Abu Dabi: Đoković odbranio titulu

Nacionalni sport - Nedelja 30.12.2012 - 11:10

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na egzibicionom turniru u Abu Dabiju.

Novak Đoković Novak Đoković

On je u finalu pobedio Španca Nikolasa Almagra sa 2-1, po setovima 6:7, 6:3, 6:4.

Novak će za trofej biti nagrađen sa 250 hiljada dolara, a sada ga čeka Hopman kup zajedno sa Anom Ivanović. Posle toga, Đoković će u Melburnu pokušati treći put u nizu da osvoji Australijan open.

"Bilo je uzbudljivo i 'gusto', čestitam Nikolasu. Obojica smo hteli da pobedimo, ali smo i zabavljali publiku. Ovo je lep turnir, uvek imam uzbudljive mečeve protiv jakih rivala i nadam se da se vidimo i sledeće godine", rekao je Đoković posle meča.

U duelu za treće mesto u Abu Dabiju Janko Tipsarević izgubio je od Davida Ferera sa 7:6, 6:2.

Pročitajte i temu o deset najjačih utisaka iz teniske 2012. godine.

Tekstualni prenos meča:

Prva tri gema protekla su u sigurnim servisima obojice tenisera pa je Đoković na prvu pauzu otišao sa vođstvom od 2:1. U prvih nekoliko gemova igralo se u laganom ritmu, a u šestom je Novak napao servis rivala.

Imao je srpski teniser dve brejk šanse nakon nekoliko spektakularnih poena, ali se Almagro u oba slučaja servisima spasao i izjednačio je na 3:3. Almagro je u prvom setu igrao i servirao izuzetno dobro, pa Đoković osim u šestom gemu nije ni imao priliku za brejk.

Srpski teniser je u 12. gemu imao 15:30 ali Španac se još jednom izvukao i izborio je taj-brejk. 13. gem Novak je bolje počeo, stekao je prednost mini-brejka, ali onda je neshvatljivo pao i Almagro je dobivši šest od poslednjih sedam poena, dobio prvi set sa 7:6.

Činilo se da će Đoković ući u pravi ritam kada je na startu drugog seta napravio brejk. Međutim, to se nije dogodilo, sopstvenim greškama prokockao je prednost i već u sledećem gemu Španac je uzvratio brejkom za 1:1.

Igralo se bez brejka 12 gemova, a na početku drugog seta videli smo tri uzastopna. Novak je odigrao dva odlična poena, da bi Almagro duplom greškom poklonio brejk srpskom teniseru (2:1).

Potom je Novak uspeo da materijalizuje brejk i da povede sa 3:1, ali je u petom gemu propustio šansu da napravio dupli brejk i Almagro je smanjio na 3:2.

Iako je za pobednika namenjeno 250 hiljada dolara, igrači su ipak bili nešto opušteniji – u jednom trenutku u isto vreme su zatražili čelendž i smejali se zajedno sa sudijom Paskalom Marijom, a zatim je Novak ’grdio’ linijskog sudiju što nije glasnije uzviknuo da je loptica u autu.

Almagro je imao priliku da izjednači na 3:3, ali je poslao forhend u aut, pa je Novak poveo 4:2. Iako je bilo i opuštenih momenata, nivoa tenisa ne bi se postideo ni ozbiljan ATP turnir. Loptice su išle od linije do linije, a Đoković je u potpunosti ušao u udarac i novim brejkom došao je do izjednačenja u setovima - 6:3.

U prva četiri gema odlučujućeg seta nije bilo uzbuđenja niti prilike za brejk. Prvi je do šanse došao Španac u petom gemu, ali Novak se izvukao i pri vođstvu 3:2 izvršio je pritisak na servis Almagra.

Španac je igrao veoma hrabro kada bi se suočio sa brejk loptama, prvu je spasao forhendom od 150 km/h, zatim je agresivnom igrom spasao još pet prilika. U tim trenucima igrao se vrhunski tenis, Almagro je sipao forhende sa svih strana, ali Novak je odgovarao briljantnom odbranom. Na kraju, posle sedam izjednačenja, Almagro je dobio gem za 3:3.

Ono što nije tada, Đoković je učinio u desetom gemu pri vođstvu 5:4. Počelo je sjajnim pasingom iz bekhenda, ubrzo je Novak stvorio dve vezane meč lopte i realizovao je već prvu - 6:7, 6:3, 6:4 za dva časa i 35 minuta igre.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: