Vilbal, jedna priča

Lokalni sport - Četvrtak 28.01.2016 - 08:56

Vranje - Dokumentarni film “Priča o vilbalu” premijerno je prikazan u bioskopu Centra kulture u Vladičinom Hanu, i predstavlja siže nastanka prvog orginalnog srpskog kolektivnog sporta - vilbala.

Prvi kolektivni sport koji su Srbi izmislili. Foto: FB Prvi kolektivni sport koji su Srbi izmislili. Foto: FB

Film govori o rađanju novog sporta u Vladičinom Hanu, od početne ideje, preko detalja sa prve zvanične utakmice odigrane u septembru 2013.godine, pa sve do “Vilbalskog Vidovdanskog kupa 2015. godine”.

Idejni tvorci ovog sporta su Vladan Vučković, nekadašnji košarkaš Morave iz Vladičinog Hana i Predrag Jović, umetnik iz Priboja Vranjskog.

Prema rečima Vučkovića, za samo tri godine vilbal je izašao iz granica Srbije.

- Javljaju nam se ljudi iz Meksika, zatim iz Engleske i čitave Evrope, a već postoje ekipe u Hrvatskoj i BiH.

Ove godine  planiramo “Vilbalski kup” sa većim brojem ekipa. Očekujemo i dolazak ženskih timova, tako da ćemo imati i ženski turnir.

Mi smo prvi u Srbiji koji su patentirali novi sport, tako da su tu nastali pravi administrativni problemi, jer nadležni nisu imali zakonskih osnova kako da nas registruju, kako bi smo mogli lakše da funkcionišemo
- kaže Vučković.

Ono što je karakteristično za vilbal su ovalni golovi, lopta je kao fudbalska, teren je travnat, ali ovaj novi sport ima najmanje sličnosti sa fudbalom.

Krug prečnika 60 metara je teren za vilbal. Polazište je krug, lopta ili točak. Postoji više ciljeva, po obodima terena. Veliki polukružni golovi su kapije, uspravan koš je vilbal, a mali golovi baze.

Osvajanje baza nosi jedan poen, uz izbacivanje protivničkog igrača, pogodak u kapiju dva poena, a vilbal tri. Na terenu su dva tima sa po sedam igrača. Razrađuju taktiku, osvajaju teritoriju, baze ili glavnu kapiju.

Utakmica traje 60 minuta, podeljena je na trećine. Posle trećeg faula slede penali. Broj izmena igrača je neograničen.

Inače prvi pobednik “Vilbalskog kupa 2014” je ekipa Garnizona Vranje Vojske Srbije. Njima je pripao trofej kupa i naredne godine.

Vučković i Jović najavljuju veliki broj učesnika na “Vilbalskom kupu 2016” godine, a nakon rešavanja administrativnih prepreka i formiranje lige.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: