.
 
Ova voda od jogkiselog mleka ima i ime – surutka. Ona nastaje kada se mleko podvrgne ‘koagulaciji’ – procesu u kome se zgušnjava u sir ili kiselo mleko, piše Mirror.
 
Dok se deo mleka stvrdnjava i formira ‘gruda’ – što je čvrsti deo sira ili kiselog mleka – takođe se stvara tečnost, odnosno surutka, prenosi N1 Zagreb.
 
Dr Raj je nastavio: „Što duže ostavljate kiselo mleko netaknut, veća je verovatnoća da će se surutka nakupiti i podići na vrh, ostavljajući vodenasti film“.
 
„U mnogim tvrđim sirevima, kao što su čedar ili parmezan, surutka je zapravo istisnuta i ima smanjen sadržaj laktoze“, dodao je doktor.
 
Za one kojima ova tečnost smeta, ne bi trebalo da je prosipaju, već jednostavno da promešaju kiselo mleko i tako dobiju ukusnu i zdravu namirnicu koju mogu da kombinuju sa raznim drugim namirnicama, od jaja do povrća.
 
Mirror, N1 Zagreb

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: