Zvezdi preti bankrot

Nacionalni sport - Četvrtak 28.02.2013 - 08:39

Minus u prošloj godini 10.899.540, a ukupan 49.165.000 evra. Neophodno hitno rešenje revizijom ugovora i smanjenjem broja zaposlenih

Crvena  zvezda je u alarmantno teškoj situaciji i ako se pod hitno nešto ne promeni i ne naprave konkretni potezi ka pronalašenju rešenja, najtrofejniji klub bi uskoro mogao da se suoči s bankrotom! Ovo je, između ostalog, na sednici Skupštine saopštio potpredsednik crveno-belih Nebojša Čović prilikom iznošenja frapantnih podataka o finanijskom poslovanju kluba u 2012. godini. On je istakao da je napravljen gubitak od 10,8 miliona evra, što je za 3,83 miliona više nego u 2011. Preciznije, prethodna uprava kluba sa „Marakane“ imala je rashode od neverovatnih 20,2 miliona evra, u koje se ubrajaju troškovi za trake za trčanje i štoperice od 248.000 evra, za telefone 150.000, a na obezbeđenje je „otišlo“ čak 323.000 evra!

-Naš finansijski rezultat u 2012. godini je negativan - rekao je Čović. - U odnosu na 2011, gubitak je veći za 3.830.000 evra i to dovoljno govori koliko je opasan trend u kojem se nalazimo. Tekuća godina mogla bi da bude još gora, ako se ne napravi radikalan zaokret u načinu poslovanja. Pogotovo što nam stižu brojne menice, a u julu na naplatu stiže još 15 miliona evra. Trenutni dug je preko 49 miliona evra što znači da nam preti stečaj!

Potpredsednik kluba je pred šokirane delegate Skupštine izneo podatak i da, bez obzira na to što je račun deblokiran posle više od 300 dana, situacija ubrzo može da se promeni, te da će do jula na naplatu dospeti čak 15 miliona od ukupne mase Zvezdinog duga koja dostiže 49.165.000 evra.

-Fudbalski klub je u prošloj godini zabeležio gubitak od 10, 8 miliona evra. Izvinjavam se što sam izneo taj podatak, ali bolje da vam kažem kako jeste nego da vas lažem – poručio je Čović i naglasio da se na „Marakani“ intenzivno trošilo ono čeganema. - Ukupan rashod u 2012. bio je 20,2 miliona evra, što znači da smo potrošili budžet za godinu unapred. Klub se nalazi u teškom položaju i vremena za milost višeneće biti. Stanje nije refleksija poslovanja samo u prethodnoj godini, jer mi imamo običaj da sagledavamo stvari paušalno. Imamo običaj da neiskusne optužimo za sve negativnosti, što nije tako.

On je istakao i frapantan podatak da je čak i sekretarica u klubu imala premije za sportske uspehe ekipe.

-U ovom klubu svaki dan naučim nešto novo. Evo, pre neki dan sam naučio da su sekretarice imale pravo na premije. Krajnje zanimljivo... A najviše volim da vidim ovu stavku za ketering i ostalo... Pa kao da nemamo kuvare i lokale,pa moramo da angažujemo druge. Pa ljudi, ne mora baš da se jede guščija pašteta svaki dan... A imamo i 323.000 evra troškove obezbeđenja. To nije malo, ali smo zato bezbedni – gorko se našalio Čović.

Skupština je upoznata i sa podatkom da je Zvezda poslednji put pozitivno poslovala na kraju 2006. godine, kada je plus iznosio 7,7 miliona dinara. Čović je zbog svega toga i ponovo podvukao da je jedini izlaz u nepopularnim rezovima na svim nivoima i da se u tome mora istrajati, ukoliko postoji želja da se klub spase najgoreg.

-Ne može da bude 220 zaposlenih, ne može da se ne uradi redukcija ugovora i da se posluje bez kontrole troškova. U stvari može, ali ja u tome neću da učestvujem. Znam kakav smo napor učinili da deblokiramo račun, znam kakav je bio ovaj poslednji petak i šta se sve događalo i kako smo na jevdite jade uspeli. Znam da nismo dobii ništa, tačnije dobili smo 250.000 evra u prethodnom periodu od “Gasproma”, ali ništa od onih četiri miliona najavljenih u medijima.

U Crvenoj zvezdi bi svi trebalo ozbiljno da shvate ovo upozorenje – najvećem srpskom klubu preti potpuni krah.


TROŠKOVI U 2012.

Krediti i kamate 5.700.000
Prevoz 260.000
Sportska oprema 248.000
Električna energija 125.000
Mobilni i fiksni telefoni 158.000
Obezbeđenje 323.000
Pripreme 213.000
Kazne UEFA i FIFA 148.691

* sume su u evrima

ODE POLA SUPERLIGE

Čović  je upozorio i da bi Zvezdin sunovrat u bankrot značio potpuni krah i za mnoge druge.
-Moramo da budemo surovo realni. Deblokirali smo račun, ali niko nam ne garantuje da već sutra neće da bude blokiran. Vlada uverenje da je ova Uprava unela novac u kamionima, pa će sad odjednom svi da se naplate. Znam da je svima teško, ali ako Crvena zvezda ode u bankrot, povući će i pola Superlige, a manji problem su mnogobrojni menadžeri, poverioci, banke... Šta da im radim, ako mogu neka prodaju stadion – rekao je Čović.

DALI ČAUŠIĆA ZA 22.000 EVRA

Jedan od neverovatnih promašaja prethodne uprave bila je i prodaja Gorana Čaušića Radu za mizernih 22.000 evra. Talentovani vezista je samo godinu dana kasnije prodat sa Banjice u Tursku za milion evra! Prodajom Čaušića, kao i novcem inkasiranim od transfera Lija Adija, Andrije Kaluđerovića, Miloša Trifunovića inkasirano je ukupno 2,6 miliona evra ili 28 odsto ukupnog prihoda. Ali, s druge strane, bez centa naknade otišli su Borha, Evandro, Pašeko, Kovačević, Savio, Binić... A svi oni su koštali klub, neki poput Evandra 383.000 i Pašeka čak 406.000 evra za samo godinu dana.

Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: