FIFA: Revolucija za SP 2022: Pomoćne sudije odlaze u istoriju

Svetski sport - Subota 04.07.2020 - 12:58

Zbog sve više spornih situacija prilikom dosuđivanja ofsajda, ulogu pomoćnih sudija trebalo bi da preuzmu roboti, koji bi "izvlačili" linije u ravni sa poslednjim igračem odbrane

Promena zbog sve više spornih situacija FOTO: Free Images Promena zbog sve više spornih situacija FOTO: Free Images
Za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, FIFA najavljuje revolucionarnu promenu.
 
Zbog sve više spornih situacija prilikom dosuđivanja ofsajda, ulogu pomoćnih sudija trebalo bi da preuzmu roboti, koji bi se kretali pored terena, i "izvlačili" linije u ravni sa poslednjim igračem odbrane.
 
- Ideja je da se ubrzava pregledavanje snimka i odlučivanje da li je reč o ofsajdu ili ne - rekao je Johanes Holcmiler, direktor FIFA za tehnologiju. - Uz pomoć robota, i brže i preciznije bi se odredio momenat upućivanja lopte nego što se to radi gledanjem snimka sa TV kamera.
 
Ovaj novitet, koji je bio testiran na prošlogodišnjem klupskom prvenstvu sveta, i dalje će biti usavršavan.
 
- Zasad program još ne može da prepozna varijantu kada je reč o pasivnom ofsajdu, konkretno kada igrač u napadu zaklanja prostor golmanu. Zato će to i dalje biti u nadležnosti VAR sobe. A za klasičan ofsajd, uzimaće u obzir i dužinu stopala igrača koji su u liniji - rekao je Holcmiler.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: