LŠ: Real skinuo Bajern sa trona!

Svetski sport - Utorak 29.04.2014 - 23:57

Prvi finalisti Lige šampiona su fudbaleri Real Madrida, u revanš meču polufinala savladali su branioca trofeja, minhenski Bajern sa 4:0.

BETA/AP BETA/AP

Trener španskog tima Karlo Ančeloti ponovo je upotrebio taktiku iz prve utakmice, prepustio je terensku inicijativu protivniku i čekao šansu iz kontranapada.

Real je pitanje pobednika rešio već u prvih 35 minuta, dvostruki strelac bio je Serhio Ramos, oba puta posle prekida, a svoj 15. gol u ovoj sezoni LŠ posle sjajne akcije Benzeme i Bejla postigao je Kristijano Ronaldo.

Najbolji fudbaler sveta za prošlu godinu je sjajnu igru svoje ekipe krunisao u poslednjem minutu regularnog dela meča, izborio je slobodan udarac iz neposredne blizine kaznenog prostora i poslao loptu ispod živog zida, pored skamenjenog Nojera.

Madriđani su još jednom svesno prepustili dominaciju braniocu titule osvajača Lige šampiona, na startu je veoma aktivan bio Frank Riberi, međutim nade Pepa Gvardiole u uspešnost tiki-take ubrzo su pale u vodu. Utakmica je počela minutom ćutanja, u cast nedavno preminulih fudbalskih stručnjaka, Vujadina Boškova, nekadašnjeg trenera Real Madrida, te Tita Viljanove, bivšeg saradnika i velikog prijatelja trenera Bajerna Pepa Gvardiole.

Već u 16. minutu Real je poveo, Karim Benzema je bio veoma opasan po gol Manuela Nojera, ali je njegov atak zaustavljen izbacivenjem lopte u korner. Udarac iz ugla izveo je Luka Modrić, pravo na glavu Serhija Ramosa, pa čuvaru mreže domaćih nije bilo pomoći.

Svega četiri minuta kasnije „kraljevski klub“ je duplirao prednost, ponovo centaršut i ponovo Ramos. Ovoga puta nije bilo udarca iz ugla Di Marija je izveo slobodan udarac sa četrdesetak metara, Pepe je okrznuo loptu taman toliko da ona stigne do Ramosa. Reprezentativca Španije je potpuno zaboravio čuvar, Mario Mandžukić, pa se defanzivac Reala samo poklonio i doneo veliku prednost svom timu.

Pokušavao je Bajern na sve načine da stigne do šanse za gol, kako sa krilnih tako i sa centralnih pozicija, Nojer je u nekoliko navrata igrao ulogu trećeg štopera, ali to nije uspeo da obavi na pravi način u 35. minutu.

Di Marija je uputio fenomenalan pas, dug pedesetak metara, do Benzeme, on ju je dodao zahuhtalom Bejlu, koji je nesebično uposlio Ronalda. Portugalac nije imao težak posao, matirao je Nojera i praktično zapečatio sudbinu, do večeras, šampiona Evrope.

Do kraja poluvremena Bajern je napadao, Real se branio, ali promene rezultata nije bilo. Po toj matrici se igralo i u dobrom delu nastavka, Nemci su pritiskali sa svih strana, ekipa Karla Ančelotija se branila sa desetoricom, predvođena sjajnim Pepeom koji je dobio gotovo svaki vazdušni duel.

Nekoliko dobrih pokušaja zabeležili su Riberi, Roben i Kros, a ostaje enigma šta je Gvardiola mislio da učini uvođenjem Martinesa umesto Mandžukića. Sredinom poluvremena se ipak vratio igri sa jednim klasičnim napadačem, uvođenjem Klaudija Pisara, dok je i Mario Gece imao nekoliko zanimljivih, ali bezuspešnih poteza.

Tačku na utakmicu stavio je Ronaldo, u poslednjem minutu je izborio faul u neposrednoj blizini kaznenog prostora, zauzeo karakterističan stav i poslao loptu ispod živog zida u gol, pored Nojera koji je samo pogledom ispratio situaciju.

Ekipi Reala je ovo 13. finale Lige šampiona u koje su se plasirali ukupnim rezultatom 5:0, pošto su u prvoj utakmici odigranoj u Madridu slavili minimalnim rezultatom. Poslednji put su „ušati“ pehar osvojili 2002. godine pobedom nad Bajer Leverkuzenom, dok je Bajern propustio šansu da se priključi Juventusu, koji je poslednji tim sa tri uzastopna finala elitnog klupskog takmičenja.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: