Preminuo Lion Spinks, čovek koji je pobedio Muhameda Alija

Svetski sport - Nedelja 07.02.2021 - 13:36

Spinks je osvojio brojna priznanja tokom karijere, a jedno je bilo i zlatna medalja na Olimpijskim igrama 1976. godine

Svetski šampion u boksu i u rvanju (desno) FOTO: AP Svetski šampion u boksu i u rvanju (desno) FOTO: AP
Bokserska legenda Lion Spinks preminuo je u 67. godini u gradu Henderson u Nevadi, nakon višegodišnje borbe sa rakom prostate, rekao je porodični prijatelj Džo Bernal.
 
Spinks je postao planetarno poznat kada je 1978. godine pobedio do tada nesavladivog Muhameda Alija (1942-2016) odlukom sudija i osvojio titulu u superteškoj kategoriji, u meču koji se smatra jednim od najvećih u istoriji boksa, preneo je USA tudej.
 
Još jedan veliki šampion, Džordž Forman (72), rekao je za američki list da je stavljanje Spinksa u ring sa Alijem u to vreme smatrano šalom.
 
"LJudi su mislili - zašto bi, od svih, stavili Spinksa u ring sa Alijem, čoveka koji ima tako kratku boksersku karijeru? Ali je ubio boga u Aliju, od glave do pete, čak je i Ali bio iznenađen. Spinks je bio pravi i zaslužio je mesto u istoriji bokserskih šampiona", ocenio je Forman.
 
Spinks je osvojio brojna priznanja tokom karijere, a jedno je bilo i zlatna medalja na Olimpijskim igrama 1976. godine.
 
U karijeri je imao 46 borbi, pobedio je 26 puta, od toga 14 puta tehničkim nokautom, 17 puta je izgubio, a tri puta je bilo nerešeno.
 
Poznat je i po tome što je Alija poslao u penziju (iako je Ali boksovao posle još dva meča), a Spinks se penzionisao u 42. godini, posle borbe sa Fredom Houpom 1995. godine.
 
Spinks je drugi čovek koji je bio svetski šampion u boksu i u rvanju, pošto je 1992. godine osvojio titulu i u ovom sportu.
Sportski žurnal, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: