Rusija izbačena s Olimpijskih igara i FIFA Svetskog prvenstva!

Svetski sport - Ponedeljak 09.12.2019 - 14:10

Rusiju je iz svih velikih sportskih takmičenja na četiri godine izbacila Antidoping agencija (WADA).

Od kazne izuzeti fudbaleri na EP 2020 FOTO: Reuters Od kazne izuzeti fudbaleri na EP 2020 FOTO: Reuters
Rusija je samim tim izbačena i s Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ali i s FIFA Svetskog prvenstva u Kataru 2022.
 
Sportisti iz te zemlje moći će da se takmiče na tim i ostalim prvenstvima, ali samo ukoliko dokažu da nemaju veze s doping-skandalom i uz neutralnu zastavu.
 
WADA je navela da je donesena jednoglasna odluka na sastanku u Lozani, te da Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).
 
"Želela sam da uvedem sankcije koje ne mogu da se 'razvodne'. To dugujemo 'čistim' sportistima, sankcije su morale da budu najjače moguće", navela je potpredsednica WADA Linda Heleland.
 
Ukupno 168 ruskih atletičara se takmičilo pod neutralnom zastavom tokom Zimskih olimpijskih igara 2018, nakon što su sankcije prvi put uvedene toj zemlji zbog OI u Sočiju 2014.
 
Rusiji je prethodno zabranjeno da se kao nacija takmiči u atletici od 2015. godine.
 
Što se tiče fudbala, Rusija će, uprkos zabrani, moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu 2020. – na kojem je jedan od domaćina gradova Sankt Peterburg, jer UEFA nije smatrana "organizatorom najvećih događaja" na koju bi se ova zabrana odnosila.
 
Takmičari pod ruskom zastavom neće moći ni da se takmiče na Paraolimpijskim igrama 2022. u Pekingu, ali će moći da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama za mlade 2020. u Lozani.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: