Igokea dobila Zvezdu, EL sve bliža

Nacionalni sport - Nedelja 20.01.2013 - 12:24

Košarkaši Crvene zvezde Telekom poraženi su sa 80:77 od Igokee u Laktašima u derbi meču 18. kola regionalne ABA lige.

Igokea dobila Zvezdu, EL sve bliža Igokea dobila Zvezdu, EL sve bliža

Aleksandrovčani su tim trijumfom napravili veliki korak ka obezbeđivanju prvog mesta u regionalnom takmičenju i plasmana u Evroligu, dok su ‘crveno-beli’ i dalje drugi sa skorom od 12 pobeda i šest poraza.

Najbolji u redovima Crvene zvezde bio je Savović sa 16 poena i 11 skokova, Demarkus Nelson je dodao 15 poena is edam skokova. Sa po deset poena meč su završili Igor Rakočević i Raško Katić.

Kod Igokee, Brkić je postigao 15 poena, dva više od bivšeg igrača ‘crveno-belih’ Branka Jorovića, dok su sa po 12 poena meč zavrpili Komatina i Hemonds.

Igokea je u derbi meču kola slavila sasvim zasluženo, posebno zahvaljujući odličnom procentu šuta za tri poena, dok su ‘crveno-beli’ loše odigrali u odbrani, a ponekad i veoma neorganizovano u napadu. Izabranici Vlade Vukoičića su u jednom trenutku imali i dvocifreni zaostatak u odnosu na domaćina, ali su ipak u poslednjem minutu imali čak i šansu da trijumfuju, ali je nisu iskoristili. Pobedu Aleksandrovčanima doneo je Štemberger tri sekunde pre kraja meča, dok je Radivojević u poslednjim trenucima promašio šut za izjednačenje.

Tok utakmice:

Igokea je odlično započela meč, sjajnom trojkom Branka Jorovića u prvom napadu, da bi na drugoj strani Subotić promašio, ali se Skot našao na pravom mestu i smanjio je na 3:2. Na obe strane su usledili brzopleti napadi, pre nego što je Jorović sa linije slobodnih bacanja posle faula Subotića samo povećao prednost Aleksandrovčana. U prvih dva i po minuta viđeno je veliki broj faulova na obe strane, ali ‘crveno-beli’ nikako nisu uspeli to da iskoriste.

Vukoičić je u trećem minutu reagovao i umesto Subotića u igru je ušao Savović, a već u sledećem napadu faulirao ga je Dozet, a on je pogodio oba bacanja za smanjenje zaostatka na 6:4. Posle izgubljene lopte Rakočevića, Nelson je sjajno blokirao Dozeta, ali je bivši igrač Crvene zvezde u nastavku napada ipak povećao prednost svog tima na 8:4. Nelson je u sledećem napadu bio odličan, a pošto su već na polovini četvrtine oba tima izašla iz bonusa u narednim minutima viđeno je dosta slobodnih bacanja.

Igokea je sigurno održavala prednost između dva i četiri poena preko Dozeta i Jorovića, pošto igrači Zvezde nisu imali rešenja u napadu kojim bi im uzvratili, sve dok Skot nije postigao trojku kojom su prišli na minus jedan. Vrlo brzo Savović je trojkom poravnao na 15:15, da bi posle odlične odbrane Radivojević doneo ‘crveno-belima’ prvo vođstvo na meču (17:15). Usledila je igra koš za koš, timovi su se smenjivali u vođstvu, a na prvi odmor se otišlo nerešenim rezultatom 19:19.

Zvezda je loše počela drugu četvrtinu, pošto je Braun napravio faul u napadu, ali je pokušala presingom da parira raspoloženim domaćinima, koji su poveli ponovo preko Joksimovića. Posle novog brzopletog napada ‘crveno-belih’, Brkić je povećao prednost Aleksandrovčana, a prvi poen za Zvezdu u drugom periodu postigao je Braun sa slobodnih bacanja. Ipak, Beograđani nisu imali rešenja u napadu, pošto su domaćini igrali odličnu odbranu, pa je Vukoičić zatražio tajm-aut pri rezultatu 25:20.

Ipak, preko Komatine, Igokea je vrlo brzo došla do plus devet (29:20), da bi taj niz prekinuo Rakočević posle asistencije Nelsona, uz koje je imao i dodatno slobodno bacanje. Domaćini su održavali svoju prednost, a jedini raspoložen igrač u redovima ‘crveno-belih’ u tim trenucima bio je Nelson, koji je postigao sedam poena zaredom i Zvezda je prišla na 31:30. Jorović je prekinuo taj niz trojkom, da bi Lazić uzvratio istom merom, a na kraju je Brkić i Hemonds na isti način povećali prednost Igokee na 40:33.

Posle nekoliko neuspešnih napada na obe strane, Brkić je novom trojkom Igokei doneo plus deset (43:33). Iako je Zvezda imala priliku da sa linije slobodnih bacanja smanji zaostatak, Nelson i Skot su pogodili samo po jedno u narednim napadima za 43:35. Hemonds je ponovo vratio dvocifrenu prednost Aleksandrovčanima novom trojkom, za 46:33, da bi Skot prvo promašio zakucavanje, a Savović u nastavku tog napada bio precizan za dva, a potom pogodio dodatno slobodno bacanje. Zvezda je u poslednjem minutu zaigrala agresivnije u odbrani, što joj se isplatilo, a potom je Katić izborio koš uz faul, ali je promašio bacanje i na poluvremenu je bilo 46:40.

Na samom startu drugog poluvremena, Igokea je odmah povećala svoju prednost na osam razlike preko Gajovića, da bi Zvezda potom zaigrala znatno agresivnije i bolje u odbrani. Preko Katića i Skota uspela je da se primakne na minus četiri, ali je Rakočević sam prokockao priliku koju je stvorio posle ukradene lopte. Domaćini su se preko Edvardsa i Komatine odlepili na 52:44, da bi Rakočević i Skot promašili šuteve za tri poena, a Zvezda je seriju Igokee prekinula zahvaljujući Katiću. On je posle faula Komatine oba puta bio precizan sa slobodnih bacanja, a potom bio precizan igre, kao i Rakočević za 52:50.

Zvezda je imala šansu da se još primakne, ali su u narednim napadima igrači obe time napravili veliki broj grešaka i pred poslednja dva minuta četvrtine, Igokea je vodila sa 56:53. Sjajnom Trokom Cvetkovića Zvezda je u poslednjem minutu izjednačila na 58:58, ali je svojim greškama dozvolila Igokei da dvema trojkama, prvo Brkića, a potom i Adamovića povede ponovo sa šest razlike (64:58).

U poslednjoj četvtini ni na jednoj strani nije bilo koševa u prva dva poena, ali je bilo atraktivnih blokada. Zvezda je u tim trenucima bila bolja, ali nikako nije uspevala da realizuje prilike koje je stvarala, dok je Adamović napustio teren zbog rasekotine na licu. Prve poene u tom periodu postigao je Jorović sa linije slobodnih bacanja i tako povećao prednost Igokee na 66:58, pre nego što je Rakočević vratio zaostatak na minus šest.

Ipak, već u sledećem napadu, Hemonds je ponovo bio precizan za dva, pre nego što je Nelson izborio koš uz faul za 68:63. Taman pošto je Mitrović primakao Zvezdu na tri razlike, Brkić je četvrtom trojkom iz isto toliko pokušaja Igokeu odveo na 71:65. Igokea je neko vreme održavala tu prednost, da bi Hemonds domaćinima doneo prednost od 77:70 pred poslednja tri minuta, što je Vukoičića nateralo da traži tajm-aut. To je urodilo plodom, pošto je Savović odličnim zakucavanjem i slobodnim bavanjem posle petog faula Jorovića primakao Zvezdu na 77:73. ‘Crveno-beli’ su posle dva promašaja Hemondsa sa bacanja imali šansu da se još primaknu, ali su je brzo prokockali, ali domaćini to nisu kaznili.

‘Crveno-beli’ su se preko Nelsona zahvaljujući tome što je pogodio oba bacanja na minut i po primakli na minus dva, da bi u poslednji minut ušli izjednačeni sa Igokeom (77:77). Posle izgubljene lopte domaćina, Zvezda je bila u sjajnoj prilici i da povede, ali je Savović napravio faul u napadu, ali je Štemberger na drugoj strani izgubio loptu. Rakočević je preuzeo odgovornost u poslednjem napadu Zvezde, ali je promašio trojku, što je kaznio Štemberger za 80:77 na tri sekunde do kraja utakmice, a Radivojević je potom promašio za izjednačenje.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: