Mihajlović otvoreno o kupovini oružja, Arkanu, nezaboravnom duelu sa Hrvatima 1999

Nacionalni sport - Sreda 20.03.2013 - 12:30

Kvalifikaciona utakmica za odlazak na Mundijal u Brazilu između fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Srbije nije važna samo u sportskim okvirima. O meču koji će u petak biti odigran na zagrebačkom "Maksimiru" govori se i sa političko-društvenog aspekta, a jedan od najzanimljivijih sagovornika sigurno je selektor Srbije Siniša Mihajlović.

U intervjuu za Gazzetta dello sport Mihajlović je govorio o utakmici dve selekcije 1999. godine, ratu, Željku Ražnatoviću Arkanu... Prvo se prisetio meča takođe odigranom na "Maksimiru", ali pre 14 godina.

- Stadion u Zagrebu je bio kao vulkan. Tada smo još svi mi imali ožiljke rata, a na drugoj strani su stajali moji bivši prijatelji i saigrači - rekao je Mihajlović i nastavio - Istrčao sam na teren i video veliku zastavu "Vukovar 1991". Taj grad je simbol rata i grad u kojem sam rođen. Prišao sam zastavi, kleknuo i prekrstio za sve poginule Srbe u tom gradu. Rulja iza zastave je krenula ka ogradi i počela da me vređa. Ali me nije bilo strah. Dva puta sam asistirao, na kraju je bilo 2:2 i plasirali smo se na Evropsko prvenstvo. To je bila najveća utakmica u mojoj karijeri.

Mihajlović je između ostalog rekao i da je zbog meča sa Hrvatima prihvatio posao selektora.

- Ne želim pogrešno da me shvate, ova utakmica nije nastavak rata. To je samo jedan važan meč. Imamo četiri boda, Hrvatska i Belgija su nam pobegli na šest bodova razlike i sada moramo da pobedimo.

Pričao je selektor "orlova" i o ratovima...

- Svi ratovi su grozni, ali ovaj u kojem smo mi bili je najgori. Ubijali su se ljudi koji su odrasli zajedno, gledao sam razorene porodice i razorene gradove. Moj najbolji prijatelj je srušio moju kuću. Kad su mi roditelji iz Vukovara pobegli u Beograd, moj ujak je nazvao moju majku (Hrvaticu) i pitao zašto je pobegla i rekao "trebalo je da ostanete i da ubiju tvoju srpsku svinju od muža". Posle toga ujaka je zarobio Arkan, a ja sam mu spasio život - objasnio je Mihajlović i nastavio o prijateljstvu sa Ražnatovićem.

- Arkan je bio moj prijatelj još iz vremena kada sam bio u Crvenoj zvezdi. Ja sam igrao, a on je bio vođa navijača. Arkan je branio Srbe od Hrvata i bio naš junak. Nemojte ni sada pogrešno da me shvatite, ne poričem da je počinio strašne zločine, ali u ratu nema dobrih i loših momaka. Nema crnog i belog, dominira samo boja krvi - crvena.

U nastavku opširnog intervjua, Mihajlović je objasnio zašto je postao ambasador UNICEF-a koji pomaže siromašnima, pa čak i ratnim veteranima.

- Za vreme rata kupovao sam oružje, lekove, hranu... Zato sam postao počasni građanin Novog Sada. U Vukovaru sam poslednji put bio 1991. godine. Bio je potpuno srušen... Sećam se samo da sam video dva dečaka od desetak godina sa puškama u rukama. Danas više ne mogu da se vratitm u Vukovar - kazao je Mihajlović uz poneku rečenicu o predstojećem duelu u krajnje sportskom tonu.

- Srbi i Hrvati više ne mogu da žive zajedno, ali moraju da idu napred. Vremenom će biti upućeni jedni na druge. Ako u petak prođe sve u redu, u sportskoj i fer borbi, onda će Hrvatska i Srbija pobediti. Bez obzira na rezultat. Moji igrači će uvek poštovati himnu drugih država. Ako neko od njih napravi nesportski potez nikada više neće biti u reprezentaciji. Ceo svet će nas gledati i vreme je da zaboravimo prošlost - zaključio je Mihajlović.

Utakmica na "Maksimiru" počeće u petak u 18 sati.

sportal.rs

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: