Real razbio Barsu (VIDEO)

Svetski sport - Sreda 27.02.2013 - 10:10

Katalonija ovo nije videla od 1963. godine i vremena Puškaša, Di Stefana i Henta: Barselona - Real Madrid 1:3, ukupno 2:4! Uz dva gola Ronalda i jedan Varana, Madriđani su skinuli krunu sa glave najvećeg rivala u Kupu i otišli u finale.

Bio je 27. januar 1963. godine kada je golovima Alfreda Di Stefana, Ferenca Puškaša i Fransiska Henta, Real Madrid pobedio Barselonu na "Kamp Nou" rezultatom 1:5.

Od tada, samo su imena, stadioni, slava i grbovi dva kluba ostala ista, odigrano je mnogo "El Klasika", češće je Barselona bila ta koja je beležila ubedljive pobede, ali kako se sve menja, promenilo se i to: Barselona - Real Madrid 1:3 (0:1) u revanš meču polufinala Kupa kralja, ukupno 2:4! Bokserski rečeno "El Klasičan" nokaut ili na španskom Nocaut "El Clasico".

Igrač utakmice, možda i dvomeča, bio je Mesut Ozil, koji je asistirao za tri od četiri pogotka Reala tokom burnih 180 minuta.

Izgleda su se večiti španski rivali ovog utorka uveče treću sezonu zaredom zamenili, jer je izgledno da će Barselona biti šampion Španije, dok je Real u finalu Kupa kralja. Možda smo i mi malo požurili sa tom konstatacijom, jer je između Žozea Murinja i drugog Kupa u tri sezone u Španiji još meč sa boljim iz duela Atletiko Madrid - Sevilja (prvi meč 2:1).

Bio je to klasičan "murinjovski" pristup Reala na "Kamp Nou", posle kojeg je jedna stvar jasna: dok se Tito Viljanova leči u Njujorku, ekipa Barselone se od dominantne pretvorila u posrnulu družinu sa zamenikom Đordijem Rourom na klupi.

Milan - Barselona 2:0 u osmini finala Lige šampiona prošle nedelje, pa Barselona - Real Madrid 1:3, uz u međuvremenu jedva izvojevanu pobedu u Primeri posle vođstva gostiju: Barselona - Sevilja 2:1.

Kriza je blaga reč za ono što se događa Kataloncima trenutno, a možda se ona najviše ogleda u igri Lionela Mesija. Ni protiv Milana, ni protiv Reala, najbolji fudbaler sveta nije uputio udarac u okvir gola!?

Real je poveo već u 13. minutu: u duelu "1 na 1" pred golmanom Hozeom Manuelom Pintom, Đerar Pike bio je predriblan i srušio je Kristijana Ronalda, Undijano Maljenko opravdano pokazao na belu tačku, a Portugalac bio siguran i smiren uprkos laserima koji su mu bacani u oči.

Ispostavilo se - to je mnogo, previše unervozilo domaće igrače, koji su se do kraja utakmice više obraćali sudiji nego što su mislili na igru. Za to, posle nekoliko "nerealizovanih" padova u šesnaestercu Dijega Lopeza, drugi put bili su kažnjeni u 57. minutu.

Surovo. I tu je bio kraj.

 

Majstorski je Sami Kedira u jeku inicijative protivnika i nagoveštaja "one" Barselone izbacio Anhela Di Mariju u kontru, pratio ga je samo vremešni kapiten domaćih Karles Pujol, a Argentinac mu driblingom pred Pintom žargonski rečeno "kičmu polomio"... Kada je došlo vreme za šut, Pinto je odbranio pokušaj Di Marije, ali imao je tu nesreću da je lopta pala na grudi Ronaldu.

Prijem i smireno plasirana lopta ispod Đordija Albe, pored Pinta i... Barselona - Ronaldo 0:2! Barselona je imala oko pola sata igre da postigne tri gola, a primila je još jedan.

Katalonci su krenuli "grlom u jagode", zatražili i treći penal posle dve situacije u prvom poluvremenu i primili treći gol. Mladi Rafael Varan bio je najviši u skoku posle kornera sa desne strane i glavom pogodio raklje gola nemoćnog Pinta. Murinjo je proslavio dominaciju sa svojim igračima kraj aut-linije, kao što je to nekada radio sa Interom ili Čelsijem.

Tajac na "Kamp Nou" - 0:3 i gomila crnih misli u glavama navijača najboljeg tima Evrope u poslednjoj deceniji: "Kada će se Tito vratiti? Da li će ova Barsa koja je do pre nekoliko nedelja sejala strah gde god bi se pojavila na kraju sezonu završiti neubedljivo?"

Barselona je spasla čast u 89. minutu, kada je teledirigovani pas Andresa Inijeste sa peterca, iskosa sa leve strane, u 1:3 pretvorio Alba. Jedva trećina navijača koji su pred start 223. "El Klasika" napravila fantastičnu atmosferu moglo je uživo da vidi taj gol. Ostali su već krenuli svojim kućama širom Katalonije.

Ove noći pitala se Kastilja.

Dva puta u prvom poluvremenu nervozni fudbaleri Barselone tražili su penale, prvo zbog "starta" nad Seskom Fabregasom, kada je vezista domaćih sam pao u kaznenom prostoru Reala i kada nije bilo govora o najstrožoj kazni, ali i u 34. minutu, kada je Ćavi Alonso sa leđa oborio Pedra Rodrigeza, međutim ni tada Maljenko nije pokazao na belu tačku.

Razlog? Taj što je prethodno Pedro sebi dao nekontrolisan for u pravcu golmana Reala i, iako je kontakta bilo i sudara dvojice igrača bilo, nije bilo šanse da omaleni napadač Barselone povrati posed lopte, pa sve i da je bio sam.

Možda je i Real bio oštećen u 39. minutu, kada je Maljenko pustio prednost posle faula nad Inijestom, a kada je potom Mesi izgubio loptu, naknadno je dosudio faul i to u crvenoj zoni, na 18 metara od Lopeza. Mesi je šutirao ispod živog zida, lukavo, majstorski, ali nedovoljno precizno. Promašio je izjednačenje za desetak centimetara. Bio je to ujedno jedini njegov potez vredan pažnje za 90 i "kusur" minuta.

Do kraja poluvremena, najupečatljivi detalj dogodio se kraj aut linije kada je Alba pokušao da iscenira povredu posle remplovanja Varana i izbegao da dobije opomenu za to. Dobio je samo lekciju od Ramosa za simuliranje.

Roura na 0:1 nije menjao ništa i nije promenio ništa. Ostavio je Pedra i Mesija u napadu iza kojih je sve što je mogao pokušavao Inijesta, ali to nije davalo rezultata. Kontra je "visila u vazduhu", a nevroza mogla da se oseti u istom, naročito kada je Maljenko i treći put odbio da dosudi penal za goste. Prvo je Serđo Buskets uhvatio "drop kik" sa 16 metara, ali je Lopez odbranio u stilu Ikera Kasiljasa, posle čega je usledila već opisana kontra Reala za 0:2.

Maljenko je šest minuta posle drugog Ronaldovog gola ponovo odmahnuo rukom na pad Pedra u šesnaestercu gostiju... Ovog puta sa leđa ga je oborio Fabio Konentrao, ali je ponovo Pedru lopta bila daleko od nogu u trenutku kontakta i ponovo nije bilo penala. Barselona na to zaista nije navikla, jer su mnogi blaži startovi u prošlosti bili kažnjavani najstrože, nekada i uz isključenja.

Očigledno je bilo da je višegodišnji "marketing" Murinja, koji stalno govori o kriterijumu koji Barselona ima na svom, ali i tuđim stadionima, urodio plodom. Ruku na srce, trebalo bi priznati i da je Maljenko jedan od dva faula nad Pedrom mogao da sakncioniše.

I da jeste - to ne bi sakrilo da je Barselona u ozbiljnoj krizi.

BARSELONA: Pinto - Alveš, Pike, Pujol, Alba - Buskets, Ćavi, Fabregas - Pedro, Inijesta, Mesi.

REAL MADRID: Lopez - Arbeloa, Ramos, Varan, Koentrao - Alonso, Kedira - Di Marija, Ozil, Ronaldo - Iguain.


Na "Santijago Bernabeu" u Madridu, 30. januara, bilo je 1:1. Barselona je povela preko Seska Fabregasa, ali je izjednačio Rafael Varan, mladi Francuz koji je proglašen za junaka 222. okršaja dva kluba u svim takmičenjima.

Šansu je dobio i u 223. po redu, pred koji je odnos pobeda i poraza skoro izjednačen: 88-47-87 u korist Reala, ali su "kraljevići" odbili napad Katalonca za "izjednačenje".

 



DA LI STE ZNALI?


- Barselona nije izgubila meč kod kuće u svim takmičenjima u prethodna 22 nastupa (18-4-0).
- Barsa je dobila samo jedan od poslednjih šest okršaja sa Realom u svim takmičenjima (1-3-2).
- Lionel Mesi je Barsin rekorder u "El Klasiko" duelima sa 17 golova na 23 nastupa.
- Real je zabeležio samo tri pobede u poslednjih deset utakmica u svim takmičenjima (3-3-4).
- Kristijano Ronaldo postigao je sedam golova u poslednjih sedam derbija sa Barselonom.
- U Kupu kralja je uspešnija Barselona: 14-7-10 u međusobnim okršajima, a 7-2-2 je u Kataloniji.
- Prva utakmica odigrana je 13. maja 1902. godine i bilo je 3:1 za Barselonu.
- Najviše nastupa u "El Klasiko" mečevima ima Raul Gonzales iz Reala (37).
- Najviše golova postigao je Alfredo Di Stefano iz Reala (18).
- Najubedljiviju pobedu zabeležio je Real Madrid - 11:1, 13. juna 1943.
- Najubedljivija pobeda Barselone je 7:2, 24. septembra 1949.
- Prvi "El Klasiko" Žozea Murinja završen je pobedom Barse 5:0 u Kataloniji, 29. novembra 2010.
- Najviše uzastopnih pobeda, sedam, ima Real Madrid (1962-1965).
- Najduži niz bez poraza ima Barselona, 13, od 1917. do 1928.
- Samo 33 igrača nastupala su za oba kluba do sada, a između ostalih to su Robert Prosinečki, Ronaldo Nazario Da Lima, Luis Figo, Samuel Eto, Luis Enrike, Mihael Laudrup, Georgi Hadži, Bernd Šuster, Havijer Saviola...
- Direktnih transfera, bez igranja u drugom klubu u međuvremenu, bilo je 20, od toga čak 17 iz Barselone u Real.

U drugom polufinalu Kupa kralja, u sredu, sastaju se Atletiko Madrid i Sevilja. Madriđani su dobili prvu utakmicu rezultatom 2:1.

 



 

Mondo

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: