LE: Tores "proradio", samo Matić igrao (VIDEO)

Svetski sport - Petak 05.04.2013 - 09:16

Čelsi i Benfika odradili veliki posao u duelima sa Rubinom, odnosno Njukaslom. Totenhem izbegao poraz od Bazela, a Fenerbahče naneo prvi poraz Laciju.

U prvim četvrtfinalnim duelima Čelsi je u Londonu pobedio Rubin 3:1, istim rezultatom Benfika je u Lisabonu savladala Njukasl, dok je Fenerbahče iskoristio igrača više od 47. minuta i golom Pjera Veba iz penala u 78. naneo prvi poraz Laciju ove sezone u Ligi Evrope. Totenhem i Bazel igrali su 2:2 na Vajt Hart Lejnu, a gosti su bili mnogo bliži pobedi.

Od trojice fudbalera iz Srbije na terenu je bio jedino Nemanja Matić. On je odigrao ceo meč za Benfiku. Branislav Ivanović je bio među rezervama Čelsija, ali nije ulazio u igru, a Miloša Krasića nije bilo među 18 igrača Fenerbahčea. Bivši reprezentativac Srbije već dugo je van planova trenera Ajkuta Kočomana.

Krenimo od još aktuelnog prvaka Evrope, Čelsija, koji ima priliku da postane četvrti klub u istoriji fudbala sa osvojenim trofejima u svim međunarodnim takmičenjima na Starom kontinentu - Ligi šampiona (nekada KEŠ), Ligi Evrope (nekada UEFA kup) i nekadašnjem Kupu pobednika kupova.

Tako nešto dosad su uspeli Juventus, Ajaks i Bajern Minhen.

Čelsi je u četvrtak uveče bez mnogo problema savladao ruski Rubin, koji je prethodno posle produžetaka eliminisao Levante. Sjajno veče imao je španski napadač Fernando Tores, kojem nije smetala ni zaštitna maska na licu zbog polomljenog nosa u prethodnom kolu, kada su "plavci" pobedili Steauu.

Tores je bio dvostruki strelac, u 16. i 70. minutu, a stigao je i da izvede nekoliko atraktivnih poteza. Posebno se izdvojio centaršut kada je ukrstio noge...

Prvi pogodak postigao je posle visokog dodavanja Davida Luiza sa polovine igrališta i spretnije reakcije od kapitena gostiju Romana Šaronova. Drugi put u strelce upisao se udarcem glavom na centaršut sunarodnika Huana Mate.

Bili su to 5. i 6. pogodak Toresa ove sezone na međunarodnoj sceni (po tri u Ligi šampiona i Ligi Evrope), čime je izjednačio svoj najbolji učinak, koji je postigao u sezoni 2007/08, igrajući za Liverpul.

Između njegovih golova u strelce se upisao i Viktor Mozes, koji je u 32. minutu "zakucao" loptu u mrežu sa ivice kaznenog.

Gosti su u finišu prvog poluvremena uspeli da smanje na 1:2,, pošto je Naćo realizovao penal dosuđen zbog igranja rukom Džona Terija, ali u nastavku nisu mogli da izbegnu poraz od raspoložene ekipe Rafaela Beniteza.

Pobedu nad rivalom iz Rusije navijači Čelsija proslavili su skandirajući ime Žozea Murinja, čime su ponovo pokazali šta misle o sve češćim pričama vezanim za njegov povratak na Stamford Bridž.

Tužno veče za sve navijače Totenhema ovog četvrtka!

Klub sa Vajt Hart Lejna nije uspeo da stekne prednost pred revanš u Bazelu, šta više primio je dva gola na svom terenu, ali ono što mnogo više boli pristalice "pevaca" sigurno su povrede Gereta Bejla i Vilijama Galasa.

Najbolji igrač Totenhema u poslednjim trenucima utakmice iznet je sa terena na nosilima, sa bandažiranim zglobom noge i, u prvi mah, čini se da je ozbiljno povređen.

Vilijam Galas, kojem je jedan protivnički igrač prilično žestoko ušao u duel, van terena je morao pred kraj prvog poluvremena.

Bejl je ovu utakmicu počeo na neuobičajenoj poziciji, kao drugi napadač, iza Emanuela Adebajora. Taj eksperiment Andrea Viljaša Boaša nije se pokazao kao uspešan, pošto je Bazel već u prvom poluvremenu poveo 2:0.

Precizni su bili Štoker u 30. i Fabian Fraj u 34. minutu posle loših reakcija odbrane domaćeg tima. U prvom navratu defanzivci londonskog kluba nisu reagovali posle stative koju je pogodio Marko Štreler, pa je Štoker natrčao na odbijenu loptu, dok je kod drugog gola Fraj ostao potpuno sam na sedam metara posle centaršuta iz korenera.

U finišu prvog poluvremena Adebajor je uspeo da vrati svoj timu u meč, kada je nekako "ugurao" loptu u mrežu gostiju, da bi u drugom poluvremenu "rezervista" Gilfi Sigurdson, u 58. minutu, uz dosta sreće postigao pogodak. Lopta je posle njegovog šuta sa ivice kaznenog pogodila Fabiana Šara koji je išao u blok i preletela golmana Zomera.

Rezultat 2:2 sigurno ne daje razlog za zadovoljstvo igračima Totenhema pred revanš, ali mogu da budu srećni što nisu poraženi. Bazel je igrao veoma ofanzivno od početka utakmice i ko zna šta bi bilo da na golu Totenhema nije stajao odlični Bred Fridel, golman koji će uskoro napuniti 42 godine!

Zanimljivo, Totenhem još od Nove Godine nije pobedio ako Geret Bejl nije bio strelac. A ovaj put nije i veliko je pitanje da li će igrati u revanšu.

Inače, utakmicu Totenhem - Bazel odlično je sudio Milorad Mažić.

Jedinog aktivnog predstavnika od igrača u četvrtak uveče Srbija je imala u Lisabonu, gde je Nemanja Matić sa Benfikom došao do solidne prednosti za utakmicu u Njukaslu.

Benfika je pobedila 3:1, iako su goti poveli u 12. minutu preko Papisa Sisea koji je na centaršut Muse Sisoka sa desne strane bio brži od defanzivaca lisabonske ekipe.

Na 1:1 izjednačio je Moreno u 25. minutu ,a potom je u 65. Lima presekao povratno dodavanje Santona ka svom golmanu i lako doneo prednost Portugalcima. Konačan rezultat postavio je Oskar Kardozo u 71. minutu iz penala.

A moglo je da bude i drugačije da je na startu drugog dela Sise pogodio mrežu umesto stative, posle dodavanja Silvana Marvoa.

Benfika je ovom pobedom povećala niz na 34 utakmice bez poraza u svim takmičenjima - 29 pobeda i pet remija.

Ne računajući Benfiku, koja je od dolaska iz Lige šampiona ostvarila pet pobeda, Lacio je do četvrtfinala bio jedini tim bez poraza u Ligi Evrope ove sezone.

Rimljani, međutim, nisu uspeli da izdrže u Istanbulu, gde su finišu meča primili dva gola od Fenerbahčea. Strelci su bili Pjer Vebo u 78. minutu iz penala i Dirk Kujt u 90. Holanđanin je u gol poslao jedan "odbitak" posle slobodnog udarca.

Gosti su u tim trenucima bili sa igračem manje, pošto je zbog drugog žutog u 47. minutu isključen Egenji Onazi.

Fenerbahče nikada nije igrao u polufinalu nekog međunarodnog takmičenja, ali sada je na dobrom putu da to ostvari.

REZULTATI ČETVRTFINALA:

Čelsi - Rubin 3:1 (2:1)
/Tores 16, 70 Mozes 32 - Naćo pen 41/

Totenhem - Bazel 2:2 (1:2)
/Adebajor 40, Sigurdson 58 - Štoker 30, F. Fraj 34/

Fenerbahče - Lacio 2:0 (0:0)
/Vebo pen 78, Kajt 90/

Benfika - Njukasl 3:1 (1:1)
/Moreno 25, Lima 65, Kardoso pen 71 - Sise 12/

- Revanši su 11. aprila.

 


Benfica 3-1 Newcastle United Highlights by goalsandsoccer
Tottenham Hotspur 2-2 FC Basel Highlights by goalsandsoccer

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: