Gigsa otkrio - mlekadžija

Svetski sport - Ponedeljak 02.12.2013 - 10:53

Mlekadžija i povremeni skaut Mančester sitija Denis Skofild u intrevjuu za BBC je ispričao kako je pre 30 godina otkrio jednu od najvećih zvezda Mančester junajteda Rajana Gigsa, ili u to vreme Rajana Vilsona.

Vidić i Gigs Vidić i Gigs

"Bio sam prodavac mleka i imao sam tu mogućnost da kada završim sa poslom mogu da se parkiram pored neke škole i gledam decu kako igraju fudbal. Povremeno sam radio kao skaut Mančester sitija i pokušavao sam da nađem talentovane dečake i ubacim ih u fudbalsku akademiju "građana".

 

Jednog dana pre 30 godina došao sam u školu "Grosvenor roud" i video momke koji su u kopačkama izašli na teren, stao sam da pogledam i imao sam šta da vidim. Na levom krilu bio je osmogodišnji dečak koji je driblao rivale i trčao kao gazela. Ime mu je bilo Rajan Vilson (kasnije kada ga je otac napustio uzeo majčino prezime Gigs)".

Denis Skofild je potom nastavio priču o samom početku karijere tada supertalentovanog klinca iz Velsa.

"Raspitao sam se da li su mu roditelji tu i pokazali su mi prstom na njegovu majku. Prišao sam i predstavio se ko sam, da imam FK Dins za dečake i devojčice, i pitao da li bi Rajan hteo da igra u mom timu. Odgovorila mi je kako su oni tek stigli iz Velsa i da prvo gledaju da se smeste i priviknu na novu sredinu. Kasnije sam došao kod njih kući, pokupio Rajana i njegovog brata Rodrija i odveo ih na trening. Tada sam znao da imam nešto mnogo vredno u rukama", rekao je Skofild.

Vremenom je počeo i da otkriva sve kvalitete Rajana Gigsa. Uvideo je da je od oca ragbiste nasledio brzinu i okretnost.

"Ujedno sam bio fudbalski skaut i trener i brzo sam otkrio Gigsov dar. Bio je brz i okretan, to je nasledio od oca, a umeo je i vešto da dribla. Znao sam da je pred njim velika karijera, čak sam ga upoređivao sa Stenlijem Metjuzom", istakao je Skofild.

Skaut-mlekadžija je hteo tada da vunderkinda odvede u Mančester siti, ali je priča dobila veliki zaokret.

"Bio sam fan 'građana' i kao njihov skaut poželeo sam da Rajan zigra u Mančester sitiju, ali je imao manje od 14 godina i nije mogao da potpisuje ugovore. Kada mu se bližio 14 rođendan, načuo sam da Aleks Ferguson i šef skauta Junajteda Džo Braun uveliko žele Rajana. Oni su mu došli u posetu, kući, dok je moj voljeni klub u međuvremenu čekao da Velšanin dođe kod njih. Rajan Gigs je ušao u Junajtedovu akademiju fudbala i u generaciji sa Skolsom, Bekamom, Batom i braćom Nevil kasnije postao okosnica tima 'Fergijevih beba', a danas legenda kluba. Bio sam razočaran kada je odabrao Junajted, i mada sam znao da je Gigs voleo taj klub, prekinuo sam odmah sve svoje kontakte sa Sitijem", zaključio je Skofild priču o samom početku karijere tada supertalentovanog velškog fudbalera.
 

Blic, OK radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: