SL: Katić zakucao za pobedu Zvezde

Nacionalni sport - Četvrtak 11.04.2013 - 20:58

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Radnički sa 82:81 u derbiju četvrtog kola Superlige Srbije.

SL: Katić zakucao za pobedu Zvezde SL: Katić zakucao za pobedu Zvezde

Zvezda je na minut i po do kraja vodila 80:74, ali je Radnički za minut napravio seriju 7-0 i poveo trojkom Vajta. Ipak, na Katić je zakucao na deset sekundi do kraja, a Ćapin je loše organizovao poslednji napad i crveno-beli su ipak ostvarili trijumf. Najefikasniji kod pobednika bio je Marko Simonović sa 22 poena (4-4 za dva, 4-7 za tri), a Boris Savović imao je 16 poena (7-13 iz igre) i 12 skokova.

Raško Katić upisao je 17 poena (8-17 iz igre), 8 skokova i 5 asistencija, a Vuk Radivojević dao je 14 poena (5-7 iz igre). Rakočević je dao samo 4 poena (2-9 iz igre, 5ast).

Teriko Vajt predvodio je Radnički sa 22 poena (9-19 iz igre, 8sk), Stiven Marković dao je 12 poena (5-7 iz igre, 6sk), Uroš Nikolić imao je 11 poena (4-7 iz igre) i 3 skoka, a Danilo Mijatović zabeležio je 10 poena i 5 skokova. Podbacio je Aleksandar Ćapin, koji je ubacio 9 poena, ali uz katastrofalnih 2-15 iz igre. Imao je i 4 asistencija.

Crvena zvezda sada ima tri pobede i poraz, dok je Radnički na polovičnih 2-2. U petoj rundi crveno-beli gostuju Mega Vizuri u Kruševcu, a Kragujevčani dočekuju Vojvodinu.

Tekstualni prenos meča:

Zvezda igra bez povređenog Nelsona, pa je Cvetković počeo u petorci, a sa druge strane mladi Miljenović počeo je umesto Ćapina.

Pred oko četiri hiljade gledalaca u Pioniru Radnički se na startu meča sa prilično uspeha oslanjao na pik-en-rol (Nikolić 5p), a sa druge strane Savović je ubacio prva četiri poena za Zvezdu.

Katić je promašio oba bacanja, a Miljenović je na drugoj strani nagazio liniju za tri poena i pogodio je dvojku za 10:6. Tada je trener Vukoičić zatražio tajm aut, a onda je za Zvezdu debitovao plejmejker Dejan Đokić, koji je prekomandovan iz FMP-a pred početak Superlige.

Zvezda je do poena dolazila isključivo iz reketa, a u odbrani nije imala rešenja za Nikolića, posle čijih poena je Radnički poveo sa 12:6.

Savović je bio izvaredan u skoku, tri puta je poentirao posle ofanzivnog skoka i zajedno sa Katićem bio je najzaslužniji za seriju Zvezde 11-0. Upravo je posle Savovićeve trojke bilo 17:12 (11 poena Savovića do tada), a onda je Vajt napokon prekinuo seriju Zvezde.

Radnički se vratio u igru, a onda je Skot pogodio trojku i postao Zvezdin treći igrrač koji se upisao u strelce, prethodno su sve poene dali Savović i Katić. Trojkom Mijatovića, prvom iz osam pokušaja Radničkog, gosti su smanjili sa 23:20 posle prvih deset minuta.

Na početku druge četvrtine Simonović je digao publiku na noge atraktivnim zakucavanjem, a Zvezda je čuvala minimalnu prednost jer su se njeni centri dobro borili sa udvajanjima gostiju.

Crveno-beli su iskakanjem centara donekle osujetili ’pik’ rivala, ali je Marković to nadoknadio sa dva precizna šuta (30:29). Spoljna linija Ćapin-Marković-Vajt pokazala se kao dobro rešenje trenera Nikolića, a Mijatović i Vuksanović pogodili su posle skokova u napadu za prednost 33:30, posle čega je domaći tim zatražio minut odmora.

Simonović je bio najbolji Zvezdin igrač otkad je ušao u igru, a posle tajm auta pogodio je trojku i još jednom se dobro snašao za prednost domaćih 35:33.

To je bio uvod u bolji interval u igri domaćih – Rakočević je pogodio sa distance prvi put na meču, usledilo je pet poena Radivojevića za najveću prednost u dotadašnjem toku meča (44:35). Ostalo je sedam sekundi do kraja, a Marković je u poslednjoj sekundi pogodio trojku za 44:38.

Posle isteka prvog poluvremena tehničku grešku dobio je Rakočević zbog prigovora sudijama, što su gosti iskoristili i približili se na -2 već posle 30 sekundi drugog poluvremena.

Na početku treće deonice obe ekipe bile su pomalo nemarne prema lopti, igralo se brzo, napadi su se često rešavali u prvih desetak sekundi. Zahvaljujući Katiću i Rakočeviću Zvezda je ubrzo vratila šest poena viška, ali više od toga nije uspevala.

Tako je bilo sve do sredine trećeg perioda, kada su Radivojević i Savović pogodili po trojku za 60:51. Međutim, i to je bilo kratkog daha, pošto je do tada ’usnuli’ Vajt vezao pet poena, a onda je i Borisov pogodio trojku za -1 (60:59) i novi tajm aut Zvezde.

Minut odmora nije pomogao, Vajt je dao još jednu trojku za vođstvo Radničkog 62:60, a nedugo zatim pogodio je u polukontri za 64:61. Slično kao Marković na kraju poluvremena, ovoga puta je Simonović u poslednjoj sekundi pogodio za 64:64 na kraju treće četvrtine.

Simonović je na krilima te trojke pogodio još jednu, a zatim je položio loptu u koš posle prodora za 69:64. Onda je konačno pogodio Ćapin, posle osam promašaja ubacio je trojku. Simonović je ubacio još dva penala, a posle trojke Lazića Zvezda je imala +5 na pet minuta do kraja (74:69).

Nijedna ekipa nije briljirala u odbrani, a posle trojke Mijatovića gosti su prišli na tri poena razlike (77:74). Imao je Radnički još dva šuta za izjednačenje, ali je Ćapin oba puta promašio, pa je usledila kazna Simonovića – 80:74 na minut i po do kraja.

Zvezda je išla na Simonovića, on je promašio trojku, ali se Katić izborio za novi napad domaćih. Radnički je potom ispao naivan, Rakočević i Katić odigrali su ’pik-en-rol’, a centar Zvezde zakucao je na deset sekundi do kraja.

Poslednji napad Radničkog poveo je Ćapin, Savović ga je izblokirao i to je bio kraj – 82:81 za Zvezdu. Posle meča nastala je gužva kod zapisničkog stola, pošto se trener Radničkog Muta Nikolić žalio što mu nije dozvoljeno da traži tajm aut posle koša Katića.
 

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: