Danas protiv Kipra i pogled ka Hrvatima

Nacionalni sport - Sreda 06.02.2013 - 08:56

Naša reprezentacija danas (17.00, RTS 1) u Nikoziji igra prijateljski meč sa Kiprom. Debitant Đurđić i povratnik u tim Kuzmanović od prvog minuta na terenu

 

PRED očima Kiprani, u glavama - Hrvati! Generalna proba pred Zagreb, mesec i po dana pre polaska na put. Reprezentacija Srbije će danas (17.00, RTS 1) u Nikoziji odigrati prijateljski, ili bolje rečeno kontrolni meč sa Kiprom, koji je ujedno poslednji test pred nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 22. marta na “Maksimiru”.
 
Istina, današnji domaćin nema mnogo sličnosti sa timom Hrvatske, mada ako je za utehu, i “vatreni” će danas na teren, a Srbiju će “dublirati” - Južna Koreja.
 
Selektor Siniša Mihajlović će iskoristiti ovu priliku da testira novajliju u napadu Nikolu Đurđića, koji će biti starter. Napadač Grojter Firta je u neverovatnoj golgeterskoj seriji u poslednjih godinu dana: 43 utakmice - 32 pogotka za Haugesund, Helsingborg i sada u dresu nemačkog prvoligaša! Zaslužio je taj debitantski poziv, možda bude pravo rešenje za trošni napad “orlova”.
 
- Nadam se da mogu da budem od koristi reprezentaciji kao što sam klubovima. U poslednjih godinu i po dana sam u dobroj formi, redovno postižem golove, imam dosta samopouzdanja i zbog toga sam ovde, među “orlovima”, gde sam oduvek želeo da budem - uzbuđen je Nikola Đurđić pred debi za reprezentaciju Srbije.
 
Još jedan “eksperiment”, po mišljenju Siniše Mihajlovića, koji će biti izveden u Nikoziji jeste povratak Zdravka Kuzmanovića na mesto zadnjeg veznog. Selektor je ubeđen da to nije dobro rešenje, a novi igrač Intera je izazvan da ga demantuje. Ko zna, možda bi bodovni saldo bio bolji da je Kuzmanović igrao od starta kvalifikacija, kao što su svi očekivali...
 
- Žao mi je što nismo beležili bolje rezultate, ali imamo šansu da sve popravimo pobedom nad Hrvatskom u Zagrebu - ne napušta optimizam Zdravka Kuzmanovića, koji bi i u Interu i u reprezentaciji trebalo da bude naslednik Dejana Stankovića.
 
Naspram dvojice pomenutih saigrača, Filip Đuričić ispada “veteran” ovih mundijalskih kvalifikacija. Odigrao je sve mečeve, a za reprezentaciju Srbije je prvi put zaigrao pre godinu dana i to baš na Kipru!
 
- Prošle godine u ovo vreme sam debitovao za reprezentaciju i to baš na Rajskom ostrvu. Fenomenalno sećanje, mada ne volim da se osvrćem, gledam samo unapred - ističe Đuričić. - Sve sam podredio tome da u martu budem na vrhuncu forme, jer se moj klub ne bori za izlazak u Evropu, tako je moja koncentracija usmerena na reprezentativne mečeve.
 
Pogled unazad je neminovnost, makar kada su kvalifikacije za SP tema. Srbija uoči polaska za Zagreb ne stoji najbolje na tabeli.
 
- Bilo je mnogo dobrih i loših stvari. Ipak, dok god postoji tračak nade, verovaćemo da možemo da odemo na Mundijal. Biće teško, utakmica protiv Hrvatske je jedna od odlučujućih - kaže Đuričić, tvrdeći da se ne plaši atmosfere u Zagrebu. - Specifičan je to meč, zbog zajedničke prošlosti, ali bi trebalo da uđemo u utakmicu kao u svaku drugu, da ne razmišljamo previše o sporednim stvarima.
 
Juriš na Kiprane, sa “kockicama” u mislima.
 
KIPAR – SRBIJA
STADION: “GSP”. Kapacitet: 22.859.
KIPAR: Georgalidis - Elia, Garpozis, Haralambos, Hristu - Kristofi, Sacijas, Makridis, Alonesftis - Okas, Konstantinu.
SRBIJA: Stojković - Ivanović, Tomović, Nastasić, Kolarov - Kuzmanović, Ignjovski - Tošić, Đuričić, Tadić – Đurđić.
 
NIKAD PORAŽENI
KIPAR je uvek bio lak zalogaj za našu reprezentaciju. Šest puta su se do sada Jugoslavija ili Srbija sastajali sa današnjim rivalom i zabeležili su pet pobeda, uz jedan remi. Čak je Kipar samo jedan gol postigao u tim utakmicama, dok je primio 16. Ipak, poslednji susret je bio pre godinu dana (29. februar) u Larnaki, kada se završilo bez golova – 0:0.
Novosti

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: