„Čovek koji je zauvek promenio košarku": Preminuo Bora Stanković

Nacionalni sport - Petak 20.03.2020 - 15:44

Jedan od najvećih košarkaških funkcionera u istoriji je preminuo u Beogradu u 95. godini.

Bora Stanković, jedan od osnivača košarke na ovim prostorima FOTO: YouTube Bora Stanković, jedan od osnivača košarke na ovim prostorima FOTO: YouTube
Bora Stanković, čuveni košarkaški funkcioner i jedan od osnivača košarke na ovim prostorima, preminuo je u 95. godini u Beogradu.
 
Stanković je decenijama bio jedan od najvažnijih ljudi svetske košarke - od 1976. do 2002. bio je generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).
 
„Gotovo čitav vek je proveo u košarci, obavljao brojne funkcije i bio jedan od najvećih i najuticajnijih sportskih funkcionera na svetu", navode iz Košarkaškog saveza Srbije.
 
Tokom njegovog mandata uvedena su brojna nova pravila - promenjena je dimenzija terena, uvedene su četvrtine, kao i linija za tri poena.
 
Uz Nebojšu Popovića, Radomira Šapera i Acu Nikolića, Stanković je bio jedan od očeva osnivača domaće košarke.
 
Jedan od je od najzaslužnijih za to što je Jugoslavija bila svetska sila u košarci, što se posle prenelo i na Srbiju, ali i za to kako danas izgleda savremena košarka.
 
Titule
 
Stanković je rođen 9. jula 1925. godine u Bihaću. U mladosti se preselio u Novi Sad, pa u Beograd, gde je diplomirao veterinu.
 
U okupiranom Beogradu je bio prvak Srbije u stonom tenisu 1943. godine.
 
Posle Drugog svetskog rata, bio je jedan od pionira beogradske, srpske i jugoslovenske košarke.
 
U karijeri je prvo igrao za Crvenu zvezdu - sa kojom je osvojio tri titule - pa za Železničar i na kraju za Partizan, koji je potom vodio i kao trener.
 
Tokom pedesetih i šezdesetih je više od decenije bio na čelu OKK Beograda, kada su njegovi košarkaši, koje je predvodio Radivoj Korać, osvojili tri titule.
 
Krajem šezdesetih je nekoliko godina proveo u Italiji kao trener.
 
Koliko je Stanković bio posvećen košarci - i koliko se tada drugačije živelo - pokazuje da se on sve do 1966. godine u isto vreme bavio i veterinom i košarkom.
 
Funkcionerska karijera
 
Iako je imao prilično uspešnu igračku i trenersku karijeru, ipak će najviše biti upamćen kao košarkaški funkcioner.
 
Predsednik Takmičarske komisije Košarkaškog saveza Jugoslavije postao je 1954, a dve godine kasnije i njen generalni sekretar.
 
Bio je jedan od najzaslužnijih za to što je Jugoslavija te 1954. godine bila domaćin Evropskog prvenstva za žene, a 1961. i Evropskog prvenstva za muškarce.
 
Jugoslavija je tada osvojila prvu medalju na nekom međunarodnom takmičenju.
 
Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije postao je 1976. godine, nasledivši čuvenog Vilijama Džounsa, a od 1978. je bio član i Međunarodnog olimpijskog komiteta.
 
Bio je jedan od najvećih zagovornika ideje da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA, što se prvi put dogodilo 1992. godine u Barseloni.
 
Amerikanci su tada doveli „Tim snova", predvođen Džordanom, Barklijem, Robinsonom, Stoktonom i drugim NBA zvezdama.
 
Po završetku rata na prostorima bivše Jugoslavije, Stanković je bio jedan od najzaslužnijih što su održane kvalifikacije na kojima se SR Jugoslavija posle sankcija kvalifikovala na EP u Atini.
 
Plavi su te godine osvojili zlatnu medalju i sve do 2002. godine su bili gotovo nepobedivi u Evropi i svetu.
 
Stanković je kasnije bio i savetnik za sport predsednika Srbije Borisa Tadića.
 
Deo Nejsmitove Kuće slavnih u Springfildu postao je 1991. godine, u FIBA Kuću slavnih ušao je 2007, odlikovan je nemačkim Zaslužnim krstom, francuskom Legijom časti i Ordenom za Jugoslaviju prvog stepena.
 
Govorio je šest jezika, a imao je jednu ćerku, dvoje unučadi i dvoje praunučadi.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: