Kimi maestralan na otvaranju sezone

Svetski sport - Nedelja 17.03.2013 - 09:28

Vozač Lotusa Kimi Raikonen pobednik je trke za Veliku nagradu Australije kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1.

Kimi maestralan na otvaranju sezone Kimi maestralan na otvaranju sezone

Finac je do 20. trijumfa u karijeri došao na stazi „Albert park“ u vremenu od 1:30:03.225 minuta, sa 12 sekundi prednosti u odnosu na Fernanda Alonsa u Ferariju.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se branilac titule Sebastijan Fetel.

Prva trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 pružila je dosta uzbuđenja, posebno zato što su kvalifikacije bile vožene samo šest sati ranije. Nije viđen veliki broj preticanja, ali jesu sjajne vožnje pojedinih vozača od kojih je na kraju bio najbolji Raikonen. Finac je do pobede došao zahvaljujući odličnoj vožnji, sjajnoj taktici svog tima, pravovremenim odlascima u boks i čuvanjem pneumatika. Simbolično, trijumfom u Melburnu izjednačio se sa sunarodnikom Mikom Hakinenom po broju trijumfa u Formuli 1.

Pored Raikonena, epitet junaka trke zaslužuje i Alonso, koji je vozio sjajno od starta do cilja, ali posle poslednjih odlazaka u boks nije uspeo da pripreti Raikonenu. Fetel je u Australiji bio potpuno u senci najbolje dvojice, dok je odličan bio i Adrijan Zutil, koji je na povratku u ekipu Fors Indije kao sedmi prošao kroz cilj, a u nekoliko navrata je bio i u vođstvu.

Veoma prijatno je iznenadio i drugi vozač Ferarija Felipe Masa, koji je u prvom delu trke podsetio na onog vozača koji se 2008. godine do samog finiša borio za titulu. Luis Hamilton je svoj debi u Mercedesu završio na solidnom petom mestu, dok je njegov bivši tim Meklaren možda priredio i najveće razočaranje, pošto su Dženson Baton i Serhio Peres zauzeli tek deveto, odnosno 11. mesto.

Pre samog starta vozač Zaubera Niko Hilkenberg je otišao u boks, a kada su se ugasila crvena svetla ugasila poveo je Fetel, ispred Mase, Hamiltona i Alonsa, ali je Španac već posle nekoliko krivina obišao vozača Mercedesa. Iza najbolje četvorice sledili su Raikonen, Niko Rozberg u Mercedesu, drugi vozač Red Bula Mark Veber, Pol Di Resta u bolidu Fors Indije i Baton, dok je Fetel do kraja prvog kruga uspeo da se odvoji od Mase, koji je trpeo veliki pritisak od strane Alonsa.

U prvim trenucima veliku borbu vodili su i Hamilton i Raikonen, ali se Britanac odlično branio, ali samo do finiša drugog kruga. Masa je u drugom krugu bio najbrži na stazi pa je smanjivao svoj zaostatak u odnosu na Fetela, a povećavao onaj koji je Alonso imao u odnosu na njega. Tada je viđeno i prvo odustajanje, pošto se Hilkenberg parkirao u garaži.

U petom krugu Baton je bio prvi koji je otišao po nove pneumatike i pao je na samo začelje, a u sledećem krugu isto su učinili Veber i roman Grožan u drugom Lotusu. Od trenutka kada je vozačima bio omogućen DRS, dvojac Ferarija se potpuno približio Fetelu, dok je Raikonen bio dve i po sekunde iza, ali ih je sustizao.

Fetel je u boks otišao u sedmom krugu, dok su njegovi pratioci ostali na stazi, a Red Bul je odradio odličan posao pri zameni. Branilac titule se vratio na stazu iza Pastora Maldonada u Vilijamsu, na 11. poziciju. Masa je prvi od vozača Ferarija otišao po nove pneumatike, vratio se iza Fetela i Maldonada, dok je Alonso imao čistu stazu pred sobom, ali je Raikonen bio manje od pola sekunde iza njega. Ipak, njih dvojica su otišli pravo u boks i iz njega su izašli nepromenjenim redosledom, a iza Fetela i Mase.

Dvojac Mercedesa vodio je u tim trenucima, ali ni Hamilton, ni Rozberg nisu još uvek bili u boksu, a sledio ih je Adrijan Zutil u bolidu Fors Indije. Oni su bili za oko dve sekunde po krugu sporiji od vozača koji su zamenili pneumatike, pa je Hamilton otišao u boks u 14. krugu, a vratio se kao osmi na stazu. Rozberg je sledio, dok je Zutil i dalje odolevao Fetelu na samom čelu.

To je omogućilo Masi i Alonsu da se potpuno približe braniocu titule, koji nikako nije uspevao da pronađe način da pretekne vozača Fors Indije. Hamilton je na šestoj poziciji bio najbrži na stazi i po sekundu po krugu je nadoknađivao u odnosu na vodeće. Veber je bio prvi koji je otišao po drugi put u boks i to u 19. krugu, a dva kruga kasnije isto je učinio Alonso.

Zutil je otišao u boks u 21. krugu, a pratio ga je Fetel, i na stazu su se vratili istim redosledom, što je Alonso iskoristio i umetnuo se između njih, a odmah potom i pretekao vozača Fors Indije. Fetel je konačno pretekao Zutila u sledećem krugu i krenuo u poteru za Alonsom, dok je Masa ostao na stazi, a iz boksa su mu poručili da se pokaže, pošto nema nikoga ispred sebe. Brazilac je, ipak, po nove pneumatike otišao u 24. krugu i pao je iza Zutila.

Krug kasnije trka je bila gotova za Maldonada, koji je izleteo u prvoj krivini, pa je na stazi istaknuta žuta zastavica. Raikonen je tada vodio ispred Hamiltona, Rozberga, Alonsa, Fetela, Zutila i Mase. Ipak, ubrzo je viđeno još jedno odustajanje, pošto se Rozberg parkirao pored staze zbog problema sa pneumatikom.

U 29. krugu je počela da pada kiša, iz timova su vozačima poručili da će biti samo kratak pjusak, pa u prvim trenucima nije bilo vanrednih odlazaka u boks. Alonso je u tim trenucima vršio pritisak na Hamiltona, koji se odlično branio, ali je konačno popustio u 31. krugu, a potom nastavio u boks.

Kiša je vrlo brzo prestala na pada, ali ona uopšte nije uticala na Raikonena, koji je samo povećao svoju prednost u odnosu na Alonsa, dok su Fetel i Zutil bili veoma blizu. Finac je po nove pneumatike otišao u 35. krugu i vratio se na stazu iza Mase, dok je Alonso na čelu bio najbrži na stazi.

Masa je prvi od svih vozača otišao treći put po nove pneumatike u 38. krugu, a krug kasnije to je učinio Fetel i vratio se ispred Brazilca, a iza Hamiltona. Kiša se ponovo pojavila u tim trenucima, a Alonso je u boks otišao krug kasnije i vratio se dosta ispred Fetela, koji je tek pretekao Hamiltona. U 41. krugu trka je bila gotova i za vozača ekipe Toro Roso Danijela Rikarda, koji se parkirao u garaži.

Hamilton je neplanirano morao i po treći put u boks, ali nije izgubio mnogo, pošto je ostao šesti. Raikonen je u 43. krugu pretekao Zutila i prešao u vođstvo, dok je Alonso na trećoj poziciji bio samo četiri sekunde iza Finca. Vozač Ferarija se probio na drugo mesto sjajnim preticanjem Zutila tri kruga kasnije i krenuo da sustiže Raikonena.

Zutil je odmah potom produžio u boks i na stazu se vratio kao peti, ispred Hamiltona i Vebera. Alonsa su dosta koštali vozači koje je obilazio za ceo krug, pa je njegov zaostatak u odnosu na Raikonena skočio sa tri na osam sekundi. U poslednjih pet krugova situacija na stazi je bila veoma mirna, a iako je Alonso smanjivao svoj zaostatak, nije uspeo da se potpuno primakne Fincu. Vozač Ferarija je u jednom trenutku mogao da završi i van staze, posle duela sa Šarlom Pikom u bolidu Marusje, ali srećom bez većih posledica.

Do kraja trke, svi vozači su popustili i čuvali pneumatika, pa su se razlike između najboljih povećale na preko deset sekundi. Iza najbolje trojice sledili su Masa, Hamilton, Veber, Zutil i Di Resta, dok su osvajače bodova kompletirali Baton i Grožan.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Malezije na stazi „Sepang“ već sledećeg vikenda.

Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:
1. Kimi Raikonen (Finska) Lotus 1:30:03.225
2. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 12.451
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 22.346
4. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 35.577
5. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 45.561
6. Mark Veber (Australija) Red Bul + 46.800
7. Adrijan Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1:05.068
8. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 1:08.449
9. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 1:21.630
10. Roman Grožan (Francuska) Lotus + 1:22.759
11. Serhio Peres (Meksiko) Meklaren + 1:23.367
12. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:23.857
13. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + jedan krug
14. Valteri Botas (Finska) Vilijams + jedan krug
15. Žil Bjanki (Francuska) Marusja + jedan krug
16. Šarl Pik (Francuska) Katerhem + dva kruga
17. Maks Čilton (Velika Britanija) + dva kruga
18. Gido van der Garde (Holandija) Katerhem + dva kruga
odustali:
Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso
Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija

Generalni plasman konstruktora:
1. Ferari 30
2. Lotus 26
3. Red Bul 23
4. Mercedes 10
5. Fors Indija 10
6. Meklaren 2

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: