Velike prednosti Reala i Mančester Sitija u prvim utakmicama četvrfinala Lige šampiona

Svetski sport - Sreda 19.04.2023 - 11:32

Ako je i sam pogled na osam ekipa koje su ušle u četvrfinale Lige šampiona ulivao strahopoštovanje, onda se nakon određivanja parova te runde, ali i trasiranja dva puta ka finalu svaki ljubitelj fudbala sigurno i više nego radovao.

Foto:stockphoto Foto:stockphoto
Tako su se u prvom delu žreba našla tri itailjanska tima i Benfika, a prve utakmice su pokazale da ništa još uvek nije gotovo iako večiti milanski rivali imaju prednost od jednog odnosno dva gola. Sa druge strane, utakmice Real Madrida protiv Čelzija i Mančester Sitija protiv Bajerna obećavale su vrhunske dvoboje, a isto se može očekivati i od budućeg polufinalnog susreta ma koje se dve ekipe u njega budu plasirale. 
 
Real Madrid-Čelzi
 
Mnogi navijači se svake godine verovatno pitaju da li Real Madrid može do još jednog trofeja u Ligi šampiona. I, ma koliko se činilo da na početku i nisu neki favoriti, igrači koji nose dres “kraljevskog kluba” svake godine dokazuju da su trenutno ekipa koja se na ovaj ili onaj način izdvaja od drugih. Karlo Anćeloti očigledno zna kako da dobro pripremi ekipu čak i kada njegovi igrači nisu u najboljoj formi. To je pokazao i duel prvi protiv Liverpula gde su Madriđani na početku gubili sa 2:0 da bi sa neverovatnom lakoćom nakon toga postigli pet golova, i učinili revanš gotovo, pa formalnošću. I Real Madrid je naprosto takav tim - izgubiće od Barselone u prvenstvu, ali će nedugo nakon toga uspeti da ih ubedljivo pobede u Kup takmičenju. Sa druge strane, Čelzi je ovaj dvomeč dočekao na poziciji u sredini tabele Premijer lige gotovo bez šansi da se bori za mesto u Evropi sledeće godine. Početkom meseca smenili su i Grejema Potera zbog loših rezultata, a onda su na prilično iznenađenje mnogih doveli Frenka Lampara kao privremeno rešenje do kraja sezone dok istovremeno traže trenera za sledeću takmičarsku godinu. Lampar nije imao puno vremena da se pripremi za mečeve sa Realom, a u engleskom prvenstvu je njegov tim izgubio od Vulverhemptona što je iznenadilo i mnoge na sportskoj kladionici. No, očekivalo se da njegovi momci ipak pruže dostojan otpor, i da koliko-toliko pomute planove Madriđanima. 
 
Na početku utakmice prvotimci Čelzija su bili ti koji su bili bolji. Žoao Feliks je imao jednu polupriliku kada je dobro istrčao i povukao loptu, ali je u završnici bio slab, pa je lopta otišla pored gola. Nakon što se Real Madrid prilagodio igri, i krenuo da nameće svoj tempo, došao je i gol. Opet je po protivnike bio ubitačan tandem Vinisijus Žunior-Karim Benzema. Igrao se 21. minut kada je Valverde prosledio loptu do Žuniora koji je uspeo da šutira, ali je Kepa tu loptu uspeo da odbrani, ali samo toliko da ona tada dođe do Benzeme koji je bio na pravom mestu, i bez problema je prosledio u gol. Fudbaleri Čelzija su reklamirali ofsajd poziciju, ali se na ponovljenom snimku jasno videlo da Benzema nije bio ni blizu ofsajda. Do kraja poluvremena nije bilo puno šansi osim jedne Rahima Sterlinga, ali je tu loptu zaustavio Kurtoa, pa je nakon prvih četrdeset pet minuta Real Madrid imao minimalnu prednost. 
 
Madriđani su imali određenu dominaciju i u nastavku susreta, ali je meč definitivno prelomio crveni karton koji je zaradio Ben Čilvel. Već nakon petnaestak minuta je morao van terena jer je oborio Rodriga na ivici šesnaesterca, te sudija Fransoa Letesije nije imao dilemu, pa mu je opravdano dodelio isključujući karton. Nakon toga Čelzi je bio nemoćan, a Real je polako krenuo u ofanzivu ne bi li uspeo da postigne još neki pogodak. To im je i uspelo u 74. minutu nakon brzo izvedenog kornera - lopta je stigla do Žuniora, a ovaj ju je prosledio do Marka Asensija koji je sa nekih petnaest, šesnaest metara bio precizan, i tako doveo Real Madrid u prednost od 2:0. To je bio i konačan rezultat ovog meča. 
 
U revanšu će sigurno biti varnica i uzbuđenja, ali šanse Čelzija da prođe u polufinale Lige šampiona nisu velike. Ne samo zbog dva gola prednosti već zbog svih okolnosti u kojima se londonski klub nalazi, i zbog kojih ni oni koji navijaju za njega nisu sigurni u veliko iznenađenje koje bi moglo da se dogodi. 
 
Mančester Siti-Bajern
 
Još jedan engleski klub je izborio plasman u četvrfinale Lige šampiona gde je dobio gotovo najtežeg moguće rivala, minhenski Bajern. Olakšavajuća okolnost za četu Pepa Gvardiole je bila ta što je minhenski klub vrlo nenadano odlučio da smeni trenera Nagelsmana krajem marta, i na njegovo mesto da dovede Tomasa Tuhela, a ova odluka inače još uvek nije donela značajnije rezultate. Ova činjenica je posebno interesantna zato što je dovela do ponovnog dvoboja velikih trenerskih rivala iz Premijer lige, Gvardiole i Tuhela koji su se tako ponovo našli jedan protiv drugog. Očekivao se tvrd i snažan meč, ali su prognoze ostavljale mogućnost da se relativno brzim pogotkom utakmica otvori gde bismo onda mogli da očekujemo i više golova. 
 
U prvoj polovini prve utakmice snage su bile prilično izjednačene uz činjenicu da je Bajern imao solidno priliku preko Musijalija kojeg je ipak uspeo da izblokira Ruben Dijaš. No, onda je na scenu stupio fantastični Rodri koji je iskosa sa desne strane vrlo elegantno uputio fantastičan udarac u suprotni ugao golmana Bajerna koji se pružio koliko je dug, ali ovaj maestralan udarac ipak nije mogao da zaustavi, te je tako Mančester Siti poveo sa 1:0. Nakon toga bilo je solidnih šanse za obe ekipe, a najbolju je imao Gundogan čiji je udarac čudesno zaustavio Zomer. Mančester Siti je na poluvreme otišao sa minimalnom prednošću, pa se očekivao odgovor Bajerna u nastavku susreta. 
 
Bavarci su krenuli nešto ofanzivnije u drugom poluvremenu, a naročito je inicijativu pokazivao Sane prodorima i šutevima na gol. No, problem za Tuhela je bila odbrana, i Upamekano koji je imao nekoliko velikih grešaka, a jedna od njih je u 70. minutu rezultirala drugim pogotkom mančesterske ekipe. Tada mu je Griliš oduzeo loptu, dodao je do Halanda, a ovaj na glavu do Bernarda Silve, i Bavarci su imali dva gola minusa na svom saldu. Ni desetak minuta nakon toga stigao je i treći pogodak što je mnogima na uživo klađenju možda poremetilo planove, a strelac ovog gola je bio Haland nakon odličnog dodavanja Stounsa. 
 
Ova pobeda Mančester Sitija je mogla da bude i ubedljivija, ali i na ovaj način nose prilično veliki kapital u Minhen gde će Bajern pokušati da napravi čudo, i prođe u polufinale Lige šampiona. 
 
Plaćeni tekst

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: