LŠ: Real ubedljiv, Malaga nastavlja san

Svetski sport - Četvrtak 04.04.2013 - 08:58

Real Madrid stekao značajnu prednost pred revanš u Istanbulu - 3:0 (2:0). Malaga odolela napadima Borusije Dortmund i čeka novu šansu u Nemačkoj - 0:0.

Posle prvih četvrtfinalnih duela Real Madrid je već dobrano zakoračio u polufinale, dok Malaga u svojoj debitantskoj sezoni u Ligi šampiona može da nastavi da sanja.

Madriđani su sa 3:0 pobedili Galatasaraj na Santjago Bernabeu, pa je u Istanbulu potrebno čudo kako bi Galata drugi put u svojoj istoriji uspela da se nađe među četiri najbolje evropske ekipe.

Malaga je na svom terenu odigrala bez golova sa Borusijom Dortmund i sada joj u Nemačkoj odgovara čak i nerešen rezultat, u slučaju da postignu pogodak.

Dan ranije, u utorak, Bajern je u Minhenu savladao Juventus 2:0, dok su PSŽ i Barselona igrali 2:2 u Parizu.

Čak tri španska kluba na dobrom su putu da se nađu u polufinalu, gde bi rival, po trenutnom stanju stvari, mogao da im bude minhenski Bajern.

Galatasaraj je u Madrid došao bez garda, spreman da napadne uz podršku oko 6.000 navijača, što je i činio tokom prvih 45 minuta meča. Međutim, odbrana Reala dobro je zatvorila prilaze Lopezovom golu, pa su igrači u žuto-crvenim dresovima bili primorani da prete šutevima sa distance. To nije bilo dovoljno da se savlada iskusni Dijego Lopez.

Na drugoj strani, Madriđani su iskoristili svoje prilike u prvom delu i na odmor otišli sa 2:0.

Prvo je pogodio Kristijano Ronaldo, u 9. minutu iskosa sa leve strane, na odlično dodavanje Mesuta Ozila. Portugalac je prebacio loptu preko istrčalog Muslere za svoj deveti pogodak ove sezone u najjačem klupskom takmičenju. Sada je vodeći na listi strelaca, sa golom više od Lionela Mesija i napadača Galate Buraka Jilmaza.

Na 2:0, 20. minuta kasnije, povisio je Karim Benzema, koji se najbolje snašao u šesnaestercu gostiju posle centaršuta Esjena sa desne strane. Ispred Francuza loptu je glavom pokušao da zakači Ronaldo, ali je bio kratak, a to je zbunilo defanzivce Galatasaraja, pa je Benzema lepo primio loptu i po zemlji je poslao pored Muslere.

Po povratku sa odmora Madriđani su potpuno kontrolisali igru i iskustvom čuvali prednost, iako se videlo da gosti ne žele da se pomire sa porazom. Drogba, koji je prošle sezone bio jedan od najzaslužnijih za Čelsijev trijumf u Ligi šampiona, nije imao pravu podršku.

Posle trećeg gola Madriđana, u 71. minutu kada je udarcem glavom pogodio rezervista Gonzalo Iguain, što je bio njegov prvi pogodak u Ligi šampiona ove sezone, gosti su primili još jedan težak udarac.

Burak Jilmaz je dobio žuti karton za simuliranje zbog kojeg će propustiti revanš, iako je sudija Svein Moen iz Norveške bez mnogo griže savesti mogao da svira penal za goste. Jasno se videlo da je Serhio Ramos nagazio Jilmaza. Trener Galate Fatih Terim u Istanbulu neće moći da računa i na defanzivca Danija, takođe zbog javne opomene.
Serhio Ramos je ponovo bio u centru pažnje u 89. minutu, kada je i sam dobio žuti karton zbog šutiranja lopte posle sudijskog zvižduka. Španac je, međutim, to uradio namerno, da bi "očistio" kartone za polufinale.

Real Madrid je ovom pobedom zadržao niz nepobedivosti na svom stadionu, koji traje već više od godinu dana i utakmice Kupa kralja sa Barselonom u januaru 2012

Takođe, ako se plasiraju u polufinale, veliki razlog za slavlje imaće Žoze Murinjo, koji će postati tek drugi trener u istoriji koji je uspeo da sedam puta u karijeri dovede neki tim među četiri najbolja u Evropi. Pre njega to je uspeo jedino Aleks Ferguson.

REAL MADRID: Lopez - Varan, Ramos, Koentrao, Esjen - Kedira, Alonso, Ozil (80. Modrić), Di Marija (85. Pepe), Ronaldo - Benzema (65. Iguain).

GALATASARAJ: Muslera - Ebue, Dani, Semih, Riera (83. Amrabat) - Altintop (78. Bulut), Selčuk, Melo, Snajder (46. Zan) - Jilmaz, Drogba.

Malaga je na svojoj La Rosaledi uspela da se odbrani od favorizovane Borusije Dortmund, koja je posle poraza Juventusa u Minhenu ostala jedini tim bez izgubljenog meča u Ligi šampiona ove sezone. A prošle je ispala već u grupnoj fazi... I to kao poslednja u konkurenciji Arsenala, Olimpik Marseja i Olimpijakosa.

"Milioneri" su tokom prvog poluvremena dominirali na terenu, čak šest puta šutnuli u okvir gola, naspram jednog udarca Malage, ali je odličan bio argentinski čuvar mreže Vilfred Kabaljero.

U drugom poluvremenu situacija se promenila, igrači španskog kluba zaigrali su mnogo angažovanije i uspostavili ravnotežu. Šta više, bili su blizu pogotka u 66. minutu Isko odlično šutirao iskosa sa leve ivice kaznenog, ali je Vedenfeler uspešno boksovao loptu iako je bio zaklonjen svojim saigračima u toj situaciji.

Na kraju, Borusija ima više razloga da bude nezadovoljna, posebno zbog šansi koje nije iskoristio Mario Gece, ali sigurno je da ćemo gledati uzbudljiv duel i u Dortmundu. Malaga ove sezone, očigledno, nije zalutala u Ligu šampiona, iako se u domaćem prvenstvu trenutno bori za mesto u kvalifikacijama ovog takmičenja.

Zanimljivo, Malaga je pobedila samo jednu od poslednjih šest utakmica Lige šampiona (2:0 protiv Porta), a ima dobru priliku da se nađe u polufinalu.

MALAGA: Kabaljero - Gamez, Demikelis, Veligton, Antuneš - Hoakin, Tulalan, Itura, Isko (87. Duda) - Baptista (76. Santa Kruz), Saviola (67. Portiljo).

BORUSIJA: Vejdenfeler - Pišček, Subotić, Santana, Šmelcer - Kel (80. Bender), Gundongan, Gece (90+1. Kirč), Grojskrojc - Rojs (69. Šiber), Levandovski.
 

Mondo

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: