LŠ: Bajern - Barsa, Borusija - Real

Svetski sport - Petak 12.04.2013 - 12:34

U polufinalu Lige šampiona u sezoni 2012/13 sastaće se: Bajern Minhen i Barselona, odnosno Borusija Dortmund - Real Madrid.

Prvi put u istoriji UEFA je organizovala žreb za polufinale Lige šampiona i Lige Evrope i on je počeo u podne u Nionu.

Do sada, potencijalni parovi polufinala bili su određivani još na žrebu za četvrtfinale, ali je od ove sezone to drugačije.

Pratite i komentarišite napeto žrebanje uživo na MONDU.

Polufinalni dueli zakazani su za 23. i 24. april, dok su revanši 30. aprila i 1. maja. Finale će drugi put u tri sezone biti odigrano na "Novom Vembliju" 25. maja.

U polufinalu 58. izdanja Kupa, odnosno Lige šampiona, igraće timovi sa ukupno 18 titula prvaka Evrope, od čega je polovina vlasništvo najtrofejnijeg kluba Starog kontinenta, Reala iz Madrida.

Madriđani u pohodu na jubilarnu, desetu titulu idu sa skorom 9-3 u finalima i poslednjim peharom podignutim još 2002. godine u Glazgovu.

Bajern će pokušati da se domogne desetog finala, odnosno pete titule prvaka Evrope, ali i prekine lošu tradiciju, jer je uz Benfiku i Juventus, tim sa najviše poraza u finalnim mečevima elitnog evropskog takmičenja (5). Dva puta u tri sezone, prvo 2010. godine od Intera u Madridu, pa prošle godine od Čelsija na svojoj "Alijanc Areni", Bavarci su sa terena odlazili kao poraženi.

Poslednju titulu osvojili su 2001. godine protiv Valensije, kada su na "Đuzepe Meaci" bolje izvodili penale.

Do pete titule pokušaće da se domogne i Barselona, najdominantniji tim Evrope u poslednjih sedam godina. Od 2006. Katalonci su osvajali Ligu šampiona tri puta (2009, 2011), a nisu poraženi u finalnim okršajima još od 1994. godine i atinskog finala sa Milanom.

Od tada, Barselona je zaređala sa pobedama u finalnim mečevima protiv Arsenala i Mančester Junajteda (dva puta).

Borusija iz Dortmunda poslednji je tim pre Čelsija prošle sezone koji je prvi put osvojio titulu prvaka. Od 1997. godine i minhenskog finala između Borusije i Juventusa, pa do prošle sezone i "senzacije" na istom mestu, kada je Čelsi pobedio Bajern, prvaci Evrope postajali su samo timovi koji su to ranije već radili, što dovoljno govori o fudbalu kao biznisu i sužavanju kruga favorita.

Poređenja radi, od 1986. do 1997. godine, prvu titulu Evrope osvajali su Steaua (1986), Porto (1987), PSV Ajndhoven (1988), Crvena zvezda (1991), Barselona (1992), Olimpik Marsej (1993) i Borusija.

Za titulu najboljeg strelca do kraja boriće se Kristijano Ronaldo iz Reala (11) i Lionel Mesi iz Barselone (8), dok je Buruk Jilmaz iz Galatasaraja ispao sa osam pogodaka. Robert Levandovski iz Borusije ima šest... Najbolji asistent do daljeg biće Zlatan Ibrahimović iz Pari Sen Žermena (7), a šansu da ga prestigne imaće Anhel Di Marija iz Reala (5).

Zanimljivo, Borusija je jedini neporaženi tim do sada u Ligi šampiona... Nijedan od četiri učesnika polufinala neće imati problema da se priprema za 180 minuta velike borbe, jer su borbe za titule rešene i u Bundesligi i u Primeri.

Bajern je i matematički osvojio titulu ispred Borusije, dok Barselona ima 12 bodova više od Reala osam kola pre kraja.

Do kraja sezone 2013/14, Englezi i Italijani ostaće sa po 12 titula prvaka Evrope. Ostaje samo pitanje da li će im Španci odmaći 14. naslovom šampiona ili će im Nemci prići sedmom, time ostavivši Holanđane na šest.

Između prvoplasiranog Reala sa devet i Bajerna i Barselone sa četiri titule, nalaze se Milan sa sedam i Liverpul sa pet, dok Ajaks takođe ima četiri.
 

Mondo

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: