Orlovi drhte pred duel sa Švajcarcima

Nacionalni sport - Nedelja 28.10.2018 - 10:54

Posle razočaravajućeg remija u Zrenjaninu protiv autsajdera grupe Belgije, izabranici Nenada Peruničića u Cugu igraju sa Švajcarskom. Pobeda imperativ, ali…

Teška vremena za srpski rukomet FOTO: Free Images Teška vremena za srpski rukomet FOTO: Free Images
Teška vremena za srpski rukomet. Sa novim selektorom Nenadom Peruničićem nije dobro počelo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. U Zrenjaninu je jedva izboren remi sa autsajderom Belgijom (27:27), a pred Orlovima je veliki izazov, duel sa sve boljom Švajcarskom u Cugu.
 
Pre nekoliko godina samo bi se postavljalo pitanje sa koliko razlike će naša reprezentacija da pobedi, ali sada je situacija drugačija. Švajcarci napreduju, a mi nazadujemo, pa domaćin ima ulogu favorita. Da neće biti lako, Sajdžije su pokazale u sredu u Osijeku, kada su namučile rukometnu supersilu, Hrvatsku. Na “suvi” kvalitet četa Lina Červara je u finišu uspela da slomi otpor rivala (31:28).
 
Švajcarce predvodi sjajni sredni bek nemačkog vicešampiona Rajn Nekar Levena Andi Šmit, koji je zadavao mnogo problema Hrvatima na premijeri. Svestan je selektor Srbije Nenad Peruničić da se uhvatio “vrućeg kormpira”, da kreće od nule ili u minusu, sa novom reprezentacijom. Protiv Belgijanaca osetio se nedostatak kvaliteta na bekovskim pozicijama.
 
“Švajcarska je kompletna reprezentacija. Srednji bek Andi Šmid jeste dominantna figura, ali su opasni na svakoj poziciji. Imaju dva sjajna pivotmena, pogotovo Alen Milošević koji igra za Lajpcig. Jako dobro se poznaju u tom pasu, forsiraju igru sa sedam igrača. Tih sedam igrača je još više ubilo lepotu rukometa, sve je nekako zgusnuto. Verovatno bi to i mi radili da imamo Vejina i Vujića u ekipi, jer je to jako opasno sa tri visoka beka u ekipi. Danas svi igraju rukomet, svi su dobri. Znamo s kim igramo, gledamo nas. To mi je najbitnije, da se surovo držimo stvari koje radimo kroz treninge”, rekao je Peruničić za sajt Rukometnog saveza Srbije.
 
U odnosu na sastav sa Belgijancima, u Švajcarskoj neće biti levog krila Filipa Marjanovića, a među putnicima su desni bek, juniorski reprezentativac Milan Milić i desno krilo Vukašin Vorkapić.
 
Ove dve selekcije odigrali su pre nešto manje od godinu dana, takođe u Švajcarskoj, u Vinterturu. Orlovima je taj susret bio pripremni pred EP u Hrvatskoj. Selekciju koju je tada sa kupe predvodio Jovica Cvetković poražena je rezultatom 32:28. Ukoliko bismo doživeli novi neuspeh, Srbija bi se našla u teškoj poziciji jer još nisu odigrani mečevi sa favoritom grupe, Hrvatskom.
 
U drugom meču naše grupe, Hrvatska ne bi trebalo da ima problema na gostovanju Belgiji. Osim Srbije, na premijeri kvalifikacija je razočarala i Crna Gora koja je odigrala na svom terenu u Podgorici nerešeno sa Farskim Ostrvima. Za “đetiće” ne igra njihov najbolji rukometaš Vuko Borozan, bek Vardara. Na meču sa Faranima povredio se i Nebojša Simović, koji neće moći da igra u nedelju u Ukrajini zbog povrede ruke. Selektor Zoran Roganović tako je ostao samo sa jednim pivotmenom, neiskusnim Admirom Pelidijom. Zbog toga, domaćin ima ulogu favorita.
 
U ostalim susretima, favoriti na papiru imaju lake zadatke. Francuska ide na noge Rumuniji. Iako bez najboljeg rukometaša sveta protekle decenije Nikole Karabatića, koga neće biti ni na Svetskom prvenstvu u januaru naredne godine u Nemačkoj i Danskoj, Trikolori su veliki favoriti protiv naših istočnih suseda.
 
Plasman na EP 2020. godine obezbedili su već šampion Španija i domaćini prvenstva Austrija, Švedska i Norveška. Po dve najbolje selekcije iz grupa izboriće plasman na šampionat Starog kontinenta kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.
Mozzart sport, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: