Nakon skoro pola veka: Beograd domaćin SP u boksu

Nacionalni sport - Utorak 18.02.2020 - 14:02

Beograd će biti domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021. godine.

Prethodno SP održano u Jugposlaviji 1978. godine FOTO: Profimedia Prethodno SP održano u Jugposlaviji 1978. godine FOTO: Profimedia
To je odlučeno u utorak na sednici Izvršnog odbora Svetske bokserske asocijacije (AIBA).
 
Beograd je na samitu u Budimpešti u konkurenciji Indije i Paname jednoglasno dobio domaćinstvo i ponovo će organizovati najveću svetsku boksersku smotru.
 
Prethodno, glavni grad Srbije bio je domaćin najboljim bokserima sveta 1978. godine.
 
Indija sa 1,2 milijardi stanovnika važila je za favorita. Bio je to za njih državni projekat i promocija jedne od najmnogoljudnijih zemalja sveta. Na drugoj strani kandidat Južne Amerike, Panama, potajno se takođe nadala glasovima članova Izvršnog odbora Svetske bokserske asocijacije (AIBA).
 
Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, koji je sa svojim timom napravio sjajnu prezentaciju bio je opširan, predstavivši grad Beograd kao najlepši grad Balkana, dvoranu Arena u kojoj je planirano da se postave ringovi i sve ostalo, od smeštajnih kapaciteta i transporta.
 
U svom govoru mladi predsednik BSS istakao je i da je Srbija zemlja sporta, u kojoj se održavalo puno Evropskih prvnenstava u raznim sportova, iznevši podatak da predsednik Srbije Aleksandar Vučić maksimalno podržava srpski sport.
 
Prezentacija je bila toliko uverljiva, da je delegat Rusije Umar Kremlev, zajedno sa delegatima Turske i Azerbejdžana naglas čestitao Srbiji i oni su podigli ruke da glasaju. Posle toga predsednik AIBA, Marokanac Mohamed Moustahsane, zamolio je prisutne da se ne glasa dok svoje kandidature iznesu preostale dve države.
 
Njihovi predstavnici videvši veliku podršku Srbiji pre svega od strane Rusije, koja ima veliki uticaj u AIBA, istakli su da povlače kandidature. Usledilo je glasanje i Beograd je jednoglasno dobio podršku i začuo se veliki aplauz prisutnih.
 
"Istorijski događaj za Srbiju i srpski boks. Biće to velika promocija srpskog boksa, celokupnog sporta naredne godine. Ali i ogromna promocija naše države, što je ujedno i sama potvrda da je naša zemlja zaista cenjena u celom svetu. I zahvaljujući podršci predsednika Aleksandra Vučića našoj kandidaturi i radu ljudi iz Bokserskog saveza, nije bilo velikih problema da nam Izvršni odbor AIBA jednoglasno dodeli organizaciju ovako velikog takmičenja. Veliku zahvalnost moram dati i Umaru Kremlevu, generalnom sekretaru Bokserske federacije Rusije, koji nam je bio takoreći vetar u leđa", bio je zadovoljan po završetku sastanka Nenad Borovčanin.
 
Borovčanin je pričao i o očekivanjima od naših boksera za ovo veliko takmičenje.
 
"Ovo je veliki podstrek za naše boksere da se plasiraju u nekoliko finala Svetskog prvenstva. Podsećam da je nekadašnja Jugoslavija na Svetskom prvenstvu u Beogradu, 1978. imala čak sedam medalja. I to će biti i motiv dodatni za naše predstavnike".
 
Jugoslavija je te daleke 1978. bila velesila u olimpijskom boksu. Nadamo se da će uspeh biti bar delimično ispunjen, jer u današnje vreme, kada posle raspada SSSR, gotovo svaka bivša Republika ove nekadašnje zemlje ima vrhunske boksere, put do medalje je bar duplo teži.
 
Osvojeno je čak sedam medalja: šest srebrnih (Fazlija Šaćirović, Bratislav Ristić, Memet Bogujevci, Miodrag Perunović, Tadija Kačar i Slobodan Vujković) i jedna bronzana (Slobodan Kačar). Interesantan podatak je i da je jedino zlato za Jugoslaviju na Svetskim šampionatima u boksu osvojio Mate Parlov, 1974. godine u poluteškoj kategoriji.
 
AIBA je velika međunarodna organizacija, koja uz organizovanje internacionalnih takmičenja ima odlične marketinške kampanje. Svetska prvenstva uvek promovišu nekadašnji poznato bokseri ili glumci i pevači ljubitelji plemenite veštine.
 
U Beograd se tako očekuje dolazak jedne poznate legende, najverovatnije Holifilda ili Roj Džons Juniora i jedne zvezde svetskog džet seta, po želji predsednika Borovčanina koju je uputio AIBA da to bude Silvester Stalone.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: