Mrkela sumirao 2018: Sjajno, a sad po duplu krunu

Nacionalni sport - Nedelja 23.12.2018 - 13:34

Sportski direktor crveno-belih analizirao učinak ekipe i pojedinaca u godinu na izmaku, ali i najavio promene u timu, pričao o ambicijama i ciljevima

Rezultati impresivni, ali Zvezda uvek gleda napred Rezultati impresivni, ali Zvezda uvek gleda napred
Crvena zvezda završava godinu iz snova u kojoj je klub ostvario mnogo uspeha.
 
Sportski direktor Mitar Mrkela detaljno je u opširnom intervjuu analizirao učinak u u 2018, u kojoj su crveno-beli nastupali u grupnoj fazi Lige šampiona.
 
"Kada pogledam 2018. najpre vidim utakmice sa CSKA iz Moskve, veoma važne za nas jer smo prvi put posle mnogo godina igrali evropsko proleće. Ostaje mali žal pošto smo mogli da prođemo dalje među 16 najboljih ekipa u Ligi Evrope. Zatim sledi titula prvaka koju smo ubedljivo osvojili i pokazali da smo najbolji u Srbiji, onda fenomenalno leto kada smo se plasirali u Ligu šampiona prvi put u istoriji. Osvojili smo četiri boda u grupnoj fazi što je u ovim okolnostima izvanredan uspeh. Završili smo polusezonu u Superligi na prvom mestu sa ubedljivom prednošću u odnosu na najbliže konkurente, Radnički iz Niša i Partizan. Treba biti zadovoljan, a ja sam najviše zadovoljan zbog načina na koji smo igrali, zbog napadačkog fudbala i uprkos mnogim odlascima prošlog leta uspeli smo da sastavimo jako dobru ekipu koja je pokazala da može da igra zaista dobar fudbal", rekao je Mrkela za sajt crveno-belih.
 
Najpre se osvrnuo na posao obavljen po osvajanju titule prvaka Srbije, odnosno na letnji prelazni rok.
 
"U letnjem prelaznom roku smo ostali bez 11 igrača od kojih su većina bili nosioci igre. Tokom zime pre godinu dana smo ostali bez Boaćija, tada najboljeg strelca i Kange, koji je bio neko oko koga se vrtela igra. Znate koliko je onda teško napraviti ponovo tim i nadomestiti takve odlaske. To je i najveći izazov moga posla. Dosta je bilo odlazaka i na svakoj od tih pozicija treba dovesti adekvatno pojačanje. To je izuzetno teško i za trenera koji stalno mora da radi posao iznova. Nadam se da ćemo doći u poziciju, pre svega mislim na finansijsku stabilnost, da ne moramo da živimo od prodaje igrače i da ćemo u dužem vremenskom periodu da zadržimo ključne igrače, da ne počinjemo gotovo svake godine od početka".
 
On je naveo da je veoma važno da se inostrani fudbaleri odlično uklope u crveno-belu porodicu.
 
"Marko Marin je veliko fudbalsko ime, bivši reprezentativac Nemačke, igrač sa velikim znanjem i tipičnim nemačkim mentalitetom. Van terena je jako skroman momak, na terenu uvek daje maksimum, voli fudbal i da igra svaku utakmicu. To je prototip igrača kakav je potreban Crvenoj zvezdi. Što se tiče Dušana Jovančića, njega smo pratili u Vojvodini. Prvi put mi je zapao za oko na meču protiv nas, pobedili smo, ali je on odigrao sjajno. Pratili smo ga duži period, videlo se da zna da igra fudbal, a po statistici trčanja ima izuzetne rezultate i uklopio se u sve što tražimo, što je pokazao tokom polusezone. Istakao bih i ostale igrače, svi su na svoj način imali pozitivnu ulogu u uspesima koje smo napravili"
 
Još jedan novajlija iz grupe igrača koji su došli prošlog leta je Miloš Degenek. Došao je kao zamena za Le Taleka i odigrao najviše utakmica od svih tokom jesenje polusezone, 33 od mogućih 37.
 
"Znam ga dosta dugo i jako dobro, od njegove 15. godine kada je igrao za kadetski reprezentaciju Australije. Posle sam pokušavao da ga prebacim za reprezentaciju Srbije i odigrao je neke prijateljske mečeve, ali propisi nisu dozvolili da promeni nacionalni tim. Degenek je izvanredna zamena za Le Taleka, može još više da napreduje s ozbirom na to da je 1994. godište i mislim da će u budućnosti pokazati još više".
 
Crvena zvezda je igrala evropsko proleće, osvojila titulu u Superligi, plasirala se u grupnu fazu Lige šampiona i tokom jeseni u domaćem prvenstvu ostvarila 19 pobeda uz dva remija, bez poraza, a stigla je i do četvrtfinala Kupa Srbije.
 
Mrkela kaže da su to impresivni rezultati, ali Zvezda uvek gleda napred.
 
"Treba da budemo zadovoljni, ali i da polako počnemo da gledamo u budućnost. Crvena zvezda ne trpi život od starih zasluga, uradili smo ono što smo uradili, okrećemo se budućnosti i sada nam je najvažnije da u narednih 16 utakmica Superlige i koliko ih bude u Kupu odigramo kako treba i pokušamo da napadnemo duplu krunu. Potrebno je da sada već spremimo tim za letnje kvalifikacije za Ligu šampiona ako dođemo do titule. Imali smo tu želju i prošle zime i nismo baš uspeli. Ostali smo bez nekih igrača u kasnom delu prelaznog roka, Boaći je trebalo da bude prodat u decembru, a na kraju je otišao u Kinu krajem februara, početkom marta, i nismo imali adekvatnu dinamiku dolazaka zbog igrača koji nisu otišli kada smo mi planirali. Nadam se da ćemo u ovom prelaznom roku sačuvati nosioce igre i da ćemo dovesti iskusna pojačanja, poput Nemanje Milunovića, koji zna da igra Ligu šampiona, odnosno evropska takmičenja uopšte, kako bismo već sada bili spremni za ono što želimo na leto".
 
Tokom zimske pauze sledi prelazni rok...
 
"Da li sam zadovoljan sadašnjim igračkim kadrom? Sasvim sam zadovoljan. Mogao bih da kažem da sada imamo tim za ono što nas čeka u evropskim kvalifikacijama. Nama je prioritet da zadržimo igrače koji su nosioci, kojima ističu ugovori na leto i radimo na tome. Produžili smo saradnju sa Stojkovićem i Pavkovim, blizu smo da uradimo to sa još nekim igračima. To nam je osnovni cilj u ovom prelaznom roku, da zadržimo jezgro koje je iznelo utakmice u Evropi i osvojilo titulu. U toku jeseni smo imali 30 igrača koji su konkurisali za mesto u timu i to se pokazalo kao dobro zbog 37 utakmica i svi su dobili šansu. Neki su igrali manje, neki više. Ta potreba na proleće neće biti tolika i radiće se na smanjenju broja igrača, pogotovo na pozicijama na kojima ih imamo previše, biće i pozajmica, ali i prodaje".
Mondo, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: