UEFA i FIFA reagovali zbog mešanja politike u srpski fudbal

Nacionalni sport - Četvrtak 22.07.2021 - 14:07

unkcioner Fudbalskog saveza Srbije Novica Tončev rekao je da su Evropska fudbalska unija i Međunarodna fudbalska federacija tražile od Saveza da do polovine decembra izabere novo rukovodstvo po demokratskim principima.

"Država ne može da se meša u rad sporta" FOTO: EPA-EFE
„Hoćemo da izbacimo politiku iz fudbala. U Statutu UEFA ne pominju se pojedinci, ali piše da država ne može da se meša u rad sporta. Znači, institucije države, Vlada, Skupština, da se ne mešaju u fudbal“, rekao je predsednik FSS regiona Istočne Srbije Novica Tončev za Radio Slobodna Evropa.
 
FSS je 15. jula usvojio novi Nacrt Statuta, po kome državni i partijski funkcioneri ne mogu istovremeno da budu i na pozicijama u fudbalu i dao ga na javnu raspravu u narednih mesec dana.
 
U ingerenciji organizacije koja upravlja fudbalskim sportom u državi je 3.087 klubova.
 
Novica Tončev, koji je i potpredsednik Socijalističke partije Srbije i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, rekao je za RSE da je preporuka da se Statut FSS usaglasi sa statutima UEFA i FIFA i da se delegati izaberu na demokratski način, u skladu sa domaćim Zakonom o sportu koji ne dozvoljava duple funkcije.
 
Skupština FSS ima 73 delegata koje daju regionalni savezi, klubovi, sudijska i trenerska organizacija, kao i udruženje fudbalskih reprezentativaca. Kao najviši organ fudbalske organizacije, Skupština bira predsednika na mandat od četiri godine i rukovodstvo Saveza.
 
Tončev je rekao da je suština promena da svako ko ispunjava uslove, pa i političar, može da se kandiduje za poziciju u FSS, ali da u slučaju izbora mora da napusti prethodnu funkciju.
 
„Ako rešim da se kandidujem u Fudbalskom savezu, onda ću da izadjem iz Vlade. Ili neću da se kandidujem u FSS, a ostaću u Vladi. Ja ću pravila da poštujem“, naveo je Tončev.
 
Kako je u FSS-u rečeno za RSE, predstavnici UEFA i FIFA boravili su u Beogradu tokom prethodne sednice Skupštine FSS krajem juna i aktuelni statut ocenili kao nedemokratski i protivan njihovim pravilima. Zbog toga su čvrsto sugerisale da se u saradnji sa njima usvoji novi dokument po kome će do kraja godine biti izabrani novi predsednik, rukovodstvo i članovi organa FSS.
 
U maju 2016. za predsednika FSS izabran je Slaviša Kokeza, član Glavnog odbora i potpredsednik Beogradskog odbora SNS. Funkciju je obavljao do pred kraj marta ove godine kada je podneo ostavku nakon što su ga mesec dana ranije saslušali nadležni organi zbog sumnje u povezanost sa ekstremnim navijačima osumnjičenim za ubistva, otmice i trgovinu drogom.
 
Trenutno Savez predvodi zamenik predsednika Nenad Bjeković.
 
Posle sednice Skupštine FSS krajem juna, saopšteno je da će novo rukovodstvo biti izabrano do 15. decembra.
Nova.rs, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: