Milan sjajan, u Turskoj nerešeno

Svetski sport - Četvrtak 21.02.2013 - 09:17

Silna Barselona ništa nije naučila iz gostovanja na "Meaci" 2010. godine ekipi Intera. Tri godine kasnije, novu lekciju iz defanzivnog fudbala ispredavao joj je Milan - 2:0! Galata se uplašila u Istanbulu, Šalke odneo remi kući - 1:1.

Barselona kao da ništa nije naučila kada je u polufinalu Lige šampiona u sezoni 2009/10 doživela težak poraz na "Đuzepe Meaci" od Intera, Žozea Murinja (3:1).

Skoro tri godine kasnije, na istom mestu, istim stilom, vojničkom disciplinom u odbrani, pokretljivom zonom od dva kordona postavljena na 20 i 30 metara od Kristijana Abijatija, i odatle munjevitim kontrama, ovaj osporavani Milan smenjivanog Masimilijana Alegrija ispredavao je favoritu identičnu lekciju iz nečega što je nekada bio pojam u fudbalu.

Moćna Barselona izgledala je potpuno bezopasno dok su Mario Baloteli i Robinjo skakali sa još 80.000 navijača na "San Siru": Milan - Barselona 2:0 (0:0) u jednom o derbija osmine finala Lige šampiona za ovu sezonu!

U senci ove veličanstvene predstave "rosonera", Šalke je pred 50.000 navijača u Istanbulu u poslednjim sekundama prvog poluvremena surovo kaznio grešku defanzivca Galatasaraja, izjednačio i potom u drugih 45 minuta ispustio priliku da dokusuri uplašenog protivnika.

Nisu pomogli ni Didije Drogba, ni Vesli Snajder: Galatasaraj - Šalke 1:1 (1:1).

Dok po Španiji deli lekcije ekipama koje na zagrevanju već gube 2:0, a neke i više, Barselona je ponovo doživela sudar sa realnošću van granica svoje zemlje: posle Intera i Čelsija, pojavio se još jedan tim koji je pokazao umetnost odbrane i efikasnost u retkim šansama koje se pružaju kada igrate protiv plavo-crvenih ili kao ove srede uveče iritantno žuto-narandžastih.

Dvojica fudbalera iz Gane, dvojica bivših igrača Portsmuta, srušila su jedanaestorku koju mnogi nazivaju najboljim timom svih vremena. Da je fudbal igra u kojoj (sve i da je tačno) ne pobeđuje ni najbolji tim svih vremena mogao je da se uveri i Tito Viljanova, koji je zbog neodložnih specijalističkih pregleda posle operacije karcinoma ovu utakmicu posmatrao iz Njujorka.

Njegova desna ruka na klupi bio je Đordi Roura.

Da li zbog toga ili nečeg drugog: na suvoj travi "San Sira" nije bilo ni tike, ni take. Bilo je samo jalove inicijative Barselone ogledane u 66 odsto poseda lopte, iz kojih je za 92 minuta igre kreirana samo jedna šansa vredna pomena, a to je šut Andresa Inijeste sa 20 metara iskosa u 73. minutu koji je prohujao 20-ak centimetara pored stative.

I taj pokušaj najboljeg fudbalera Barselone na ovoj utakmici došao je posle njegove solo akcije.

Dok je bez "flastera" Lionel Mesi bio potpuno odsečen na desnom krilu od strane Sulija Muntarija i Kevina Konstanta. Najviše zahvaljujući pomenutoj pokretljivoj zoni gde su igrači pokrivali slobodnog protivničkog fudbalera, a ne jurili onog sa loptom (recept Roberta Di Matea), Alegrijevi "pit bulovi" došli su do velikog broja ničijih lopti na oko 30, 40 metara od svog gola i odatle je bilo samo pitanje trenutka kada će krenuti akcija kobna po Viktora Valdesa.

U jeku inicijative Barselone od povratka na teren posle pauze, Rikardo Montolivo poslao je "bombu" sa 30 metara ka Valdesu, lopta je na putu ka golu pogodila Muntarija u ruku (uistinu, on nije imao nameru da je zaustavi) i potom pala pravo na volej Boatengu...

...iz prve sa ivice šesnaesterca, temperamentni vezista je levom nogom zatresao mrežu Barselone koja do tog trenutka nije stvorila ništa više od jalove inicijative - 1:0, 57. minut!

Samo pomenuti šut Inijeste delio je Katalonce od novog šoka i nove grmljavine na tribinama. Iz jednostavne polukontre, rezervista M'Baje Nijang ostavio je loptu neumornom Stefanu El Šaraviju, on sa "kapice" iz prve odložio na levo ka Muntariju, a defanzivni vezista volej udarcem levom nogom probušio Valdesa - 2:0!

Ko bi rekao!?

 

Pre toga, u 16. minutu, nakon što je izašao sam pred Valdesa, ali u presudnom trenutku dao jak for i izborio samo korner, "Faraon" El Šaravi odigrao je lukavu akciju iz ugla za Kevina Prinsa koji je izbliza umalo promašio gol. Već tada mirisalo je na 1:0.

Bila je to najbolja šansa u 45 minuta igre tokom kojih je Barsa pokušavala da uspostavi svoju "tika-taka" igru, ali je bila daleko od toga, jer je Alegrijev srednji red bio disciplinovan, borben, pokretljiv i mudar.

Najveća pretnja za Milan bio je žuti karton temperamentnog Filipa Meksesa u prvom kvartalu utakmice, ali je njegov start nad Lionelom Mesijem do kraja ostao jedini nepotreban potez. Pre toga, Mekses je u svom šesnaestercu igrao rukom posle centaršuta Inijeste, ali penala nije bilo jer je odlična sudijska trojka uveliko bila prekinula igru zbog ofsajda.

Da li će, posle dve uzastopne eliminacije iz Lige šampiona od Barselone, Milan uzvratiti udarac? Prošle godine posle 0:0 u Milanu, bilo je 3:1 na "Kamp Nou" uz dva dosuđena i realizovana penala za Katalonce još u prvom poluvremenu. Sada, ni taj rezultat ne bi vodio Viljanovinu imperiju dalje.

Na tri prethodne utakmice na "San Siru" Milan je postigao samo jedan gol ove sezone, u remiju protiv Malage (1:1), dok Anderleht i Zenit nije pobedio. Na poslednjih deset mečeva u "nokaut" fazi u Ligi šampiona kod kuće, Milan je dobio samo jednu, onu protiv Arsenala (4:0), ali...

...kada je Evropa najmanje očekivala, crveno-crni deo Lombarije je zadao težak udarac ponosu Katalonije. U 40. meču ove sezone, Barselona je tek drugi put odigrala 90 minuta bez da je dala gol (Benfika 0:0, 5. decembar 2012).

MILAN: Abijati - Abate, Mekses, Zapata, Konstant - Ambrosini, Montolivo, Muntari - Boateng - Pacini (od 75' Niang), El Šaravi (od 87' Traore).

BARSELONA: Valdes - Alveš, Pike, Pujol (od 86' Maskerano), Alba - Buskets, Ćavi, Fabregas (od 62' Sančez), Inijesta - Pedro, Mesi.
Galatasaraj je dobio rivala po meri. Pošto su Vesli Snajder i Didije Drogba (bitni igrači u osvajanju titula prvaka Evrope za Inter 2010. i Čelsija 2012) stigli u klub, na Bosfrou su procenili da je četvrtfinale Lige šampiona realan cilj, jer Šalke ne spada u top klubove na Starom kontinentu.

Počelo je kao iz snova za crveno-žute. Završilo se, može se reći, srećno!

Nemci su imali bolje prilike, pružili su više i definitivno su bili bliži pobedi. Turci će imati puno briga do revanša 12. marta na Ventils areni, a Fatih Terim će morati da smisli način da postigne gol u Gelzenkrihenu, jer ga samo on ostavlja u trci za narednu rundu. Pre toga će verovatno imati obavezu da odgovori na more pitanja turskih novinara vezanih za povlačenje na svoju polovinu posle ranog vođstva.

Prve zvezde tima, reprezentativci Holandije i Obale Slonovače za sada nisu uspeli da bogatim iskustvom utiču na turski mentalitet i da nateraju nove kolege da "lome" protivnika do kraja. Baš ono što su radili dok su igrali za prethodne klubove.

Kakvim golom je povela Galata. Prelepim! Mat u tri poteza i minijatura Buraka Jilmaza u 12. minutu.

Didije Drogba je odigrao za Selčuka Inana, ovaj je iz prve prosledio ka Buraku, a onda je usledilo nešto svojstveno najvećim zvezdama. Kao "u parkiću", petom, okrenut ka golu na ivici šesnaesterca, prebacio je Benedikta Hevedesa, defanzivac Šalkea ostao je ukopan u mestu, nije ni znao gde je lopta, dok se napadač Galatasaraja već nameštao za šut. Imao je dovoljno vremena da se postavi, sam sebi servira "bombu" i punom je zakuca u mrežu - 1:0.

Bio je to Burakov sedmi gol ove sezone u Ligi šampiona! Turk Telekom Arena u Istanbulu je proključala.

Samo nekoliko minuta kasnije malo je falilo da njom zavlada tajac ili još veća histerija. Nemci su bili blizu izjednačenja, a domaćin da duplira prednost. Sve u istom minitu.

Neverovatno je šta nisu iskoristili Žoel Matip i Klas Jan Huntelar. Fernando Muslera je već bio savladan, jer je posle kornera ostao na "prvoj stativi", gde je neko od igrača Šalkea bio najviši u skoku. Lopta je na volšeban način, na pola metara od gol linije, prošla između dvojice fudbalera iz Gelzenkirhena. Neverovatno, nisu uspeli ni da je okrznu. Da jesu, Šaleke bi izjednačio.

Kazna je mogla da bude surova i to već u narednom napadu.

Vesli Snajder izbacio je Drogbu, koji je imao malih problema sa loptom, ali je ipak uspeo da uputi udarac i to vrlo nezgodan, jer je Timo Hildebrand morao da se ispruži po travi da bi sprečio izjednačenje. Vrhovima prstiju skrenuo je loptu, ali pravo na nogu Hamitu Altintopu, koji iz trka šutira i pogađa prečku.

Da li po naređenju Fatiha Terima ili nesvesno, Galata se bez razloga povukla i omogućila rivalu da dođe do daha. Gol je "visio"!

Do novog uzbuđenja čekalo se vrlo malo.

Centar zbivanja preselio se na drugu polovinu terena, u kazneni prostor Galate. Džeferson Farfan je kao munja prošao po desnoj strani, ubacio loptu u sredinu, gde su milimetri nedostajali da Semih Kaja pošalje loptu u sopstvenu mrežu. I on se čudio koliko je sreće imao.

Burak Jilmaz u 37. minutu ponovo je imao situaciju "jedan na jedan" sa Hildebrandom, ali je ovaj put Nemac bio uspešniji. Doduše, u daleko nepovoljnijoj poziciji bio je napadač Galatasaraja, iskosa sa leve strane, što je posle dodavanja Drogbe dalo vremena golmanu Šalkea da lepo zatvori ugao.

 

Do promene rezultata je ipak došlo u Istanbulu.

Amerikanac Džermejn Džons utišao je crveno-žuti Istanbul u poslednjem minutu prvog poluvremena. Veliku grešku napravio je Dani Nunku, loše je u krugu koji obeležava polovinu terena prihvatio ispucanu loptu i omogućio Šalkeu brzu kontru. Peruanac Farfan demonstrirao je svoje atletske sposobnosti, neuhvatljivo je povukao ka šesnaestercu, jurila su ga dvojica domaćih fudbalera, zaboravili su na Džonsa, koji je odlično ispratio prodor i pravovremenu asistenciju pretvorio u izjednačenje. Iz prve je šutnuo pored Muslere...

Šalke je bolje ušao u drugi deo utakmice. Snajder je ostao na klupi!?

Još jednu kolosalnu priliku propustili su u 54. minutu. Džulijan Draksler je prošao po desnoj strani, odigrao povratnu loptu u srce kaznenog prostora, odbrana Galate nije uspela da se postavi, a Farfan je uspeo da "skine" šut Huntelaru s noge i da pogodi baš tamo gde se nalazio odbrambeni igrača domaćeg sastava.

Nemci su uspeli da preuzmu kontrolu i da smire dešavanja na terenu, što je njima u potpunosti odgovaralo. Bilo je mnogo manje uzbuđenja, samim tim i tribine su bile znatno tiše u odnosu na euforiju koja je vladala većim delom prvog poluvremena, posebno posle gola Buraka.

Jedna idealna kontra Galate, koja je završena ofsajdom, bilo je sve za 20 minuta igre. A onda nova stopostotna prilika za Šalke. Drakslerov centaršut na nogu Huntelaru završio je preko gola. Vrlo lepa prilika...

Od tog trenutka rasplamsala se borba u Istanbulu.

Galatasaraj propušta dve prilike za novo vođstvo. Burak šutira pored gola, a zatim Hildebrand vadi loptu iz rašlji posle šuta sa distance. Na drugoj strani, Draksler iz kontre ne pogađa okvir gola.

Nije bilo pobednika u Istanbulu....

GALATASARAJ: Muslera - Sarioglu (od 84' Bulut), Kaja, Nonko, Rijera - Melo, Inan, Snajder (od 46' Amrabat), H. Altintop (od 66' Ebue) - Drogba, B. Jilmaz.

ŠALKE: Hildebrand - Hoger, Havedes, Matip, Kolašinac - Džons, Nojštader, Draksler (od 84' Barneta), Bastos - Farfan, Huntelar (od 75' Puki).

REZULTATI OSMINE FINALA
U sredu:

Galatasaraj - Šalke 1:1 (1:1), revanš 12. marta
/Jilmaz 12 - Džons 45/

Milan - Barselona 2:0 (0:0), revnaš 12. marta
/Boateng 57, Muntari 81/

U utorak:

Arsenal - Bajern Minhen 1:3 (0:2), revanš 13. marta
/Podolski 55 - Kros 7, Miler 21, Mandžukić 77/

Porto - Malaga 1:0 (0:0), revanš 13. marta
/Mutinjo 56/

Odigrano 12. februara:

Seltik - Juventus 0:3, revanš 6. marta
/Matri 3, Markizio 77, Vučinić 83/

Valensija - Pari Sen Žermen 1:2, revanš 6. marta
/Rami 90 - Laveci 10, Pastore 43/

Odigrano 13. februara:

Šahtjor Donjeck - Borusija Dortmund 2:2, revanš 5. marta
/Srna 31, Daglas Kosta 68 - Levandovski 41, Humels 87/

Real Madrid - Mančester Junajted 1:1, revanš 5. marta
/Ronaldo 30 - Velbek 20/

Žreb za četvrtfinale biće obavljen 15. marta, a utakmice ove runde odigrane 2. i 3, odnosno 9. i 10. aprila.
 

 

 

Blic

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: