Ne postoji snimak koji bi pokazao da li je lopta prešla gol-liniju

Nacionalni sport - Utorak 25.09.2018 - 08:33

Gol koji je Zvezdi doneo izjednačenje i bod je već treći dan glavna medijska tema u Srbiji. Mnoge je naterao i da prebiraju sporne momente iz prošlosti u kojima se, ruku na srce, uglavnom Partizan nalazio u ulozi tragičara nekog večitog derbija

Trenutak koji je podelio Srbiju FOTO: YouTube printscreen Trenutak koji je podelio Srbiju FOTO: YouTube printscreen
Ričmond Boaći, Vladimir Stojković, Nenad Đokić i Danilo Grujić u epizodi: "Da li je gol?" 
 
Ovim redom, ali sa ulogama junaka i tragičara podelili su se jedan fudbaler, jedan golman i dvojica sudija, akteri 158. večitog derbija. Sve se dešavalo u bukvalno dve sekunde u 73. minutu meča kada je lopta krenula ka mreži, ali je intervencija golmana crno-belih Vladimira Stojkovića podelila fudbalsku Srbiju. I još niko nema pravi "dokaz" - gol je ili ne, dok po društvenim mrežama kruži sve i svašta u pokušaju da se stigne do istine.
 
Gol koji je Zvezdi doneo izjednačenje i bod je već treći dan glavna medijska tema u Srbiji. Mnoge je naterao i da prebiraju sporne momente iz prošlosti u kojima se, ruku na srce, uglavnom Partizan nalazio u ulozi tragičara nekog večitog derbija.
 
Geodeti, geometri, fotogrametri, pa i matematičari, uključili su se u crtanje, premeravanje, izračunavanje i konačan sud o tome da li je Zvezda izjednačila regularnim ili neregularnim golom. Jedan navijač, inače Partizanovac iz Drvara, dao je detaljan matematički proračun cele sporne situacije. On je uzeo u obzir prečnik stative (110 do 120 milimetara), prečnik lopte (216 do 222 milimetra), razmeru dostupne fotografije iz štampanih i elektronskih medija, sinuse, kosinuse, milimetre... I kada je sve izračunao, došao je do zaključka da je lopta bila u golu 73,3 odsto svog obima, umesto celih sto odsto. 
 
Dali su i Partizan, ali i Crvena zvezda, svako iz svog ugla, po jednu fotografiju i nekoliko objašnjenja i cela priča se savršeno uklapa u sve istorijske podele na crno-beli i crveno-beli deo sportskog sveta u Srbiji. Nažalost, danima i mesecima će se pričati o spornim sudskim odlukama, ali i o "pomerenim" linijama, uglovima i kadrovima na stadionu Zvezde (čuveni gol posle 135. derbija) ili sada na 158. derbiju. Manje o fudbalu, šansama, taktici, boljem timu, lošijem timu...
 
A, ko zna šta se sve dešavalo na našoj fudbalskoj svetkovini do 1965. godine kada je Televizija Beograd emitovala prvi direktan prenos 37. derbija. Da li danas znamo šta je zapravo sve bilo na terenu u prvih 36 utakmica... 
 
ĐOKIĆ SE PITAO ZA SVE
 
Sudijska pravila kod konkretne situacije iz 73. minuta su jasna: bez obzira na linijskog sudiju sa zastavicom kod zapadne tribine, sve je bilo u rukama, bolje rečeno u očima, Nenada Đokića.
 
- On je dominantan u ovakvoj situaciji. Pre svega što bi Đokić samo zasmetao svojim položajem tela pomoćniku kod aut-linije. Zato ne treba da čudi što je Grujić konsultovao isključivo Đokića - kaže sudijski ekspert Rade Đurović.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: