Zvezda bez pola tima, Partizan želi trofej

Nacionalni sport - Četvrtak 11.02.2021 - 14:56

Zbog virusa korona van stroja Hol, Volden, Kolom, Rit i Noko, dok je O’Brajant suspendovan. – Mega vreba iz prikrajka, da li Mladost i Vojvodina mogu da iznenade favorite

FOTO: Ilustracija/ABA liga FOTO: Ilustracija/ABA liga
Košarkaška lopta miruje na evropskim terenima, ova nedelja je rezervisana za državna kup takmičenja, a završni turnir u Srbiji održaće se u Novom Sadu. U dvorani „Spens”, bez prisustva gledalaca, za prvi trofej u sezoni boriće se pet učesnika ABA lige – Partizan, Crvena zvezda, Mega, FMP i Borac, finalisti Kupa Srbije drugog stepena Vojvodina i kragujevački Radnički, te najbolje plasirani tim Košarkaške lige Srbije, zemunska Mladost, piše Politika.
 
Od osamostaljenja, biće ovo 15 izdanje takmičenja koje nosi ime legende srpske,  jugoslovenske i svetske košarke Radivoja Koraća, a prvi put u Novom Sadu. Apsolutni rekorder je Niš koji je bio organizator deset puta, a u dva navrata Kragujevac i Beograd. Najviše uspeha imali su košarkaši Partizana koji su osam puta podizali pehar, Crvenoj zvezdi to je pošlo za rukom četiri puta, a po jednom Megi i FMP-u. „Crno-beli” su u poslednje tri sezone išli do kraja, sva tri puta su u finalu bili bolji od najljućeg protivnika Crvene zvezde (81:75, 76:74, 85:84), ali jedini duel ove sezone u ABA ligi dobili su „crveno-beli” i to u gostima (86:85).
 
Voljom žreba oba tima su svrstana na istu stranu „kostura”, pa je njihov eventualni duel moguć u polufinalu, ukoliko preskoče početne prepreke. Daleko teži posao imaće Partizan koji se sastaje sa čačanskim Borcem od kog je izgubio oba duela u regionalnoj ligi. „Crno-beli” su u kompletnom sastavu, ipak su favoriti, a s obzirom na to da su izgubili šanse da se u ABA ligi plasiraju u plej-of i bore za titulu i Evroligu, ovo im je prilika da se bar delom iskupe za loše igre i rezultate.
 
– Borac je ekipa koja nas je dva puta nadigrala ove sezone, momci zaslužuju svaki respekt, i to moramo imati na pameti od prve sekunde. Kup je takvo takmičenje da nemate pravo na popravni. Borac ume da igra, u oba naša meča su pokazali da im lopta ide fantastično, da imaju odlične šutere, da znaju šta hoće, a na nama je da spremimo odgovor na to i da idemo korak po korak. Kup je specifično takmičenje, igraju se tri utakmice u četiri dana, ako se prođe do finala. Partizan mora da razmišlja samo o trofeju, a ja idem u Novi Sad da ga osvojim – poručio je kapiten Novica Veličković.
 
Najveće nevolje snašle su Crvenu zvezdu. Virus korona prepolovio je tim i stručni štab, pa je evroligaš za Kup bio primoran da angažuje igrače iz juniorskog pogona. Posebno teška okolnost je što trener Dejan Radonjić neće moći da računa na trojicu organizatora igre – Voldena, Hola i Koloma, kao i centre Rita i Noka, dok je krilni centar O’Brajant suspendovan zbog kršenja discipline. U sastavu će biti veteran Marko Simonović, ali veliki je pitanje da li će igrati s obzirom na pauzu od mesec i po dana. Radonjić će morati da se osloni na domaće igrače, samo Džordan Lojd će biti prisutan od stranaca, a šansu da debituju za prvi tim dobiće juniori Nikola Šaranović i Milutin Vujičić. Radonjić je tri puta doveo „crveno-bele” do „Žućkove levice”, a podvig bi bio da to uradi u Novom Sadu. Radnički iz Kragujevca je svakako autsajder. Pri dnu su Košarkaške lige Srbije, a predvodi ih nekadašnji reprezentativac i „crveno-beli”, centar Raško Katić (40).
 
– U situaciji kada nam je zdravlje na prvom mestu, idemo u Novi Sad sa nedoumicom u kom sastavu ćemo igrati. U okolnostima koje se menjaju praktično iz dana u dan, ono što nas raduje jeste da ćemo, bez obzira na broj igrača, učestvovati i biti deo završnog turnira. Sve ostalo je u ovom trenutku u drugom planu . Korona je nažalost deklasirala veliki broj igrača i članova stručnog štaba, pa je potpuno jasno zašto je naše osnovno razmišljanje da je zdravlje najvažnije i na prvom mestu. Situacija nije nimalo prijatna – rekao je Zvezdin trener Dejan Radonjić.
 
U drugom delu žreba očekuju se takođe zanimljivi dueli. Dva najbolja tima Košarkaške lige Srbije, Mladost i Vojvodina, odmeriće snage sa favoritima, Megom i FMP-om. Zemunci su ubedljivo na vrhu KLS (18-1), a u sastavu su čak petorica stranaca – bekovi Mičel i Dreksel, krilni centar Igbanu, te centri Gombauld i Sar. Iskusni trener Dragan Jakovljević moraće pre svega da pronađe ključ za najbolji centarski tandem ABA lige – Filipa Petruševa i Marka Simonovića iz Mege. Vojvodina će igrati na domaćem terenu, a pravo učešća je izborila kao osvajač Kupa Srbije drugog stepena takmičenja. Prekaljeni trener Miodrag Nikolić posle 18 godina se vratio u Vojvodinu i sa izuzetno mladim i talentovanim timom već je ostvario zapaženi rezultat. Na drugoj strani, FMP-u ne cvetaju ruže u ABA ligi, ali ipak bi bilo veliko iznenađenje da se ne plasiraju u polufinale.
 
Raspored
 
Danas: Mega – Mladost (15 č), FMP – Vojvodina (17 č), Partizan – Borac (19 č), Crvena zvezda – Radnički (21 č)
 
Sutra: slobodan dan
 
Subota: polufinale (18.30, 21 č)
 
Nedelja: finale (21 č)
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: