Aca Lukas i Recko - tandem za elitu

Lokalni sport - Četvrtak 03.10.2013 - 08:54

Dragan Antić Recko, fudbalski trener iz Vranja, dolaskom na klupu FK Timok iz Zaječara, člana Prve lige Srbije, preporodio je ekipu skromnih mogućnosti koja je trenutno na 6. mestu tabele.

Lukas i Antić Lukas i Antić

On je sa Aleksandrom Vuksanovićem - Acom Lukasom, predsednikom kluba, poznatim folk pevačem, sa zadovoljstvom prihvatio razgovor za OK Radio.

Antić: Bio sam trener u mnogim klubovima, u zemlji i inostranstvu. Kod nas, imao uspehe, ali i razočarenja u ljude koji su vodili klubove.

Zbog svog temperamenta, da ne trpim nepravdu, brzo sam odlazio, posebno ako nisu hteli da podrže moju koncepciju i filozofiju igre.

Gde sam se duže zadržao, a to su bili renomirani klubovi pred rasulom, tu sam za kratko vreme sređivao stvari i stvarao rezultate. U Timok sam došao na poziv prijatelja, gradonačelnika Saše Mirkovića, ali i Ace Lukasa, koji je moj brat.

Lukas: Bez obzira što sam pevač i muzičar, fudbal mi je u krvi. Saša je moj veliki prijatelj, pozvao je da pomognem znajući kakav sam fanatik kada se latim bilo kog posla.

Gde sam ja tu je i moj brat Anta. Nerazdvojni smo godinama, imamo ista fudbalska shvatanja, za nas je FK Timok izazov i nećemo se zadovoljiti prosečnošću u bilo kom pogledu.

Kakva je vaša filozofija fudbala?

Antić: Poznat sam po nekoliko stvari koje me čine posebnim u današnjem srpskom fudbalu. To je ofanzivna igra, odbrana bazirana na napadu, brzi igrači, nema podvajanja na “zvezde” i one druge, na stare i mlade.

Samo teren pokazuje ko je i šta je i koliko vredi da bi mogao da igra kod mene. Zahtevam veliku borbenost, izgaranje za dres kluba do poslednje kapi znoja.

Uvek stajem u zaštitu njihovih prava. To je preduslov za autoritet koji trener mora da ima. U Timoku im to neće biti potrebno, jer znaju u kakvom su klubu i ko ga vodi.

Lukas: U životu, pa i sportu rođeni sam pobednik. Nikad nisam stavljao novac i slavu ispred časti i poštenja. Kada pevam za fanove u prepunoj Areni dajem sve od sebe i više nego što mogu.

To tražim i od mojih saradnika u poslu. A, uprava i fudbaleri u Timoku su moji saradnici. U klubu smo svi na istom zadtaku, da pobeđujemo, igramo lepo, napadački za publiku, da stadion bude pun.

Imate li uslove za tako nešto?

Antić: U Timoku sam došao posle 2. kola, kada je o klubu preuzeo brigu gradonačelnik Mirkovič i Aca postao presednik.

U prva dva kola Timok je osvojio jedan bod, to nije bilo tragično, ali me je iznenadila apatija, neborbenost većine igrača.

Pre nas, klub je imao trenera, pomoćnike, menadžera, upravu i svi oni su bili na istom zadatku, da u letnjem prelaznom roku oforme ekipu za ciljeve koje će imati u nastupajućem prvenstvu.

Ambicije im nisu bile male, ali fond igrača je po kvalitetu tanak, to sam zatekao. Ima onih koji se uklapaju u moju koncepciju, ali i onih koji ne bi igrali ni Srpsku ligu.

Lukas: Kao veliki fudbalski fan i prijatelj Mirkovića  prihvatio sam poziv da budem na čelu kluba i odmah snimio situaciju. Svi se grdno varaju ako misle da ne poznajem fudbal.

Igrao sam ga rekreativno, član sam Skupštine Crvene Zvezde, pratim sva fudbalska dešavanja u zemlji i svetu i mogu da razgovaram sa mnogim stručnjacima ravnopravno o svemu.

Moj brat Anta to zna i zajedno smo uvideli šta imamo, ali rešili smo da pomognemo prijatelju, klubu i gradu Zaječaru, zasukli rukave i sa tim što imamo rešili da izguramo jesenji deo prvenstva i budemo negde pri vrhu.

Znači borba za sam vrh, za sada je isključena?

- Iako sam po prirodi veliki optimista, ovog puta mora da budem realan. Nemamo tim za prva dva mesta koja vode u Super ligu, ali imamo ambicije da u zimskom prelaznom roku stvorimo preduslove, dovedemo željene igrače i krenemo na sam vrh.

U tome imamo potpunu podršku, finansijsku, organizacionu i logističku od gradonačelnika Mirkovića.

Na nama je, a biće teško, zbog propusta drugih i zbog toga što Mirković nije ranije došao na čelu grada, da damo više od maksimuma i ne dozvolimo vodećim ekipama da nam na kraju jeseni pobegnu više od šest bodova.

Lukas: Momci koji trenutno igraju daju sve od sebe, mladi su, ali “ginu” na terenu. Znamo to da cenimo, impresionirali su me protiv Borca iz Čačka koji je bio favorit na našem terenu.

Fanatičnom borbenošću, timskom igrom dobili smo sa 2:0. Ako tako nastave, bez obzira na  oscilacije u igri, osvajaće još bodova.

Morali ste da napravite neke rezove u ekipi, koji nisu bili popularni?

Antić: Imamo odrešene ruke da radimo onako kako mislimo da je najbolje za klub. Prvo, morao sam da raskrstim sa pojedinim “zvezdama”.

Nema hodanja po terenu, pa sam neke najurio, a neki su na klupi. Igraju, možda, igrači slabijeg kvaliteta, ali bore se kao lavovi i imamo uspehe.

Od pet utakmica koliko smo vodili ekipu imamo tri pobede, jedan nerešen rezulatat i jedan poraz.

Taj poraz u Lučanima, pomogao je da izvršimo rezove kako ne bismo došli u situaciju da se borimo za goli opstanak u ligi.

Razišli smo se sa nekim igračima, ali i sa pomoćnim trenerima, pre svega sa Nenadom Grozdićem, mojim prvim pomoćnikom. Zna se, moja odluka je poslednja, kakva god da je, ko to ne poštuje odmah može da ide.

Kao šef stručnog štaba imam odrešene ruke u svemu, ali i orgomnu odgovornost za sve što radim.

Pored njih, zahvalili smo se na pomoći menadžeru, još uvek su nam tri ključna igrača koja su dovedena povređena, tako da igram bez klasičnih štopera.

Protiv Timoka sam izveo na teren devet napadača. Špic mi je igrao štopera i pobedili smo. Čak sam na večeri  pred utakmicu Čačanima to rekao, ništa ne krijem, pa i da ćemo da ih pobedimo što se i desilo.

Lukas:  Imamo puno poverenje u to što radi Anta, jer smo u toku i pratimo šta se dešava. Imam puno obaveza, ali skoknem uvek do Zaječara, razgovarmo, dogovorimo se šta i kako.

Šef stručnog štaba mora da se poštuje, prema njemu moraju da se upravljaju njegovi saradnici. Tim sastavlja  Anta i tu se niko ne meša.

Može on da otera kog hoće ako se ne bori za klub, onako kako su se momci borili protiv Borca. Anta u srcu nosi Radnički iz Niša i vranjski Dinamo.

Zvezdaš je kao i ja, volimo i Borusiju iz Dortmunda čije utakmice volimo da gledamo kad nam se ukaže prilika.

Sada je na nama da zavolimo Timok i da on bude na prvom mestu. To se upravo dešava

Vaši planovi se poklapaju sa onim što je zacrtala uprava i gradonačelnik Mirković, plasman u Super ligu?

Antić: Ako sve bude kako treba, igrački i rezultatski u jesenjem delu, da nam vodeće ekipe ne pobegnu mnogo, u zimskoj pauzi pravimo “drim” tim i krećemo na sam vrh.

Neće biti nimalo lako, jer su ekipe Borca iz Čačka, Metalca iz Gornjeg Milanovca, Sloge iz Kraljeva, kvalitetne i imaju iste ambicije kao i mi.

Tu je ekipa Mladosti iz Lučana, koja može da bude iznenađenje sezone. Bitno je da budemo u vrhu, gradonačelnik Mirković sa uspehom rešava nagomilane gradske probleme koje je nasledio, ali imaćemo dovoljan budžet za pohod na Super ligu.

Fudbaleri, koji sada igraju znaju šta se ceni, videli su to kada su pobedili Borac i kada ih je Aca iz svog džepa častio, a čast je gotovo plata u nekim klubovima.

Zato i ponavljam, svako ko da maksimum za klub biće nagrađen, prvo dobiće ono što se dogovorio sa upravom.

Pošto još ima onih koji to ne mogu da shvate, opet ću revidirati igrački pogon i priključiti prvom timu dvojicu-trojicu omladinaca. Ima talenata, meni trebaju brzi igrači, srčani momci koji vole klub.

Sa njima je milina sarađivati, jer znam da ni klub ni mene nikad neće da izdaju.

Lukas: Nismo došli u Zaječar zbog dokolice i razonode. Zaječarci sa izvarednom fudbalskom infrastrukturom zaslužuju superligaša.

Imamo četiri prelepa terena i sve prateće uslove. Grad ima mogućnosti i načina da iznađe sredstava da jednog dana u Zaječaru gostuju Zvezda i Partizan, da tribine budu krcate, da svaka utaknmica bude istinski praznik za sve ljubitelje sporta u Timočkoj krajini.

Bojite li se neuspeha?

Antić: Pravi trener se ne boji neuspeha, ali mora da bude spreman na sve. Na usluzi sam klubu, gradonačelniku Mirkoviću koji je naš prijatelj, imam izgrađen pošten odnos sa njim koji neću da kvarim nikad.

Ako osetim da je bolje  da odem otićiću sam, ali moje je da sa ljufdima koji sada  vode Timok i grad pokušamo da uvedemo Timok u Super ligu.

Verujem u to, verujem da ćemo igrati u eliti, pre ili kasnije.

Lukas: Kad je najteže dati najviše, to je moj moto, a i svih drugih u klubu. Nemamo vremena da čekamo na Super ligu, što pre to bolje.

Ne zbog mene, Aca Lukas je sebe ostvario u životu, već zbog fudbala, zbog grada i navijača, zbog ljudi koji vole Timok, a možda su u jednom vremenu izgubili poverenje.
Naše je da pokrenemo stvari na bolje, da svi budemo na istom zadatku, u službi klubu i gradu.

Dušan Đorđević  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: