Gde su sada Dinamova deca?

Lokalni sport - Utorak 01.01.2013 - 11:37

Fudbalski klub Dinamo, ima dugu tradiciju u stavarnju svojih igrača, koja je prekunuta krajem 90-tih godina prošloga veka, zbog antifudbalske politike koju su u klub uvele razne političke fudbalske anafalbete.

Jedna od ekipa Dinama Jedna od ekipa Dinama

Dinamo već odavno kuburi sa svojim igračkim kadrovima, a kulminacija nastaje kada klub kreće u pohod na viši rang, u tadašnju Prvu „Telekom“ ligu, po vrednosti drugu u Srbiji.

 Da bi par godina opstao u toj ligi dovodi se kolonija igrača sa strane, po pouzdanim procenama za nepune četiri godine više od 120 njih.

Kolonija stranaca pogubno će uticati na rad mlađih kategorija, najtalentovaniji juniori ostavljaće fudbal znog nemogućnosti da im se ukaže poverenje da stasavaju u matičnom klubu.

I kada im je trebalo pružiti šansu umesto njih dovođeni su juniori iz drugih klubova, da bi se „zaštitio“ interes kluba kod fudbalskih moćnika u FSS.

Kako se zaštitio vidi se današnji status kluba.

Zato ne čudi što u Srpskoj ligi „Istok“, kada je Dinamo ispao, nije igrao Vojislav Stanković, sada fudbaler beogradskog Partizana, a igrao je neki Štokić iz Zemuna, Knežević iz Pazove...

Mnogi iz Dinama izlaziće iz omladinske škole fubalski neobučeni, ne samo u taktičkom pogledu, već u tehničkom što se uči i nauči još u pionirskoj selekciji.

Razlozi su višestruke prirode, ali krucijalni je nedostatak para za ulaganje u mlađe kategorije, jer je sve odlazilo na prvi tim.

Zbog takvog ponašanja, gde su čelnici kluba gledali na mlađe kategorije na balast koga se treba osloboditi, rad sa decom svodio se na čistu improvizaciju needukovanih priučenih tenera, bez ikakve jasne koncepcije i škole koja bi povezivala rad od petlića do juniora sa strategijom i kocepcijom senirskog tima.

Takva nakardana politika proizvela je trenere poslušnike, koji rade bez plata, sa ciljem da otaljavanjem posla steknu preduslove da za sebe odrade neke privatne poslove uz pomoć političke elite koja vodi grad i klub.

Naravno, među trenerima ima i izuzetaka, doduše isuviše malo, pravih entuzijasta koji nesebično daju sve od sebe, ali njihov rad se utapa u opštu kolotečinu kojoj kraja nema.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: