Jedan jedini, neponovljivi...Princ Rima (VIDEO)

Svetski sport - Četvrtak 28.03.2013 - 12:37

Ovo pismo morate pročitati... U Seriji A godinama ljuti rivali, u reprezentaciji šampioni sveta, a van terena veliki prijatelji.

U četvrtak, 28. marta 2013. godine, biće tačno 20 godina od kada je uveliko legendarni Frančesko Toti debitovao u Seriji A.

Bila je to utakmica Rome u Breši, kada mu je tadašnji trener Vujadin Boškov, naša fudbalska legenda, pružio šansu. Prema mnogim mišljenjima - prerano, jer je Frančesko tada bio dečak od 16 godina. Ali Boškov nije imao nikakvu dilemu, znao je kakav će igrač od Totija postati.

I postao je "Princ Rima".

Njegov rival, saigrač i prijatelj, takođe legendarni Đanluiđi Bufon nije čekao sutra da uradi nešto što može danas - italijanskoj novinskoj agenciji ANSA poslao je pismo koje je potom objavljeno javno. Golman Juventusa kaže...

"Dragi Frančesko, ispisao si novu stranicu istorije italijanskog fudbala. Dvadeset godina u Seriji A, kakvo dostignuće... I dalje imam sliku u glavi tebe kao klinca kako daješ prvi gol, sećam se da je to bila utakmica Roma - Fođa".

"Mi smo prijatelji, znaš dobro da mi je jako stalo do tebe. Počeli smo zajedno u kadetskoj reprezentaciji Italije, proveli smo neke savršene godine zajedno u nacionalnom timu i u isto vreme nastavljali da budemo rivali u Seriji A".
"Često si mi davao golove, tačnije dao si mi ih deset da budem precizan. Radio si to kao pravi šampion, koji je potpuno zaboravljao na naše prijateljstvo... Ali, posle poslednjeg sudijskog zvižduka, ponovo bi se pojavljivali osmesi između nas, kao i onda kad sam ti odbranio penal tako što sam ti 'prodao fazon', a bilo mi je krivo što si to bio baš ti".

"Mi smo srećna generacija. Istina je da svaka sezona posle 30. godine vredi sedam, ali ti izgleda kao da ideš u suprotnom smeru umesto da stariš".

"Ti si istorija, sadašnjost i budućnost italijanskog fudbala, ti si igrač u kojeg niko ne može da uperi prstom i stavi bilo kakvu sumnju. A, za mene, uvek ćeš biti 'azuro'. Sve najbolje želi ti tvoj prijatelj Điđi..."

Toti, sada 36-godišnjak, i dalje nastupa za Romu čiji je bio navijač kao klinac i u čijoj je fudbalskoj školi i počeo. Od debija u sezoni 1992/93 do danas odigrao je 668 utakmica za Romu i postigao 281 gol, od čega je 527 mečeva zabeležio u Seriji A, u kojoj je postigao 226 pogodaka.

Na večnoj listi strelaca "kalča" nalazi se na drugom mestu iza Silvija Pijole (1929-1954, 274/537), a ispred Gunara Nordala (1948-1958, 225/291) i Đuzepea Meace (1929-1947, 216/367), Žozea Altafinija (1958-1976, 216/459), Roberta Bađa (1985-2004, 205/452)... Po broju nastupa u Seriji A nalazi se na 9. poziciji.

Za reprezentaciju Italije igrao je 58 puta i postigao devet golova, poslednji još 2006. na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj protiv Australije (1:0).

"Azuri" su tada, sa Totijem i Bufonom, postali prvaci sveta četvrti put u istoriji. Pored Mundijala, Toti je bio šampion Italije sa "vučicom" u sezoni 2000/01, dva puta osvajao je i Kup u sezonama 2006/07 i 2007/08. Tokom karijere imao je "milion" ponuda drugih klubova, ali je do kraja ostao veran svojoj Romi, za koju i danas igra.

Sa suprugom Ilari Blazi, zvezdom italijanske televizije, ima dvoje dece, Kristijana (6. novembar 2006) i Šanel (13. maj 2007). Italijanske vlasti za sada dodelile su mu tri ordena časti, ali je ovakvo pismo koje je dobio od Bufona svakako nešto što govori više o Totiju, kao fudbaleru i čoveku.

Roma u subotu gostuje na Siciliji, ekipi Palerma i nema sumnje da će "Princ Rima" biti u centru pažnje.

 

Mondo

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: