Zvezdin tim duplo skuplji od Partizana

Nacionalni sport - Petak 21.09.2018 - 08:26

Velike razlike u vrednostima ekipa pred 158. večiti derbi, koji se igra u nedelju (19.00). Crno-beli procenjeni na 21,45, a najveći rival na 43,9 miliona evra

Najskuplji igrač crveno-belih povratnik Boaći FOTO: YouTube Najskuplji igrač crveno-belih povratnik Boaći FOTO: YouTube
Crvena zvezda ulazi u 158. večiti derbi sa duplo skupljim timom od Partizanovog tima. Prema specijalizivanom sajtu "Transfermarkt", vrednost igrača crveno-belih iznosi 43,9 miliona evra, dok su fudbaleri crno-belih procenjeni na 21,45 miliona evra.
 
Takav, potpuno neravnopravan odnos snaga na fudbalskoj berzi učvrstio se od trenutka kada je Zvezda napravila podvig i ostvarila prvi plasman u ovaj spektakularni format Lige šampiona. Skokom u elitno takmičenje, poskočile su i cene igrača, a ukupnoj sumi od skoro 44 miliona, doprinela su i poslednja, velika pojačanja, Ričmond Boaći, Marko Marin i Goran Čaušić, kao i prodaja Nemanja Radonjića Marselju za 11 miliona evra.
 
Najskuplji igrač crveno-belih je povratnik Boaći - njegova trenutna vrednost na fudbalskoj pijaci procenjena je na četiri i po miliona evra. Ubojiti napadač iz Gane u februaru je prodat kineskom Đangsuu za pet i po miliona, da bi ga šest meseci kasnije Zvezda otkupila za dva i po miliona. Kada je prvi put u januaru 2017. došao iz italijanske Latine bio je slobodan igrač, pa bi klub iz Ljutice Bogradana u perspektivi mogao dva puta da bogato zaradi na njemu. 
 
Iako se još nije izborio za mesto prvotimca, Džonatanu Kafu je pripalo drugo mesto sa četiri miliona evra. Međutim, Brazilac je došao na pozajmicu iz Bordoa i pitanje da li će srpski šampion na kraju sezone otkupiti njegov ugovor za dva i po miliona, pošto je malo toga pokazao otkako je došao, a u meču protiv Napolija nije ga bilo ni u protokolu.
 
Treći na listi je novajlila Marko Marin (tri miliona evra), a zanimljivo je da Crvena zvezda ima sedmoricu igrača čija je vrednost procenjena na dva miliona i više: Milan Borjan (2,2), Vujadin Savić (2), Milan Rodić (2,25), Filip Stojković (2,5), Nenad Krstičić (2,5), Goran Čaušić (2), Slavoljub Srnić (2).
 
Lako su uočava još jedna bitna činjenica, a to je da pored većine Zvezdinih igrača stoji uspravna zelena strelica, što je tendencija da će im cena još rasti. Tako je za 500.000 nedavno "porastao" najbolji strelac u kvalifikacijama, pa je sada pored Bena dodata suma od 1,75 miliona evra. 
 
Kao u slučaju procene timova, i Partizanovi najvredniji puleni su duplo jeftiniji od komšijskih. Prvo mesto na crno-beloj listi dele Danilo Pantić i Zoran Tošić sa (pro)cenom od dva miliona evra. Milionera u ekipi "parnog valjka" je samo pet: štoper Nemanja Miletić (1,25), Svetozar Marković (1), Saša Zdjelar (1,5), Đorđe Ivanović (1,25) i Marko Janković (1,75).
 
Svi ostali su ispod milionske crte. Golman reprezentacije Vladimir Stojković tako sada vredi 750.000, isto kao i napadač Rikardo Gomeš, a u toj kategoriji su najskuplji Nemanja Nikolić i levi bek Nemanja Miletić, jer po "Transfermarktu" vrede po 900.000 evropskih novčanica. 
 
TOP-5 - ZVEZDA
 
1. Boaći (25, napadač) 4,5
 
2. Kafu (27, krilo) 4
 
3. Marin (29, krilo) 3
 
4. Krstičić (28, vezista) 2,5
 
5. Stojković (25, vek) 2,5
 
 
 
TOP-5 - PARTIZAN
 
1. Pantić (21, vezista) 2
 
2. Tošić (31, krilo) 2
 
3. Janković (23, krilo) 1,75
 
4. Zdjelar (23, vezista) 1,5
 
5. Ivanović (22, krilo) 1,25
 
 
Cena je u milionima evra
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: