Del Potro izbacio nervoznog Marija

Svetski sport - Subota 16.03.2013 - 08:55

Argentinski teniser Huan Martin del Potro pobedio je Endija Marija sa 6:7 (5-7), 6:3, 6:1 u četvrtfinalu turnira u Indijan Velsu.

 

Tokom celog meča Argentinac nije dozvolio nijedan brejk rivalu, a jedine dve brejk šanse spasao je na početku trećeg seta.
 
Del Potro je napravio 23 vinera i 27 grešaka, dok je Mari imao 35 direktnih poena i 49 neiznuđenih grešaka, na osnovu čega možemo da zaključimo da je Delpo slavio na neočekivan način – strpljivom igrom bez ijednog pada.
 
Ovo drugo naročito nije bilo karakteristično za Del Potra u prethodnih godinu-dve. 
 
U prvom setu videli smo neobičan tenis, nešto što uopšte nismo očekivali – Del Potro je ’glumio’ Marija, opredelio se za defanzivnu taktiku i prebacivanje lopte sa teniserom koji je kondiciono spremniji od njega. 
 
Britanac, prilično pasivan u prethodnom delu turnira, protiv Argentinca je bio dosta agresivniji, ali i koncentrisaniji. 
 
Jedine brejk šanse u setu imao je Del Potro u prvom gemu – prvu je propustio svojom greškom, a na drugoj je Mari odigrao sjajno.
 
 
AP Photo/Mark J. Terrill
U nastavku nije bilo prilika za brejk, mada se sve vreme činilo da Britanac kontroliše meč. 
 
Ušlo se u taj brejk, jedan od neobičnijih koje smo gledali u poslednje vreme, uz devet mini brejkova Mari je iskoristio drugu set loptu i slavio sa 7-5 nakon što je Delpo izbacio bekhend u aut. 
 
Pri rezultatu 5:4 za Marija videli smo najduži poen u meču, 43 udarca, a dobio ga je Škot. Del Potro nije odustajao od strpljive taktike, bio je blizu, ali nije uspeo da osvoji set. 
 
Statistika na kraju prvog seta prilično je ilustrativna – Del Potro je imao pet vinera i 15 grešaka, Mari 16 direktnih poena i 24 neiznuđene greške. 
 
Del Potra nije demoralisao gubitak prvog seta, naprotiv, dodatno ga je motivisao. Argentinac pojačava ritam, nešto češće se izvlači na forhend i napada, što je počelo da mu se isplaćuje – nije forsirao do krajnjih granica i nije bilo mnogo vinera, ali sasvim dovoljno za iznuđene greške Marija.
 
 
AP Photo/Mark J. Terrill
Već u drugom gemu Del Potro pravi brejk bez izgubljenog poena i preuzima kontrolu nad tokom seta. Argentinac je rutinski osvajao gemove na svoj servis, propustio je još dve brejk šanse, ali za to nije platio cenu – 6:3 i 1-1 u setovima. 
 
Početak odlučujućeg seta doneo nam je najbolji tenis u celom meču, kao i Marijevu prvu brejk loptu od početka. Međutim, Del Potro je ’pronašao’ neodbranjiv servis, potom je vezao još dva i izjednačio je na 1:1 u gemovima. 
 
Ono što nije Endi, uradio je Argentinac već u trećem gemu – slajsom je mučio Marija, napadao je jedino iz prave situacije i tom taktikom realizovao je treću brejk šansu i poveo je sa 2:1. 
 
Del Potro je brzo ostao bez čelendža, ali ga je u četvrtom gemu sreća pogledala na brejk lopti, pa je ipak materijalizovao brejk i poveo sa 3:1. To je bio kraj – Mari je izgubio strpljenje, bio je neobjašnjivo nervozan i to ga je koštalo novog brejka, ubrzo i meča. 
 
U polufinalu Del Potro će igrati sa Novakom Đokovićem.
b92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: