Gde su pare od prodaje Stefanovića?

Lokalni sport - Utorak 26.06.2012 - 08:04

Dok su ugovori Vlade Stošića u magli, situacija kod Dejana Stefanovića Ćareta je mnogo jasnija. O njegovim transferima postoje dokazi na sajtovima klubova za koje je igrao.

Stefanović sa engleskim selektorom Hodžsonom Stefanović sa engleskim selektorom Hodžsonom
Ipak, ni tu nije sve čisto. 
 
Ono što se zna iz ugovora je njegov odlazak iz Zvezde u engleski Šefild. Transfer je bio dva miliona funti sterlinga ili kako na sajtu piše tri miliona evra. 
 
Dinamu je, piše u ugovoru, pripadalo, na ime obeštećenja 20.000 funti. 
 
Strefanović je u Šefild prešao 1994. godine, ali su potraživanja iz FK Dinamo, zahvaljujući tadašnjem predsedniku kluba Božidaru Iliću, usledila u martu 1997. godine.
 
- Klub je bio pred gašenjem, para nismo imali da nastavimo prolećni deo takmičenja. Zamolili smo Dragana Tomića iz „Simpa“ da nam ugovori sastanak sa Vladimirom Cvetkovićem, jednim od čelnika FK Crvene zvezde i tadašnjim ministrom za sport. 
 
Tražili smo obeštećenje za Stefanovića, za Stošića se ne sećam. Pamtim, otišao sam kod njega sa Časlavom Ristićem i ostalo mi je urezano u pamet kada je rekao „neka dođu na kratku kafu“. 
 
Primio nas je, tražili smo, onako ljudski, bez ucena, da nam Zvezda uplati „neki dinar“, jer je klub u teškoj materijalnoj situaciji. Nakon toga znam da je stigla uplata, ali ja sam ubrzo otišao iz Dinama – kaže Ilić.
 
Prema izvodima iz Službe za platni promet tada je stiglo u aprilu 2007. godine na račun Dinama, 22.839,10, a drugi put u maju iste godine, 69.130,20 dinara. 
 
U zahtevu koji je 2. 12. 2001. godine podneo Crvenoj zvezdi, tadašnji predsednik Dinama, sada pokojni Sveta Mihajlović, navodio je ove uplate i kaže da je Zvezda dužna da isplati još 10.000 funti sterlinga.
- Mislim da su pare stigle 2002. godine na račun Dinama u Delta banci. Račun je odmah blokiran i počela su namirivanja dugovanja raznim subjektima koji su u međuvremenu tužili Dinamo i dobili sudski spor. 
 
Znam da sam jedva uspeo da spasem nešto manje od polovine uplaćene sume i prebacim je na račun Sportskog saveza, otvorenog za potrebe Dinama u Alko banci. 
 
Hteli smo da ceo iznos bude uplaćen u Alko banci, ali ljudi iz Zvezde su bili izričiti da uplata mora biti na zvaničnom Dinamovom računu. Moram da istaknem da su tada bili izuzetno korektni. 
 
Za druge transfere ne znam jer sam posle toga otišao iz kluba. Jedino što mogu reći, da kada sam došao, Dinamo je bio pred gašenjem, bez para, pred početak prolećnog prvenstva sa osam igrača na prvom treningu. Spasio sam Dinamo, to može da posvedoči trener Slobodan Garašanin – izjavio je tada, nažalost, danas pokojni Mihajlović.
 
Uprava Dinama, na čelu sa Nebojšom Zupančićem uspela je da naplati drugo obeštećenje, za transfer Stefanovića iz Vitesea u Portsmut. Na zvaničnom sajtu Portsmuta stoji da je transfer od dva i po miliona evra. Dakle, ako je tako Dinamu je pripadalo 50.000 evra.
 
- Da bi dobili obeštećenje, po međunarodnim propisima, morali smo da tužimo i da nas zastupa relevantna advokatska agencija iz inostranstva. 
 
Nakon razgovora sa verziranim ljudima iz sveta fudbala odlučili smo se za intalijansku advokatsku komoru koja je dobila spor i naplatila proviziju. 
 

Ono što znam to je da je na račun Dinamov koji je otvoren u Alko banci preko Sportskog saveza stiglo oko 40.000  evra – navodi Bratislav Vučković, nekadašnji generalni sekretar FK Dinamo.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: