Đoković ili Mari, ko će u istoriju?

Nacionalni sport - Subota 26.01.2013 - 00:01

U nedelju u Melburnu nova stranica istorije biće ispisana, samo je pitanje čijom rukom – Đokovićevom ili Marijevom.

Mari i Djokovic (foto:B92) Mari i Djokovic (foto:B92)

 

Dvojica vršnjaka rođenih 1987. godine u nedelju od 9.30h u Rod Lejver Areni odlučivaće o pobedniku Australijan opena.
 
Ukoliko Novak pobedi, postaće prvi teniser u Open eri koji je tri puta u nizu osvojio Australijan open. Ukoliko Endi slavi, on će biti prvi koji je posle svoje prve Gren slem titule na sledećem najvećem turniru osvojio i drugu.
 
Za sada su svi prvi nosioci osvojili trofeje, barem kada je reč o seniorskoj konkurenciji – Bob i Majk Brajan u muškom dublu, Sara Erani i Roberta Vinči u ženskom, kao i Viktorija Azarenka u ženskom singlu. Može li Novak da zaokruži niz?
 
Obojica tenisera nalaze se u odličnoj formi i nije fraza ukoliko se konstatuje da će nijanse odlučivati. 
 
Marijeve šanse rastu ukoliko uspe da ponovi kontinuitet servisa iz meča sa Federerom, kada je odservirao 21 as, bez duple greške. Brži prvi servis prednost je Marija u odnosu na Đokovića, ali je zato Škotov drugi servis ranjiviji i ne toliko raznovrstan kao Novakov. 
 
Upravo će servis biti jedan od ključnih faktora u predstojećem meču – može li Mari da ponovi besprekoran servis kao protiv Federera? Ne treba zaboraviti da će sada naspram sebe imati mnogo bolji ritern u vidu Đokovićevog 
 
Iako je Mari u poslednje vreme sve agresivniji forhendom, prednost u tom udarcu ima Đoković – izvodi ga sa više sigurnosti, lakše i češće napada njime po paraleli i, uopšteno gledano, Novakov forhend napadački je ubojitiji od Marijevog.
 
Ritern i kretanje su, narodski rečeno, ‘mrtva trka’ – njih dvojica imaju najbolje riterne na ATP turu, Novak je za nijansu elastičniji i izvrsno se kliza na betonu, a Mari ima duže ruke. Takođe, fizički su besprekorno spremni – gledano na kratke staze na nivou poena, ali i na duge, na nivou celog meča. 
 
Dvoručni bekhend obojice tenisera stabilna je i ozbiljna pretnja rivalima, ali u tom segmentu nijedan neće imati očigledno preimućstvo. Mari je nešto sigurniji na mreži, ali teško da će voleji igrati odlučujuću ulogu u borbi za titulu. 
 
Novak je mentalno veoma čvrst, to je dokazao bezbroj puta u karijeri, ali i Mari je pokazao ogroman napredak na tom polju – poslednji primer jeste njegov odgovor na izgubljeni četvrti set od Federera. 
 
Jedno je sigurno, očekuje nas iscrpljujući duel sa mnogo dugih razmena udaraca, što smo imali prilike da gledamo i u njihovim prethodnim mečevima. Pošto imaju sličan stil igre, treba očekivati da i Đoković i Mari naizmenično napadaju i brane se. Novak će imati delikatan zadatak da pronađe ravnotežu između agresivnosti i strpljivosti, što je jako teško protiv upornog i trenutno veoma samouverenog Marija. 
 
Ukoliko želi da pobedi, Đoković ne sme sebi da dozvoli ‘spor’ početak kao u finalu US opena. Kada dobije prvi set, Novak je maltene nepobediv, a toga je svestan i njegov protivnik.
 
Rekli su pred finale:
 
Novak Đoković: “Mislim da to neće biti faktor (dan više odmora koji je Novak imao). Da, Endi je igrao pet setova sa Federerom, ali osim toga nije imao ozbiljan test na celom turniru. Takođe, on je jedan od najsnažnijih i fizički najspremnijih igrača na Turu i uveren sam da će biti spreman za finale”. 
 
Endi Mari: “Zadatak nije ništa lakši nego u finalu US opena. Ovo je teren na kojem on najbolje igra, tako da sam svestan koliko me težak posao čeka. Na US openu je bilo trenutaka kada sam setove mogao malo brže da završim. Taj brejk je npr. dobar primer kako nervi igraju ulogu u tim mečevima. To nije bio najleši tenis, tako da se nadam da mogu da igram malo bolje”. 
 
Boris Beker: "Očekujem da meč bude sličan onom iz finala US opena, drama u četiri ili pet setova, ali duboko u duši Mari zna da ima ono što je potrebno da dobije branioca titule. Razlika je mala – rekao bih da su Marijeve šanse 51%, a Novakove 49%, ali vidi se da je Mari na višem nivou nego prethodnih godina i da je rad sa Lendlom napravio ključnu prednost“. 
 
Rodžer Federer: "U svakom slučaju, Novak je favorit u finalu po mom mišljenju, iako ga je Endi pobedio na US openu. Ali, možda baš taj dan odmora više napravi razliku. U svakom slučaju i Endi ima dan odmora. Imao je lak put do polufinala. Možda je sa druge strane baš ovo i trebalo Endiju. Međutim, Novak je ovde dvostruki branilac titule. Ponovo je odigrao veoma dobar turnir, izvukao se protiv Stena, a onda je odgrao dobro protiv Berdiha i Ferera. Biće težak meč, a ja malu prednost dajem Novaku". 
 
Andre Agasi: "U svakom slučaju mislim daje Novak favorit, zbog kvaliteta igre nakon što je dobio ’drugi život’ posle pobede nad Vavrinkom. On sigurno ima mnogo toga da dokaže nakon finala US opena. On igra dobro ovde. Ono što on planira jeste da se ostvari kao jedan od velikana u istoriji tenisa. Mislim da mu odgovara da ima dva dana odmora, biće svež, a to je velika razlika.“
 
Đoković i Mari sastali su se 17 puta, a Novak vodi sa 10:7 u pobedama. 
 
“Mislim da naše rivalstvo posebnim čini to što smo isto godište, samo je nedelju dana razlike između nas. Poznajemo se od 11-12. godine, verujem da to daje našem rivalstvu nešto posebno. Tada smo samo želeli da igramo tenis i da uživamo u igri. Razvijali smo se, napredovali i lepo je videti da neko sa kime si odrastao ima toliko uspeha. A 1987. godina je dobra za rođenje – Mesi je ’87, Fetel takođe”, kaže Đoković. 
 
I zaista, uzevši u obzir Federerove godine i Nadalovo zdravstveno stanje, realno je pretpostaviti da će rivalstvo Đokovića i Marija obeležiti muški tenis u narednih nekoliko sezona. 
 
Dramatične i kvalitetne epizode tog serijala već smo videli, prošle godine smo na Gren slem turnirima bili svedoci dva izvanredna okršaja – na Australijan openu polufinalni maraton dobio je Đoković, a Mari mu se po vetrovitim uslovima revanširao u finalu US opena. 
 
Sada su ponovo u finalu Melburna, baš kao i 2011. godine, kada je Đoković bio superioran i u tri seta došao do titule. Bio je to verovatno najbolji Novakov turnir u karijeri. 
b92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: