Lindegor: Fudbalu treba gej ikona

Sport - Sreda 28.11.2012 - 08:49

Golman Mančester Junajteda Anders Lindegor kaže da je fudbalu potrebna gej legenda da bi se prevazišla homofobija.

Anders Lindegor Anders Lindegor

Lindegor je kritikovao navijače koji nikako da prevaziđu netoleranciju prema ljudima drugačije seksualne orijentacije.

Poslednji prrofesionalni igrač koji je u Engleskoj javno priznao da je homoseksualac bio je Džastin Fašanu 1990. godine. Suočen sa odbacivanjem i uvredama, on se ubio osam godina kasnije, optužen da je napastvovao 17-godišnjaka.

“Kao fudbaler smatram da homoseksualci među igračima žive u strahu od reakcije navijača na njihovu orijetnaciju. siguran sam da niko od igrača ne bi imao sa tim problem”, napisao je Lindegor na svom blogu.

“Homoseksualnost je tabu u modernom fudbalu. Igra je u nekim segmentima još uvek na primitivnom nivou, prati stereotipe o tome da muškarac mora da bude hrabar, jak i agresivan, a navijači takve osobine ne vezuju za homoseksualce.

Moderno društvo napredovalo je tokom prethodnih decenija, liberalno je, civilizovano i ima mnogo manje predrasuda, ali su fudbalski navijači ostali u netolerantnoj prošlosti”.

Golman koji je rezerva u danskoj reprezentaciji razgovarao je sa svojom devojkom Mise Bećiri, pre nego što se odlučio na pisanje bloga o ovoj delikatnoj temi.

“Problem se ne sme ignorisati, jer je svakako prisutan. Mladi homoseksualci koji vole fudbal prinuđeni su da odustani od sporta, da ne bi bili odbačeni. Nešto takvo ne pripada današnjem modernom i liberalnom društvu. Svaka vrsta diskriminacije je neprihvatljiva, bilo da je bazirana na boji kože, religiji, seksualnoj orijentaciji…”, dodaje Lindegor i zaključuje:

“Homoseksualcima je potreban heroj, neko ko ima hrabrosti da se izjasni o svojoj orijentaciji”.

Anton Hisen, fudbaler u četvrtoj ligi švedske i sin bivšeg Liverpulovog igrača Glena, “izašao je iz ormara” prošle godine. Olivije Rujer, nekadašnji francuski reprezentativac, priznao je da je gej 2008, gotovo dve decenije pošto se penzionisao.

Slučaj Džastina Fašanua

Slučaj Džastina Fašanua i dalje baca senku na britanski fudbal. Džastin je karijeru počeo u Noriču, posle čega je prešao u Notingem Forest kao prvi crni igrač plaćen milion funti, ali je tamo ušao u sukob sa legendarnim menadžerom Brajanom Klafom, jer je redovno posećivao gej klubove. Klaf je o tome pisao i u autobiografiji.

Od tog trenutka njegova karijera krenula je nizbrdo, iako su mu bile 24. Prodat za sedam puta manju sumu ušao je u probleme sa povredama i proveo ostatak karijere igrajući u SAD, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu.

Ipak, najmračniji deo priče zbio se 1990, kada je u medijima priznao da je gej, saopštivši da je bio u vezi sa oženjenim poslanikom Konzervativne partije, kojeg je upoznao u gej baru.

Usledile su osude javnosti, niz bivših saigrača se obrušilo na njega, uz tvrdnje da homoseksualcima nije mesto u sportu, a rođeni brat Džon, legenda Vimbldona, odrekao ga se javno. Kasnije je Džon rekao da nije imao problem sa homoseksualizmom svog brata, već sa željom da o tome priča javno i tako dolazi do naslovnih strana žute štampe.


Nastavio je odiseju po svetu, bez ikakvog uspeha, a jedino svetlo doživeo je kada je kao 35-godišnjak izborio za mesto u Hartsu. Međutim, posle desetak utakmica on je dobio otkaz zbog “neprofesionalnog ponašanja”, jer je u medijima lažno svedočio o vezama sa nekoliko ministara. U više navrata pravio je skandale i imao problema sa zakonom.

Osim igračke karijere, bio je kraće asistent menadžera u Torkiju, kada je menadžer bio Ivan Golac. Posle otpuštanja iz Hartsa otišao je opet u SAD, gde je trenirao muški juniorski tim u Džordžiji. Nekoliko godina kasnije prešao je u Merilend gde se dogodio pomenuti incident sa 17-godišnjakom, koji ga je optužio za napastvovanje. Džastin je tvrdio da je mladić svojevoljno stupio u odnos, ali je u strahu od hapšenja pobegao u Englesku i posle kraćeg skrivanja pronađen je obešen sa porukom u kojoj se izvinjava porodici na sramoti koju im je naneo.

Dve decenije kasnije nijedan od profesionalnih igrača u Engleskoj, a ima ih preko 5000, nije se deklarisao kao homoseksualac.

B92

Vrati se na kategoriju Sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: