Đoković i Nadal u trećem međusobnom duelu na travi

Nacionalni sport - Petak 13.07.2018 - 08:01

Srpski i španski teniser sastaju se u polufinalu Vimbldona. Nole: Ne želim sada da stanem, imam igru za pehar; Rafa: Novak je najteži mogući protivnik

Finale pre finala FOTO: AP Finale pre finala FOTO: AP
Projektovani "klasiko" između Noleta i Rafe imao je epitet finala pre finala i dok je Federer još bio na turniru. Posle eliminacije "ikone Vimbldona" u četvrtfinalu, preostaje još samo jedan evergrin hit u zelenilu Ol Ingland klaba - Đoković na Nadala, 52. put, a tek treći na travi! U prvom polufinalu danas se sastaju Kevin Anderson i Džon Izner (14.00), a potom sledi nastavak epskog rivalstva, najdužeg u istoriji.
 
Ova dva epiteta dobro su poznata i igračima koji će prvi na Centralni teren, naročito Izneru koji je protiv Maua 2010. na Vimbldonu dobio najduži teniski meč ikada (70:68). Anderson je u sredu napravio epski preokret protiv osmostrukog šampiona za 13:11 u petom setu, a dvojica visokih servera teško da će dozvoliti start derbija pre 17.00. Možda i mnogo kasnije...
 
Đoković je već navikao na čekanje, tumbanje rasporeda, sumrak... Na ovom turniru uključio je dugme "ja protiv celog sveta", koje nije bilo za samodestrukciju. Borio se ne samo protiv slabih rivala (Sandgren, Sebaljos, Hačanov), jačeg Nišikorija i domaće zvezde Edmunda, već je nedelju i po dana u klinču sa publikom, medijima, sudijama, organizatorima koji su uporno pokušavali da ga ubede da još nema igru za Centralni teren.
 
- Ne mislim da su se vimbldonski bogovi okrenuli protiv mene - mirno je Novak odgovorio na jedno poetsko pitanje Engleza. - Da je tako, već bih bio kod kuće, ali i dalje sam ovde.
 
Odgovor na terenu nije mogao da bude bolji - prvi plasman u polufinale Vimbldona od 2015, a prvo grend slem od Ju-Es opena 2016.
 
- Ako moram da uporedim igru sa onom kada sam 2014. i 2015. osvojio pehar, onda bih rekao da sam prilično blizu tog nivoa. Ali, teško je kopirati taj stil. Ne volim da kopiram, nego da ponovo stvaram nešto. Ali, sviđa mi se nivo na kom igram, zasluženo sam ovde i ne želim tu da stanem. Želim da se borim za trofej.
 
Srbin je najslabiji nosilac među polufinalistima (12), iza Rafe (2), Kevina (8) i Iznera (9), ali sa možda i najvećim izgledima za 13. grend slem trofej.
 
- Zasada bih voleo da razmišljam samo o polufinalu, ne o tome da li sam favorit ili autsajder. Ostavljam to vama da zaključite. Zadovoljan sam kako se odvijala sezona na travi. Pokušavam da iskoristim sećanja iz prethodnih završnica slemova. Imao sam tu sreću da ih igram baš mnogo i najvažnije je ići dan po dan. Imati potpuni fokus na sledeći meč, a tokom dana pauze se opustiti na treningu. Malo zabave nije na odmet kad si pod stresom i pritiskom velikih očekivanja.
 
Zabavu je neočekivano pronašao i u razgovoru sa engleskim medijima koji su ga pitali da opiše jedan sjajan poen iz forhenda protiv Nišikorija.
 
- Neprijatno mi je, ali ne mogu da se setim koji je to poen. Jesam li ga barem dobio? E, super. Sećam se kad je Kei odigrao kroz noge.
 
Mnogo takvih poena očekuje se danas.
 
- Dugo nisam igrao sa Nadalom na travi. U vrhunskoj je formi, izdominirao je na šljaci. Zasluženo je broj jedan, ali ohrabruju me moje igre i činjenica da Rafa nije imao toliko uspeha ovde prethodnih godina. Naši dueli su uvek neizvesni, intenzivni, napeti, ali motivisan sam da idem do kraja.
 
Motivacija je porasla i kod Nadala posle teške i emotivne pobede nad Del Potrom (3:2).
 
- Novak je jedan od najtežih protivnika u našem sportu, ne možeš do trijumfa ako ne igraš baš dobro. Niko nije odigrao više međusobnih mečeva nego nas dvojica, to je ogromna stvar.
 
Samo tri su odigrana na travi, a Novak je dobio jedan, onaj najvažniji u finalu 2011, za prvu titulu na Vimbldonu. Da li osvaja četvrtu, naslutiće se već posle polufinala.
 
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: