Romi traže nazad svoj fudbalski klub

Lokalni sport - Nedelja 13.05.2012 - 11:59

Oko 300 vranjskih Roma peticijom je tražilo da im Grad vrati njihov fudbalski klub, FK Radnički.

Fudbaleri Radničkog Fudbaleri Radničkog

Rama Mamutović, predsednik FK Radnički iz Vranja, decidirano kaže da iako uredno registrovan, Radnički i dalje postoji samo na papiru.

 

- Obavestili smo  pismenim putem, zahtev smo zaveli u Pisarnici, čelnike grada i gradonačelnika Miroljuba Stojčića, ali od toga nikakve vajde, ne takmičimo se, a romska omladina prepuštena je ulici i svim pošastima koje vrebaju – kaže Mamutović.

 

Klub je održao vanrednu Skupštinu, doneo novi Statut, izabrao rukovodstvo i održao sednicu Upravnog pdbora.

 

Već drugu sezonu se ne takmiči jer gradske vlasti i Sportski savez za njih nemaju sluha.

 

Klub je ugašen zbog nedostatka para i prestao je da se takmiči u Pčinjskoj okružnoj ligi iako je na polusezoni 2005. godine zauzimao prvo mesto.

 

- Imamo pravo da sumnjamo da je to politička odluka – ističe Mamutović.

 

Vranjski Romi nisu se mirili sa gašenjem kluba koji postoji od 1949. godine, prvo pod imenom FK Ali Šukrija, a potom FK Radnički.

 

- Na Skupštini kluba je potpisana „Peticija Roma Vranja“ od strane 271 navijača i simpatizera gde se zahteva povraćaj poslovne prostorije FK Radnički u Ulici Trg Slobode broj 26 ili u zgradi koji svi u Vranju i u Gornjoj čaršiji znaju kao „Belo jagnje“ – navodi Mamutović.

 

Klupsku prostoriju u gornjoj čaršiji vranjski Romi su držali od 1979. godine. Radio je bife kluba, a tu se su okupljali članovi, navijači i simpatizeri kluba.

 

- Klub je imao prihode koji su mu bili neophodni za takmičenje, ali i poslovne prostorije za ekonomat i održavanje sastanaka igrača i navijača. Ove klupske prostorije su bile jedino mesto gde su se okupljali Romi u opštini Vranje – kaže se u zahtevu prosleđenom gradonačelniku i skupštini grada.

 

U zahtevu Skupštini grada izričito se navodi da je „FK Radnički Vranje, u kome su brojni igrači iz nacionalne manjine Roma, zahvaljujući Sportskom savezu Vranja isključen iz finansiranja – dobijanja sredstava iz budžeta za rad jedinog romskog kluba na teritoriji Pčinjskog okruga, gde trenutno živi preko 13.000 Roma, po popisu iz 2002. godine“.

 

Mamutović navodi da najveći broj Roma u Gornjoj čaršiji „živi“ za Radnički.

- Napominjemo da je klub imao celokupan inventar za bife FK Radnički (stolovi, stolice, frižider, električni šporet, klupe, ugostiteljski inventar i sl.) koji je pokraden. Mi znamo ko je dozvolio, a ko odneo inventar kluba u najvećem delu. To ćemo prijaviti nadležnim državnim organima. Moramo da istaknemo da nemamo mnogo strpeljnja i zato još jednom molimo nadležne u gradskoj vlasti da nam oslobode prostoriju u zgradi „Belo jagnje“ koju su njihovi prethodnici nacionalizovali oid bivšeg vlasnika Emina Šerifovića  – izričit je Mamutović.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: