Nastavlja se rast cene gasa - prvi put dostignuta vrednost iz marta

Svetske vesti - Ponedeljak 22.08.2022 - 09:58

Cena gasa u Evropi uzletela je danas iznad 2.800 dolara za 1.000 kubnih metara prvi put od početka marta, nastavljajući uspon nakon izveštaja o obustavi protoka kroz gasovod Severni tok 1 na tri dana, počev od 31. avgusta, zbog radova na održavanju.

Foto:printscreen Foto:printscreen
Gas za septembarsku isporuku na holandskom TTF čvorištu ugovara se po ceni od 2.862 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno za 275,965 evra po megavat-satu (MWh) po trenutnom kursu evro/dolar,pokazuju podaci za londonske ICE berze, prenosi TAS S. Od početka današnjeg trgovanja, cena gasa je skočila za skoro 13 procenata.
 
Podsetimo, ruski gasni gigant "Gasprom" saopštio je pre nekoliko dana da ne isključuje scenario prema kojem bi cene gasa u Evropi tokom zime mogle da prekorače nivo od 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Kako je prenela agencija TASS, kompanija je navela da su na spot tržištima u Evropi cene gasa već premašile nivo od 2.500 dolara, i da bi prema konzervativnim procenama, ako se taj trend nastavi moglo doći do poskupljenja od 60 odsto do kraja godine.
I iz Narodne banke Srbije su ovu rekordnu cenu gasa kojom "Gasprom" preti Evropi uzeli kao element "najcrnjeg scenarija" koji bi, s obzirom na globalna dešavanja, mogao da utiče i na Srbiju. On podrazumeva prekid u snabdevanju zone evra gasom iz Rusije tokom trećeg kvartala ove godine i njegov uticaj na inflaciju i privredni rast u Srbiji. Prekid gasa bi, prema navodima NBS, pre svega značio još više cene energenata na svetskom tržištu i njihovu smanjenu raspoloživost.
 
Tokovi ruskog gasa u Evropu ove godine su na minimalnom nivou zbog zapadnih sankcija koje su uvedene Moskvi i raznih tehničkih problema. Gas za septembarsku isporuku je ovih dana ugovaran na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.464 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 234,5 evra za megavat-sat (MWh), po trenutnom kursu dolara prema evru. Po najavi iz "Gasproma", koju su mediji preneli, cena bi tokom zime mogla da poraste i do 4.000 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 370 evra za megavat-sat.
 
 
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: