IN MEMORIAM JANČA ZLATKOVIĆ JANE (17.3.1942. – 23.11.2012.)

Sport - Četvrtak 29.11.2012 - 21:46

Simbol dizanja tegova

Janca Zlatkovic Janca Zlatkovic

U Vranju je u 71-oj godini umro Janča Zlatković Jane, legenda srpskog teškoatlestskog sporta, dizanja tegova. Zahavlјajući vrhunskim rezultatima bio je prizant u Srbiji, staroj Jugoslaviji i Evropi.

Rođen je u Lebanu, dizanjem tegova počeo je da se bavi kao srednjoškolac u Leskovcu, a nastavio u Vranju, gde je formirao Klub dizača tegova, 19. maja 1970. godine.

Bio je najbolјi u staroj Jugoslaviji, u lakoj kategoriji. U svojoj, više od 40 godina uspešnoj karijeri, osvojio je sve što se moglo osvojiti, a njegove vitrine krase preko 200 medalјa i priznanja.

Najznačajnije uspehe ostvario je na Dunavskom Kupu u Rumuniji, Mediteranskim igrama u Splitu, Balkanskim šampionatima u Vranju, Ankari, Plovdivu i Solunu, Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Sa KDT Simpo ušao je i takmičio se u Prvu ligu Jugoslavije.

Izabran je za delegata Kongresa na Olimpijskim igrama u Montrealu, 1976. godine, a potom u discilpini dizanja tegova bio sudija. To veliko priznanje dodelјno njemu posvetio je svim dizačima tegova koji su prošli kroz KDT Simpo. 

Tri puta je dobio Sedmoseptembarsko priznanje grada Vranja, 1970, 1975. i 1977. godine.
U oktobru 2008. godine, za 40 godina bavlјenja dizanjem tegova, Teškoatletski savez Srbije nagradio ga je Zlatnom plaketom.
Godine 2009. u organizaciji Sportskog saveza Grada Vranja, dobio je nagradu za životno delo.

Krajem oktobra, ove godine, došao je da nam javi nove pobede i zlatne medalјe njegovih dizača tegova. Na piatanje: „Kako je“?, odgovorio je: „Neki mi kažu: „Dosta je Jane, uživaj“! A, ja kažem: „Idemo dalјe u nove pobede, medalјe, priznanja“.

Janča Zlatković Jane, pripada grupi lјudi koji nikada ne umiru. Ostaje zauvek da živi u srcima svih nas.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Boban Tomislav Zlatković
01.11.2018. , 21:46
Striče neka ti je laka zemlja i večna slava nažalost nikada vas nisam upoznao ali slušao sam o vama i vašoj sportskoj karijeri.Nisam upoznao vašu porodicu ali ako bude prilika upoznaću je.Vašim potomcima želim puno sreće i zdravlja moj kontakt tel.0606220005. Boban Zlatkovic Leskovac.