Sto dana pre početka ZOI – pandemija najveći izazov

Svetski sport - Sreda 27.10.2021 - 11:53

Sprečavanje širenja epidemije biće izazov broj jedan na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, rekli su organizatori, sto dana pred početak Igara.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE

Peking će postati prvi grad u svetu koji će biti domaćin i letnjih Olimpijskih igara (2008) i Zimskih od 4. do 20. februara ove godine.

Jedna od glavnih briga na zimskim igrama, kako izgleda, biće borba protiv kovida-19, šest meseci od letnje Olimpijade u Tokiju, održane posle godinu dana odlaganja zbog pandemije.

 U tom kontekstu kineske vlasti koje slede politiku nulte zaraze, primenjuju razne mere da iskorene jedno vrlo ograničeno žarište epidemije koje se pojavilo poslednjih dana na severu zemlje.

"Pandemija je izazov broj jedan za odvijanje Zimskih olimpijskih igara", rekao je novinarima potpredsednik organizacionog odbora Džang Džijadong.

Juče je u gradu Landžuu, 1.700 kilometara zapadno od Pekinga, uveden karantin za četiri miliona stanovnika, kojima je posle otkrića nekoliko desetina slučajeva zaraze rečeno da ostanu kod kuće, sem radi preke potrebe.

Desetina provincija, ukupno trećina, pojačale su preventivne mere, uključujući i grad Peking gde je 20 slučajeva zaraze zabeleženo u poslednjih nedelju dana. Mere predviđene za vreme Igara smanjiće rizik uticaja koronavirusa, rekao je Džang i upozorio da će učesnici koji ne poštuju pravila biti kažnjeni.

Zimske olimpijske igre 2022. biće održane u "sigurnosnom mehuru" namenjenom isključenju svakog rizika od zaraze za ostatak Kine. Očekuje se 2.900 sportista, koji treba da budu ili potpuno vakcinisani, ili da se podvrgnu strogom karantinu od 21 dana po dolasku u zemlju.

Takmičenja će pratiti samo gledaoci iz Kine. Vlasti su predvidele 300 kola hitne pomoći sa negativnim pritiskom da prevoze moguće pacijente bez rizika od kontaminisanja spoljnog vazduha. Kina, gde je virus prvo detektovan krajem 2019. godine, takoreći je iskorenila virus od proleća 2020. godine posle primene drastičnih mera kontrole stanovnika.

Zemlja je takoreći zatvorila svoje granice za ostatak sveta. Kina je danas prijavila 50 novozaraženih korona virusom u poslednja 24 sata. Zvanični bilans od početka pandemije je manje od 100.000 slučajeva zaraze od kojih 4.636 sa smrtnim ishodom.

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: