Pokušaću da stignem Federera

Nacionalni sport - Ponedeljak 03.02.2020 - 14:43

Đoković od danas ponovo najbolji teniser na svetu, sa osvojenom titulom u Australiji pretekao Rafaela Nadala, koji se sada nalazi na drugoj poziciji

Teniski Teniski "kralj" Australije FOTO: Getty Images
Najbolji teniser sveta Novak Đoković izjavio je da će dati sve od sebe da obori rekorde Rodžera Federera od 20 osvojenih gren slem turnira, kao i po broju nedelja na vrhu ATP liste.
 
Đoković je juče u Melburnu osvojio 17. veliku titulu i smanjio zaostatak u odnosu na Federera na tri, odnosno dve u odnosu na Rafela Nadala.
 
„Nije tajna da u ovoj etapi karijere grend slemovi najviše znače. Ali i broj nedelja kao broj jedan je nešto što bih voleo da dostignem. Radim na tome. Znam da uskoro stiže trenutak kada ću igrati samo određene turnire, pa ako želim da imam šansu to će morati da se desi ove ili sledeće godine. Pokušaću da dam sve od sebe i dostignem to”, rekao je Đoković za „Jurosport”.
 
Novak Đoković ponovo je i zvanično najbolji teniser na svetu. Na najnovijoj rang-listi objavljenoj na sajtu Teniske asocijacije profesionalaca Đoković se vratio na prvu poziciju.
 
Novak je sa osvojenom titulom u Australiji ponovo pretekao Rafaela Nadala, koji se sada nalazi na drugoj poziciji.
 
Novak je u finalu pobedio Domika Tima rezultatom 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 i tako došao do osmog trofeja iz isto toliko finala u Melburnu.
 
Pobedom u finalu protiv Tima Đoković je osvojio 17. grem slem titulu i sada zaostaje samo dva trofeja iza Rafaela Nadala. Novak je odbranio bodove sa Australijan opena i tako pretekao Nadala na ATP rang-listi.
 
Đoković je ponovo svetski „broj 1” sa 9.720 bodova, odnosno 325 više od „bika sa Majorke", prenosi RTS.
 
Nadal je izgubio 840 bodova jer nije odbranio finale od prošle sezone, pa će Srbin započeti 276. sedmicu kao najbolji igrač na planeti.
 
Na trećoj poziciji ostao je Rodžer Federer baš zbog pobede Đokovića, pošto mu sada Tim diše za vratom. Najboljih 10 kompletiraju Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Mateo Beretini, Gael Monfis i David Gofen.
 
Od ostalih srpskih igrača Dušan Lajović je skočio na 24. mesto, Laslo Đere je 39, pet mesta ispod je Filip Krajinović, dok se Miomir Kecmanović nalazi na 57. poziciji.
 
Novak bi prvu poziciju trebalo da zadrži još barem neko vreme, s obzirom na to da od najvećih turnira sada slede oni na kojima nije imao uspeha prošle sezone (mastersi u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu).
 
Ukoliko se Španac odluči na igranje na turniru iz serije 500 u Akapulku, kao što je i prošle sezone (počinje krajem februara), imaće priliku da već tada prestigne Novaka, s obzirom na to da tamo brani 45 bodova, a može da osvoji 500.
 
Ali, to će biti samo ukoliko Novak odluči da ne nastupi na turniru u Dubaiju (takođe serija 500) koji se igra u isto vreme, ili podbaci na tom takmičenju.
 
 
Si-En-En o Đokovićevoj pobedi na AusOpenu
 
VAŠINGTON - Američki Si-En-En je u teksu o pobedi najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića na Australijen openu ocenio da je Đoković, iako uznemiren i bolestan, uspeo da osvoji turnir osmi put i tako kolege iz „velike trojke” dobije na jedan način.
 
„Jureći za Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom veći deo karijere, Đoković je postao prvi čovek u Open eri koji je osvajao grend slemove u tri različite dekade tako što je pobedio snažnog udarača Dominika Tima sa 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 u nezaboravnom finalu koje je trajalo tri sata i 59 minuta”, piše Si-En-En.
 
Kako se navodi, Đoković dodaje da nikada nije izgubio finale u Melburnu i sada ima 17 trofeja sa najvećih turnira, što ga je približilo Federeru i Nadalu.
 
„U ovoj fazi karijere, grend slemove najviše cenim. Oni su moj prioritet. Pre nego što sezona počne pokušavam da postavim formu za ove događaje, kako bih bio najbolji”, rekao je Đoković.
 
Si-En-En dodaje i da bi ovo finale moglo da se pamti i po sukobu Đokovića sa sudijom u drugom setu, kada ga je glavni arbitar opomenuo da pravi duge pauze pred serviranje, a zatim mu oduzeo prvi servis.
 
Đoković je nakon toga potapšao sudiju po nozi dok je išao ka stolici i nakon što je seo rekao mu da je sada postao poznat.
 
Ipak, sudija ga nije kaznio zbog kontakta, čime je sprečio eskalaciju situacije.
 
Američki medij navodi i da Đoković nije izgubio utakmicu od početka godine i podseća da je Srbija osvojila prvo izdanje ATP kupa, a Đoković dobio tada možda i najglasniju podršku otkako se bavi tenisom.
 
„Uvek je i želeo da bude voljen, Federer i Nadal mu u tome beže, a želja mu se ispunila”, piše Si-En-En, a prenosi Tanjug.
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: