Francuzi u mundijalskoj formi, Nemci i Hrvati posrću

Svetski sport - Četvrtak 18.10.2018 - 08:28

Iako je još rano govoriti da li je novo takmičenje, u kom učestvuje svih 55 članica Uefe podeljenih u četiri divizije, opravdalo očekivanja sigurno je da je unelo draž

Francuzi nastavljaju gde su stali na Mondijalu FOTO: Getty Images Francuzi nastavljaju gde su stali na Mondijalu FOTO: Getty Images
emačka je na Mundijal u Rusiju otputovala kao svetski prvak i kao najozbiljniji kandidat da odbrani titulu, a učešće na šampionatu je završila već u grupnoj fazi i to na poslednjoj poziciji iza Meksika, Švedske i Južne Koreje. „Panceri” prvi put od 1938. godine nisu uspeli da se plasiraju u drugu fazu svetskog šampionata, a reprezentacija se suočila i sa aferom čiji je glavni akter bio Mesut Ozil koji se u jeku izborne kampanje slikao sa predsednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom.
 
Ozil se posle mnogobrojnih kritika povukao iz nacionalnog tima zbog rasizma, ali i zbog toga što su mnogi u pitanje doveli njegovu lojalnost Nemačkoj jer se slikao sa liderom zemlje iz koje potiče. Međutim, iako su se strasti nakon debakla i Ozilovog završetka reprezentativne karijere pomalo smirile, kriza četvorostrukog prvaka sveta se nastavlja.
 
„Panceri” su, naime, nadomak ispadanja iz prve divizije Lige nacija pošto se nakon tri meča u novoformiranom takmičenju nalaze na poslednjem mestu sa samo jednim osvojenim bodom. Oni su u prvom kolu igrali nerešeno sa svetskim prvakom Francuskom (0:0), ali su nakon toga usledila dva poraza, od Holandije (3:0) i Francuske (2:1). Da nešto ne štima u reprezentaciji pokazuje i podatak da su Nemci od početka godine pretrpeli čak šest poraza, što im se nikada u istoriji nije dogodili, a sve češće se priča da bi ceh mogao da plati selektor Joakim Lev iako mu je Savez nakon Mundijala pružio podršku ponudivši mu novi ugovor.
 
– Razočaran sam, ali ovaj poraz je drugačiji od onog protiv Holandije. Naravno ne zbog rezultata nego zbog naše dobre igre, tim je igrao hrabro i napadao je. Mislim da smo bili na istom nivou kao najbolja ekipa na svetu. U prvom poluvremenu smo mogli da povedemo sa 2:0, ali su nas u nastavku kaznili za promašaje. Penal (dosudio ga naš sudija Milorad Mažić) je bio nepravedan. Gledao sam snimak, Humels nije ni pipnuo Matuidija – poručio je Lev. 
 
U niži rang bi mogla da se preseli i Hrvatska i to samo nekoliko meseci nakon najvećeg uspeha – osvajanja drugog mesta na svetskom šampionatu. Naše komšije su na startu takmičenja doživele debakl od Španije koja je slavila sa 6:0, a opravdanje za loše izdanje na tom susretu ne može da bude ni povlačenje Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića i Danijela Subašića pošto su na terenu bili najbolji fudbaler sveta Luka Modrić, Ivan Rakitić... Hrvati su utisak donekle popravili remijem protiv Engleske, a iskusni Domagoj Vida je imao objašnjenje za neočekivane rezultate svog tima (0:0):
 
– Nakon što smo primili šest golova od Španije nije bilo lako započeti meč protiv jake Engleske. Ipak nismo izgubili, a dodatni minus za nas je bio što smo igrali pred praznim tribinama. Engleska je u međuvremenu pobedila Španiju i sad se zahuktalo u našoj grupi. Mi uvek imamo motiv, to je igranje za našu reprezentaciju. Uvek idemo na pobedu, naročito nakon Mundijala. Nismo najbolje započeli takmičenje u Ligi nacija. Emocionalno pražnjenje se tek sad vidi, tek sada ga osećam i shvatam šta to zapravo znači. Verujem da ćemo sledećeg meseca biti pravi.
 
Emocionalno pražnjenje se nije primetilo kod svetskih prvaka Francuza koji nakon tri kola ne znaju za poraz. Izabranici Didijea Dešana su najpre odigrali nerešeno sa Nemcima, a zatim su identičnim rezultatom slavili protiv Holandije i „pancera” (2:1). Stoodstotan učinak imaju i Belgijanci, koji su osvajanjem trećeg mesta u Rusiji došli do prve medalje na svetskim šampionatima, mada su oni imali nešto lakši posao pošto su u grupi sa Švajcarskom i Islandom.
 
Evropski šampion, Portugalija, je ostvarila pobede protiv Italije (1:0) i Poljske (3:2), dok „azuri”, koji su planetarni šampionat propustili prvi put posle šest decenija, i dalje igraju promenljivo pošto u tri susreta imaju skor od po jedne pobede, remija i poraza.
 
Na Špance, koji su bili među favoritima za medalju na svetskom šampionatu, je verovatno uticala smena selektora Hulena Lopetegija dan pre početka Mundijala pa su takmičenje završili ranije nego što se očekivalo. Njih je u međuvremenu preuzeo Luis Enrike, a trijumfima protiv Engleske (2:1) i vicešampiona planete Hrvatske (6:0) su pokazali da se vraćaju u svetski vrh. Prvi poraz su pretrpeli u prošlom kolu kada je od njih bio uspešniji „gordi albion“ (3:2) koji ima skor od po jedne pobede, remija i poraza.
 
Što se B divizije tiče Ukrajina, koju sa „klupe” predvodi legendarni Andrej Ševčenko, je ostvarila sve tri pobede, dve u duelima sa Češkom (2:1 i 1:0) i jednu protiv Slovačke (1:0). Isti učinak ima i Bosna i Hercegovima, koja je dva puta slavila protiv Severne Irske (2:1, 2:0) i jednom protiv Austrije (1:0), a najzaslužniji za dobre rezultate bio je strelac tri gola Edin Džeko. Za poraz ne zna ni Rusija koja u grupi sa Turskom i Švedskom ima dva trijumfa i jedan nerešeni rezultat.
 
U našoj, C diviziji, Srbija posle dve pobede i dva remija ima najizglednije šanse za plasman u viši rang pošto se nalazi na liderskoj poziciji ispred Crne Gore, Rumunije i Litvanije. Tamo će u narednom ciklusu najverovatnije igrati i Finska koja se sa četiri pobede u drugoj grupi nalazi ispred Grčke koja ima dvostruko manje bodova, dok će se za prvu poziciju u trećoj grupi do poslednjeg kola boriti Norveška i Bugarska koje sa po devet bodova „dele” prvo mesto.
 
Iako je još rano govoriti da li je novo takmičenje, u kom učestvuje svih 55 članica Uefe podeljenih u četiri divizije, opravdalo očekivanja sigurno je da je unelo draž pošto umesto prijateljskih utakmica imamo priliku da gledamo takmičarske duele ekipa približno istog kvaliteta. Takođe, ono je dalo priliku „manjim” reprezentacijama da ostvare po neku pobedu. To se najbolje videlo na primeru Gibraltara koji se nalazi u najslabijoj diviziji. Ekipa, koja je član Uefe postala pre pet godina, je najpre pobedila Jermeniju (1:0) što joj je bila prva pobeda u nekoj zvaničnoj utakmici, a nekoliko dana kasnije je slavila i protiv Lihtenštajna (2:1). Na tom susretu je Gibraltar po prvi put u istoriji postigao dva pogotka.
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: